Hoppa till huvudinnehåll

Pensionsbolagsdirektören Satu Huber uppmanar kvinnor att stå på sig: "Kvinnor måste tro mer på sig själva och på sin förmåga att lära sig nya saker!"

Pensionsbolagschefen Satu Huber sitter i Daniel Olins tv-studio i röd kavaj och vit blus.
Satu Huber ansvarar för många miljader i pensionspengar. Pensionsbolagschefen Satu Huber sitter i Daniel Olins tv-studio i röd kavaj och vit blus. Bild: Barbro Ahlstedt / Yle Satu Huber,Elo,pensioner,pensionsfonder,affärsverksamhet

Verkställande direktören för arbetspensionsbolaget Elo, Satu Huber, konstaterar att hon ofta varit på rätt ställe vid rätt tidpunkt under sitt liv, och vågat ta nya chanser. Man måste tro på sig själv, menar hon.

Och med tanke på att hon ansvarar för pensionspengar på upp till 23 miljarder euro, dvs. motsvarande nästan halva Finlands statsbudget, så inser man fort att hon vet vad hon talar om.

Som svar på frågan hur hon själv kommit så långt konstaterar Satu Huber att hon haft lite tur och helt enkelt varit på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Brist på kvinnor i chefsposititon

I Finland ligger andelen kvinnliga chefer på omkring 30 procent, vilket är en bit under OECD-medeltalet.

- Det finns en fördel med att vara kvinna i en mansdominerad bransch, och det är att en kvinna sticker ut i mängden av män, menar Huber.

Överlag har Satu Huber en tanke om att kvinnor i regel är försiktigare än män med att våga stå på sig och ta lite risker.

Så här säger hon:

Sedan arbetspensionbolaget Elo grundades år 2014 har Satu Huber varit verkställande direktör för Elo.

- Fyrtio procent av alla finländska företagare har sina pensioner hos oss och en tredjedel av arbetsgivarna har sina anställda försäkrade via oss, så visst är det ett stort ansvar, säger Satu Huber.

Hur finansiera pensionerna i framtiden?

Under de senaste åren har det talats mycket om den sjunkande nativiteten i Finland och oron för hur vi i framtiden skall finansiera en växande grupp pensionärer är stor.

Nuförtiden lever pensionärerna mycket längre, skillnaden är stor redan om man jämför med för femtio år sedan. Det här, i kombination med den rekordlåga nativiteten och att kvinnor väljer att försöka få barn senare i livet, bidrar ytterligare till oron för framtiden.

Enligt Huber kunde en lösning på sikt vara ökad arbetskraftsinvandring.

- Arbetskraftsinvandringen borde fördubblas om vi ska lösa det här enbart med den sortens invandring, menar Satu Huber.

Udda hobby

När Satu Huber inte arbetar, sysslar hon gärna med lerduveskytte. Ett kanske aningen otippat intresse, men däremot något som hon delat med hela sin familj.

- Jag började med det som 19-åring när jag träffade min man Thomas och han har hållit på med det här sen barndomen, konstaterar hon.

Till saken hör att Satu Huber till och med innehar titeln som finsk mästare från år 1987.

- Min man brukar säga att jag fick välja mellan golf och honom med bössan, och jag valde honom och bössan. Och jag har inte ångrat mej.

Satu Huber är gäst i Daniel Olin på Yle Arenan på lö 20.4 kl. 9.00 och på Yle Fem på söndag 21.4 kl. 20.00.

Läs också