Hoppa till huvudinnehåll

Sju döda efter attentat mot ministerium i Kabul

Människor evakueras under pågående attentat.
Människor evakueras från ministeriets byggnad. Människor evakueras under pågående attentat. Bild: JAWAD JALALI/EPA Kabul

Attentatet fick sin början då en bomb kreverade vid informationsministeriet vid middagstid på lördag. Skottlossning pågick i sex timmar därefter. Sju personer dödades och alla fyra attentatsmän sköts ihjäl av polis.

Målet för attentatet var informationsministeriet, som med sina 18 våningar är en av de högsta byggnaderna i Kabul. Över 2000 personer befarades vara fångna i byggnaden, men de kunde senare fritas.

Enligt en ministeriekälla lyckades en attentatsman ta sig in i ministeriet.

Fotografer i skydd bakom betonghinder. Ett attentat pågår i höghuset i bakgrunden.
Ministeriets byggnad var målet för attentatet. Fotografer i skydd bakom betonghinder. Ett attentat pågår i höghuset i bakgrunden. Bild: JAWAD JALALI/EPA Kabul

Fyra civila och tre poliser dog i attentatet. Åtta civila skadades och behövde sjukhusvård.

Eldstrider pågick i sex timmar, och upphörde då polisen hade dödat den fjärde och sista attentatsmannen.

Ingen har tagit på sig dådet

Tills vidare har ingen tagit på sig dådet. Talibanernas talesperson hävdar att de inte ligger bakom dådet. Terrorgruppen IS falang i Afghanistan har tidigare utfört flera attentat, men har inte yttrat sig om dagens dåd.

Lördagens attentat kommer bara en dag efter att den afghanska regeringen och talibanerna lade fredsförhandlingarna på is.

Det var tänkt att en konferens mellan regeringen och talibanerna skulle äga rum den här helgen i Doha i Qatar, men den ställdes plötsligt in då talibanerna klagade på storleken på regeringens delegation.

Talibanerna har för tillfället mer kontroll och inflytande över territorium i Afghanistan än de haft på 18 år.

Källor: AP, AFP, Reuters