Hoppa till huvudinnehåll

Skidåkningens dopningshärva: Dario Colognas serviceman gripen av polis

Dario Cologna under VM i Seefeld 2019.
Dario Cologna är inte misstänkt trots att hans serviceman blev gripen. Dario Cologna under VM i Seefeld 2019. Bild: imago images / Sammy Minkoff/ All Over Press Dario Cologna

Österrikisk polis fortsätter att reda ut dopningsskandalen inom längdskidåkningen. Enligt den schweiziska tidningen Blick har Dario Colognas serviceman gripits på grund av misstänkta kopplingar till härvan som skakade VM i Seefeld.

Den österrikiska servicemannen släpptes efter förhör.

Dario Cologna är däremot inte misstänkt.

– Det finns inget kopplat till hans namn, säger Hansjörg Mayr som är talesman för åklagarmyndigheten i Innsbruck.

Schweiziska skidförbundet säger i ett meddelande till Blick att man med stor förvåning tog emot beskedet om att servicemannen blivit gripen.

– Orsaken är hans tidigare anställningar och inte hans anställning hos det schweiziska förbundet. Mannen i fråga har jobbat för oss sedan november i fjol och tog bland annat hand om Dario Colognas utrustning.

Servicemannen hade kopplingar till Johannes Dürr

Colognas serviceman hade tidigare ett tätt samarbete med Johannes Dürr som var avstängd för dopning mellan 2014 och 2016. Dürr hade enligt uppgift har en central roll i dopningshärvan som briserade under VM i Seefeld.

Dario Cologna konstaterade i samband med VM-tävlingarna att skandalen är en stor missräkning för skidsporten.

– Det är väldigt sorgligt och väldigt dåliga nyheter för vår sport, sade han till Expressen.

Det är inte första gången som Dario Cologna har haft servicemän som jobbat för en fuskare. Sergio Favre och Gian Luca Marcolini var i tiderna anställda av Johann Mühlegg.

– De är varken tränare eller läkare. De preparerar mina skidor. Och de gör det mycket bra, sade Cologna år 2012.