Hoppa till huvudinnehåll

Två tonåringar greps efter att journalist dödats i Nordirland

Blomsterhyllning till minnet av den mördade journalisten Lyra McKee i Nordirland.
Blomsterhyllning till minnet av den dödade journalisten Lyra McKee i Nordirland. Blomsterhyllning till minnet av den mördade journalisten Lyra McKee i Nordirland. Bild: AFP / Lehtikuva Nordirland,Londonderry,Derry,mord,Lyra McKee,minnesplats

Två unga män har gripits i anslutning till att journalisten Lyra McKee dödades i staden Londonderry, uppger polisen i Nordirland.

Männen, som är 18 respektive 19 år, har förts till Belfast för förhör.

Männen misstänks för terrorism i samband med kravallerna i den katolska stadsdelen Creggan i staden Londonderry i nordvästra Nordirland. Kravallerna började då polisen letade efter vapen och genomsökte hus.

Polisen sade tidigare att den man som hade avfyrat vapnet stöddes av en "organisation". Polisen säger sig söka efter ett flertal personer.

En republikansk paramilitär grupp kallad Nya IRA (New IRA) misstänks stå bakom dödsfallet. Skottet mot Lyra McKee var troligen avsett för en polis.

Lyra McKee
Lyra McKee Lyra McKee Bild: AFP / Lehtikuva Nordirland,Londonderry,Derry,mord,Lyra McKee,minnesplats

Den 29-åriga journalisten Lyra McKee skulle i torsdags bevaka oroligheterna i Londonderry och befann sig i området Creggan där det förekom skottlossning.

Lyra McKee träffades i huvudet av ett skott och avled senare av sina skador.

Alla större partier samt Irlands och Storbritanniens premiärministrar har fördömt våldsdådet.

Våldsdådet väcker negativa minnen till liv

Irlands premiärminister Leo Varadkar sade i ett tal i Dublin att folket i Irland och Nordirland valde fred och samarbete på långfredagen för 21 år sedan och inte vill bli "indraget i det förflutna" genom politiskt våld.

Dödsfallet väcker gamla minnen till liv - minnen från tiotals år av våld på Nordirland före fredsavtalet 1998 - det så kallade långfredagsavtalet, som slöts mellan de brittiska och irländska regeringarna.

Långfredagsavtalet innebar att den nordirländska republikanska armén IRA gick med på en politisk lösning.

Nya IRA är en liten grupp som avvisade långfredagsavtalet. Gruppen anklagas också för att ha placerat ut en bilbomb i Londonderry i januari. Ingen skadades i det dådet.

De långvariga våldsamheterna "The Troubles" i Nordirland krävde över 3 700 liv.

Bogside i Londonderry domineras av katoliker. Här inträffade också Bloody Sunday.
Bogside i Londonderry domineras av katoliker. Här inträffade också Bloody Sunday. Under den blodiga söndagen 30.1.1972 sköts 14 civila demonstranter ihjäl av brittiska soldater och ytterligare 12 skottskadades. Bogside i Londonderry domineras av katoliker. Här inträffade också Bloody Sunday. Bild: AFP / Lehtikuva Londonderry

Brexit medför oro över att våldet ska flamma upp igen

Nordirländska republikaner, som vill att Nordirland ska förenas med Irland, uppmärksammar under påskhelgerna påskupproret 1916 mot det brittiska styret.

Många har uttryckt sin oro över att militanta grupper som Nya IRA försöker utnyttja den politiska turbulens som Storbritanniens EU-utträde orsakar.

Brexit kan leda till en tydligare gräns mellan Nordirland och Irland igen, och gränsfrågan är ett av de största problemen inför utträdet.

Det tragiska mordet på Lyra McKee är en påminnelse om hur fragil freden fortfarande är i Nordirland― EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan, Michel Barnier

Nordirländska politiker har sagt att de befarar att brexit kan utgöra ett hot mot freden och att vilken som helst återgång till restriktivare infrastruktur längs den irländsk-nordirländska gränsen skulle utgöra mål för militanta angrepp.

EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan, Michel Barnier, har också konstaterat att fredsavtalet måste bevaras.

- Det tragiska mordet på Lyra McKee är en påminnelse om hur fragil freden fortfarande är i Nordirland.

Källor: AP, AFP, Reuters

Läs mera:

Nordirland: Ung kvinnlig journalist dödad i kravaller - polisen utreder skjutningen som terrorbrott

En 29-årig kvinnlig journalist sköts ihjäl i Londonderry på Nordirland sent på torsdag kväll, då hon bevakade kravaller där. Både republikaner och unionister fördömer dådet.