Hoppa till huvudinnehåll

Att göra kampanj är tungt, men förstagångskandidater överraskades av folks stora engagemang - Micaela Röman: "Jag är stolt över att inte ha använt fula knep"

Micaela Röman sitter på en grön soffa och ler till kameran
Micaela Röman sitter på en grön soffa och ler till kameran Bild: Yle/Rebecka Svedberg Micaela Röman,Riksdagsvalet i Finland 2019,riksdagsval

Riksdagsvalet är över och kandidaterna har lämnat kampanjarbetet bakom sig. Micaela Röman och Daniel Hannus ställde upp i riksdagsvalet för första gången.

De ser båda positivt bakåt på sina kampanjer men konstaterar även att det är skönt att valet är över.

- Nog är det ju en lättnad att det är förbi, berättar Daniel Hannus som var uppställd för SDP.

Micaela Röman, uppställd för SFP, är också glad att valet är över.

- Jag måst erkänna att jag är ganska trött. Inte bara det här fysiska att stå ute många timmar om dagen utan också det här psykiska. Det här surret i huvudet pågick hela tiden, att vad borde jag göra, vad borde jag göra, berättar Röman.

Det krävs en hel del att bli invald i riksdagen första gången som man ställer upp. Förutom tid och att bygga upp ett förtroende hos väljarna spelar pengar en avgörande roll.

- Det kostar otroligt mycket att köpa medvetenhet bland folk. Det kostar åtminstone 100 000 euro för en förstagångskandidat att komma in. Det som oroar mig är hurdan form av representation vi har då ett mandat kan kosta så mycket, funderar Röman.

Givande att göra kampanj

Att göra kampanj var inget nytt för varken Hannus eller Röman. De kandiderade båda i det senaste kommunalvalet, 2017. Detta gjorde att kandidaterna i viss mån visste vad de gav sig in på.

- Mina förväntningar var lite ditåt. Detta var mycket större än kommunalvalet så det var ganska hektiskt och det var mycket att göra, berättar Hannus.

Röman berättar att hon hade ett mål för kampanjen.

- Det var att jag dagen efter valet skulle kunna titta mig själv i spegeln och titta andra i ögonen, det vill säga att jag skulle fortsätta vara den jag alltid är och behandla andra med respekt. Jag tittade mig själv i spegeln när jag vaknade imorse, jag såg en lite tröttare version av mig själv, men jag är väldigt stolt att varken jag eller någon i mitt team använde, så att säga, fula tricks i valet, konstaterar Röman.

Daniel Hannus från Lovisa.
Daniel Hannus Daniel Hannus från Lovisa. Bild: Yle/Katarina Lind kommunalvalskandidat

Kandidaterna har jobbat hårt med sina kampanjer under flera veckors tid. De veckorna har innehållit både tidiga morgnar, sena kvällar och flera timmar av kampanjarbete ute på fältet. Men upplevelsen har ändå varit positiv.

- Nog har man ju lärt sig mycket och träffat mycket människor. För det mesta har det varit roligt och intressant. Ibland var det tyngre dagar när vi stod ute i slask och regn och frös på något torg där det inte var några människor, men ofta var det riktigt trevligt. Människor kom gladeligen fram för att prata och ställa frågor, berättar Daniel Hannus.

De är även positivt överraskade över hur engagerade folk var i deras kampanjarbete.

- Jag fick oerhört detaljerade frågor av människor som övervägde att rösta på mig, om allt från Nato till föräldraledighet, berättar Röman.

Negativa kommentarer och motstånd

Varken Röman eller Hannus har stött på negativa kommentarer ute på fältet.

- Jag har mest blivit positivt överraskad. Många varnade mig om att människor kan komma och störa och trakassera mig, men jag har inga sådana upplevelser. Folk vill komma och berätta vad de tycker att borde förbättras med en positiv inställning, berättar Hannus.

Röman har inte heller stött på någon direkt negativ feedback ute på gatorna.

- Jag körde några kampanjer på Facebook och där kom det negativa kommentarer för att jag gjorde det på svenska. De hann inte ta ställning till att jag är tvåspråkig utan ville bara kräkas över det faktum att jag täcktes göra kampanj på svenska i deras flöden. Men det är det ända negativa jag har fått möta, berättar Röman.

Även Hannus har stött på en del negativa och underliga kommentarer på sociala medier.

- Jag har försökt att inte bry mig om det. I början försökte jag svara sakligt men märkte att det leder ingen vart att försöka svara på sådant, berättar Hannus.

Nöjda kandidater

Varken Hannus eller Röman blev invald, men båda två är ändå nöjda med sitt resultat.

- Nog måste man ju vara nöjd. Jag har lärt mig mycket. Det har tagit mycket men även gett mycket. Det är många som ha stöttat och velat kämpa och ge positiv feedback. Det har märkts att folk vill ha förändring, berättar Daniel Hannus.

Micaela Röman är också nöjd och berättar att hon lärt känna en massa nya människor och i och med sin kampanj fått ett större kontaktnät.

- Jag är väldigt nöjd med själva röstresultatet. Jag har svårt att tänka mig att man inte kan vara det. Alla har en röst som hen kan avlägga, och om åtminstone 850 har valt att lägga sin röst på mig så kan jag ju inte sitta här och säga att jag skulle vara besviken.

I det här skedet är det kanske lite tidigt att fundera på nästa riksdagsval men kandidaterna antyder att det i alla fall inte är en omöjlighet att de ställer upp även i nästa riksdagsval.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland