Hoppa till huvudinnehåll

“Finnfan” är rasistiskt, men behövs det faktiskt en kränkningsanmälan? Den svenska skolan kan lära elever att bli lättkränkta

Lindas korrekolumn.
Lindas korrekolumn. korrespondenter,kommentarer

Läraren till ett av mina barn ringde nyligen och berättade att en klasskompis hade kallat mitt barn för “finnfan”. Som finländare blir man förvånad över att skolan genast sätter igång ett helt maskineri för att få slut på ett glåpord, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Det började på rasten med ett bråk om gungan på skolgården. Det fortsatte inne i klassen, och då kallade klasskompisen mitt barn för “finnfan”. Mitt barn blev argt och gick ut från klassen.

Läraren ringde och berättade om händelsen och sa att hon hade gjort en kränkningsanmälan till rektorn. Det var tydligt att mitt barn hade känt sig kränkt och “finnfan” är en rasistisk kommentar, sa hon.

Det behövs skinn på näsan för att klara sig i livet och vissa saker behöver man helt enkelt inte bry sig om

Läraren ringde också klasskompisens föräldrar och de inblandade eleverna diskuterade igenom saken och sa förlåt. Om två veckor skulle de ha ett uppföljande möte.

Det är jättebra att den svenska skolan tar kränkande kommentarer på allvar - men för mig som finländare kändes det här som en överreaktion. Hade det inte räckt med en diskussion och ett förlåt? Måste det verkligen göras en kränkningsanmälan?

Eleverna ska känna efter om de är kränkta

Min spontana tanke var att skolan inte ska lära elever att bli lättkränkta. “Alla vet ju hur lättkränkta svenskarna är, de känner sig kränkta av ingenting.”

Jag läser på om reglerna och skollagen är tydlig: läraren ska genast rapportera till rektorn om läraren får veta att en elev känner sig kränkt. Och rektorn ska sedan rapportera vidare till huvudmannen, i det här fallet Stockholms stad.

Jag undrar vad som hade hänt om motsvarande situation hade utspelat sig i en skola i Finland

Det viktiga här är alltså om en elev känner sig kränkt. Men genom att göra en så stor sak av ett enda ord, som yttras för första gången, så lär man också elever en slags känslighet.

Eleverna ska alltid känna efter hur det verkligen känns och sedan uttrycka det och kräva att någon gör någonting åt saken.

Vi vuxna behöver också lära barnen att det finns motgångar i livet och att det finns mänskor som säger fula saker, men att man inte ska ta det så allvarligt. Det behövs skinn på näsan för att klara sig i livet och vissa saker behöver man helt enkelt inte bry sig om.

Är “svennefan” rasistiskt i en skola i Finland?

Sverige har en tradition av invandrare och många nationaliteter, och därför är man kanske också mera lyhörd för vilka kommentarer som kan uppfattas som rasistiska, jämfört med i Finland.

Framförallt skulle jag vilja fråga varifrån han fick “finnfan”? För alla vet ju att det egentligen heter “finnjävel”

Jag undrar vad som hade hänt om motsvarande situation hade utspelat sig i en skola i Finland: Vad händer om en elev kallar en annan för “svennefan”?

Jag tror att en vuxen hade tillrättavisat eleven och sagt att “så säger man inte”, men knappast ringt hem till föräldrarna och än mindre anmält saken till rektorn.

Och jag är inte säker på att man hade uppfattat “svennefan” som rasistiskt. Rätta mig gärna om jag har fel.

Nolltolerans för rasism gör gränsdragningen lätt

Å andra sidan, efter att ha funderat på saken några dagar, så tycker jag att det trots allt är bra att läraren gjorde en kränkningsanmälan.

Kränkningsanmälan visar att skolan tar avstånd från alla rasistiska kommentarer. Och nolltolerans för rasistiska uttryck gör att gränsen för när en anmälan ska göras är väldigt tydlig.

Läraren behöver inte själv utvärdera om uttrycket är “tillräckligt rasistiskt”, utan det räcker med att eleven känner sig kränkt. Svenskarna må vara lättkränkta, men ingen ska behöva tolerera rasistiska glåpord.

Som förälder skulle jag förstås ha ett och annat att diskutera med klasskompisen, men framförallt skulle jag vilja fråga varifrån han fick “finnfan”? För alla vet ju att det egentligen heter “finnjävel”.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes