Hoppa till huvudinnehåll

Nästan 300 döda i Sri Lanka efter blodiga attentat - bland dem tiotals utlänningar

En soldat står vakt vid en sprucken madonnastaty i kyrkan St Anthony efter en bombattack i Kochchikade i Colombo, Sri Lanka
En soldat står vakt vid en sprucken madonnastaty i kyrkan St Anthony efter en bombattack i Kochchikade i Colombo, Sri Lanka En soldat står vakt vid en sprucken madonnastaty i kyrkan St Anthony efter en bombattack i Kochchikade i Colombo, Sri Lanka Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka,Colombo,bombattentat,bomber,attentat,Kochchikade

Nästan 300 människor - bland dem tre danskar - dödades och omkring 450 skadades i åtta bombattacker på Sri Lanka. Flera misstänkta personer har gripits.

Åtkomsten till sociala medier som Facebook och Whatsapp har blockerats tills vidare för att förhindra ryktesspridning, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Förödelse efter bombexplosion i kyrkan St. Anthonyi Kochchikade nära Colombo i Sri Lanka
Förödelse efter bombexplosion i kyrkan St. Anthony i Kochchikade nära Colombo i Sri Lanka Förödelse efter bombexplosion i kyrkan St. Anthonyi Kochchikade nära Colombo i Sri Lanka Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka,Colombo,bombattentat,bomber,attentat,Kochchikade

Enligt utrikesminister Ravinatha Aryasinha fanns det 27 utlänningar bland de döda.

Sri Lankas utrikesministerium uppger att elva utlänningar har identifierats; tre indier, en portugis, två turkar, tre britter och två personer med amerikanskt-brittiskt medborgarskap. Det finns också rapporter om att en holländare och en kines fanns bland dödsoffren.

Danmarks utrikesministerium uppger att det fanns tre danska medborgare bland de döda.

Varningar hade getts om möjliga attentat

Enligt poliskällor har tretton misstänkta personer gripits.

Premiärminister Ranil Wickremesinghe säger att de gripna är lankeser.

Sri Lankas premiäminister Ranil Wickremesinghe under en presskonferens i Colombo 21.4.2019
Sri Lankas premiäminister Ranil Wickremesinghe under en presskonferens i Colombo 21.4.2019 Sri Lankas premiäminister Ranil Wickremesinghe under en presskonferens i Colombo 21.4.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka,Colombo,bombattentat,bomber,attentat,Ranil Wickremasinghe

Wickremesinghe uppger också att det hade kommit varningar om möjliga terrordåd, och att man nu måste utreda varför inte lämpliga åtgärder vidtogs.

Polischefen uppges för en vecka sedan ha varnat för möjliga självmordsdåd under påsken, uppger nyhetsbyrån AFP

Ingen har tills vidare tagit på sig skulden för dåden.

Soldater på vakt vid kyrkan St Anthony i Kochchikade, nära Colombo, Sri Lanka
Soldater på vakt vid kyrkan St Anthony i Kochchikade, nära Colombo, Sri Lanka Soldater på vakt vid kyrkan St Anthony i Kochchikade, nära Colombo, Sri Lanka Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka,Colombo,Kochchikade,bombattentat,bomber,attentat

Tre kyrkor och tre hotell mål för attentaten

Sammanlagt åtta attentat ägde rum under morgonen och förmiddagen i Sri Lanka. Sex av attentaten skedde i landets största stad Colombo med omgivning.

Människor samlas utanför en byggnad efter bombattentat i Sri Lanka
Människor samlas utanför en byggnad efter bombattentat i Sri Lanka Bild: EPA-EFE/M.A. PUSHPA KUMARA Sri Lanka,bombattentat,Colombo,attentat

Det var tre kyrkor och tre hotell som utsattes för attentat nästan samtidigt i morse. Fem av målen för attentaten är belägna i eller i närheten av Colombo, och den sjätte är en kyrka i Batticaloa vid östkusten.

Skadade i Batticaloa i östra Sri Lanka efter bombattentat 21.4.2019
Skadade i Batticaloa i östra Sri Lanka efter bombattentat 21.4.2019 Skadade i Batticaloa i östra Sri Lanka efter bombattentat 21.4.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka,bombattentat,bomber,attentat,Batticaloa

En av de drabbade kyrkorna var St. Sebastian i staden Negombo, där majoriteten av invånarna är katoliker.

Ambulans för skadade till sjukhus i Colombo.
Ambulans för skadade till sjukhus i Colombo. Bild: Reuters Sri Lanka,attentat
Bild från bombskadad kyrka i Sri Lanka
Bild inifrån St. Anthony-kyrkan Bild från bombskadad kyrka i Sri Lanka Bild: M.A. PUSHPA KUMARA Sri Lanka,explosioner
En soldat inne i kyrkan St. Sebastian i Negombo,  Sri Lanka.
En soldat inne i kyrkan St. Sebastian i Negombo strax norr om Colombo En soldat inne i kyrkan St. Sebastian i Negombo, Sri Lanka. Sri Lanka,terrorattacker

Hotellen - samtliga femstjärniga - som utsattes för attentat har mycket utländska gäster. Det är frågan om hotellen Shangri La Hotel, Cinnamon Grand Hotel och Kingsbury Hotel.

Restaurangen på Shangri Las andra våning skadades illa. Frukostgäster och hotellanställda dödades och skadades då fönster krossades och innertaket föll ner.

Ytterligare en explosion inträffade på ett hotell i Colombos förort Dehiwela.

En åttonde explosion ägde rum i utkanten av Colombo, några timmar efter de ursprungliga explosionerna. Enligt polisen handlade det om ett självmordsattentat som krävde tre personers liv.

Enligt polisen var många av de åtta bombexplosionerna självmordsattentat.

Fönster som blåst ut på hotellet Shangri La i Colombo.
Fönster som krossats på hotellet Shangri La i Colombo. Fönster som blåst ut på hotellet Shangri La i Colombo. Bild: M.A. PUSHPA KUMARA Sri Lanka,explosioner

Under kvällen mindre attacker mot muslimska mål

Under kvällen har det rapporterats om nya mindre explosioner. En bensinbomb uppges ha exploderat vid en moské i det nordvästra distriktet Puttalum.

Två butiker i distriktet Kalutara i västra Sri Lanka har utsatts för brandattentat. Butikerna ägs av muslimer.

Många finländare i Sri Lanka

Utrikesministeriets kommunikationsavdelning uppger för Yle att 81 finländare gjort en reseanmälan till Sri Lanka, men det verkliga antalet tros vara något större.

Skador efter explosion i St Anthony-kyrkan i Colombo
Bild från St Anthony-kyrkan efter explosionen. Skador efter explosion i St Anthony-kyrkan i Colombo Bild: M.A. PUSHPA KUMARA Sri Lanka,explosioner
Kyrkan St. Sebastian i  Katuwapitiya, Negombo
Kyrkan St. Sebastian i Katuwapitiya, Negombo Kyrkan St. Sebastian i Katuwapitiya, Negombo Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka,Colombo,bombattentat,bomber,attentat,Negombo

Vid UM känner man inte till att någon finländare skulle ha kommit till skada.

UM har kontaktat de resenärer som gjort en reseanmälan per sms med en uppmaning om att kontakta de anhöriga.

Sri Lankas komplicerade etniska verklighet

Den etniska och religiösa mångfalden skapade spänningar i Sri Lanka redan innan den förra brittiska kolonin blev självständig år 1948. Under den koloniala perioden förvrängdes den ursprungliga etniska balansen när britterna skeppade över stora mängder tamiler från Indien för att arbeta på nya plantager.

Knappt 75 procent av de 21 miljoner invånarna är singaleser. Flertalet av dem är buddhister, men det finns också en del kristna singaleser.

De huvudsakligen hinduistiska tamilerna bildar den största minoriteten. Knappt 15 procent av folket är tamiler, och en tredjedel av dem är ättlingar till indiska plantagearbetare.

Drygt nio procent av srilankeserna är muslimer. Största delen härstammar från arabiska eller indiska handelsmän som började slå sig ned på ön för tusen år sedan.

Resten klassificeras som så kallade burgher. Det är frågan om ättlingar till portugisiska, holländska eller brittiska kolonialister som gifte sig med lokala kvinnor.

Efter självständigheten hade burgherna oproportionerligt mycket att säga till om. När deras ställning efter hand försvagades emigrerade många till väst, men de som stannade kvar bildar fortfarande en välmående överklass.

Majoriteten av lankeserna är buddhister, cirka 15 procent är hinduer, cirka sju procent är katolska kristna och ungefär lika många är muslimer.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC, The Guardian

Läs mera:

De kristna är en minoritet i singalesernas och tamilernas Sri Lanka

Tre kyrkor och tre hotell blev mål för attentat i eller i närheten av Sri Lankas största stad Colombo på söndagen. Attentaten ägde rum mitt under pågående gudstjänst. Ingen har tagit på sig dåden, men spänningar finns mellan flera grupper i landet.

Läs mera:

Ingen finländare bland offren på Sri Lanka

Bland dödsoffrena i attentaten mot kyrkor och hotell i Sri Lanka rapporteras runt 30 utlänningar ha dött, men bland offrena finns inte finländare. På de finska resebyråerna har man inte bestämt om man ska skicka hem resenärer.