Hoppa till huvudinnehåll

Odisciplinerade Smålejon har kniven mot strupen – ledande spelarna har inte fyllt tomrummet efter Kaapo Kakko

Finlands Smålejon i U18VM 2019.
Goda råd är dyra för Smålejonen. Finlands Smålejon i U18VM 2019. Bild: Suomen Jääkiekkoliitto U18-Världsmästerskapet i ishockey för herrar,smålejonen

Finland har underpresterat rejält i U18VM i ishockey. Tre förluster på tre matcher är inte ett godkänt saldo för den regerande världsmästaren. Truppen borde ha spetskompetens trots att åldersklassens största stjärna Kaapo Kakko håller till i A-landslaget.

Huvudtränaren Mika Marttila har inget klart svar på frågan om varför Smålejonen inte har presterat på en högre nivå.

– Det är en bra fråga. Vi behöver en intensivare vilja att vinna. Vi förberedde oss väl inför matchen mot Tjeckien. Matchen var jämn men vi gjorde individuella misstag, säger Marttila till Yle Urheilu.

Tjeckien gav ingen pardon utan slog till då Finland slarvade. Men misstagen var inte den enda orsaken till förlusten.

Finland har inte gjort mål på sina chanser i turneringen, vilket i kombination med bristande disciplin har lett till de tre nederlagen. Mot Tjeckien tog Smålejonen exempelvis en utvisning i början av varje period.

Kakkos situation diskuterades

Det är framför allt de spelare som förväntades axla det största ansvaret som underpresterat.

– Jag risar inga enskilda spelare. Man måste ha ledande spelare i ishockey. Det är de som gör skillnaden. Jag litar på att vi har den bredd som krävs, betonar Marttila.

Finlands största talang i åldersklassen, Kaapo Kakko, deltar emellertid inte i turneringen i Umeå.

Diskuterade man tillräckligt om Kaapo Kakko borde komma till U18VM eller stanna i Lejonen?

– Vi diskuterade alldeles tillräckligt, säger Marttila.

NHL-framtiden är på spel

Pressen på spelarna är stor under ett U18VM. De spelar för sin framtid eftersom matcherna följs av en uppsjö av NHL-scouter.

Mika Marttila berättar att man diskuterat det inom laget i en längre tid.

– Vi har behandlat det hela säsongen. Så att laget kan växa och stänga ut utomstående moment. Spelarna måste själva uppleva och behandla det hela. Vi borde ha tillräckligt med matcher under bältet.

– Nu är läget det att vi måste vinna vår sista gruppspelsmatch.

Den matchen spelas på tisdag. En förlust mot Schweiz skulle innebära att Finland skulle tvingas spela om sin plats i den högsta divisionen. En seger innebär att Finlands försvar av VM-titeln fortsätter.

Läs mera:

Nytt magplask av Smålejonen – ödesmatch mot Schweiz avgör om det blir kvartsfinal mot USA eller nedflyttningskval

Efter två inledande förluster var insatserna höga då Finlands hockeyjuniorer mötte Tjeckien i U18-VM. Tjeckerna lyckades ta vara på Finlands försvarsmissar, samtidigt som Finland var ineffektivt i offensiven. Tjeckien vann med 4–2 och nu avgörs Finlands öde i tisdagsmatchen mot Schweiz som Smålejonen är piskade att vinna.

Läs mera:

Tjeckisk back rakade in pucken i eget mål – se Finlands märkliga reducering

Finlands hockeyjuniorer åkte på en tung 2–4-förlust mot Tjeckien i U18-VM. Matchen var redan avgjord då tjecken Simon Kubicek i matchens sista minut stod för ett egendomligt självmål. Aku Rätys lösa skott från liten vinkel resulterade i en målvaktsretur som den tämligen ostörda Kubicek sköt in i det egna målet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport