Hoppa till huvudinnehåll

Totala bristen på profiler oroar inför VM-äventyret: "Bara att gå vidare från gruppen är långt ifrån en självklarhet"

FInland vann mot Norge i Karleby.
Finland slog Norge i en träningsmatch i Karleby. FInland vann mot Norge i Karleby. Bild: Samppa Toivonen Finlands herrlandslag i ishockey

Profilerna lyser med sin frånvaro när Finlands herrlandslag i ishockey laddar för VM-slutspel i Slovakien. Även om Lejonen tidigare lyckats överprestera med anonyma spelartrupper är Yle Sportens podd oroliga över den tuffa utmaning som väntar redan i gruppspelet.

I veckans ishockeytunga avsnitt är Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi redan inne på spekulationer kring det finska laget till VM i Slovakien som inleds den 10 maj.

Vuojärvi har bevakat flera mästerskap på ort och ställe och uttrycker en oro över bristen på offensiv spets.

– Finland har ett okej, till och med ganska bra försvar även om jag hoppas på några ”ja tack” från NHL. Målvakterna kommer att vara sådana som laget inte faller på men nog ser det tunt ut på forwardssidan. Vem skall göra målen? Vem skall ens spela powerplay? frågar han.

Finsk glädje.
Var är profilerna som skall leda laget? Finsk glädje. Bild: All Over Press Sebastian Aho,Veli-Matti Savinainen,Mikko Rantanen

För Antti Koivukangas del handlar det om en armé på marsch utan en ledare.

– Att jobba på marknadsföringsavdelningen på förbundet just nu är nog en utmaning det också.

– Vem hänger du ens upp turneringen på? Det behövs en Barkov. En Aho. En Laine. Ett namn, en stjärna, ens något. Det här är en finsk armé på marsch utan sin Mannerheim. Det finns ingen i spetsen för den gråaste av gråa massor, säger Koivukangas.

När Vuojärvi tar sig en titt på vad som väntar för Jukka Jalonens landslag lyfter han fram flera tidigare turneringar där på pappret anonyma trupper lyckats trotsa förhandstipsen och gå ända fram till final.

Men just nu är det inte ens självklart med slutspel.

– VM 1992, VM 1998 och VM 2014 var alla turneringar där vi hade anonyma lag men ändå nådde ända fram till final. Nu är läget till och med sådant att redan bara att gå vidare från gruppen är långt ifrån en självklarhet, siar han.

Bristen på stjärnspelare och de många nekande svaren på landslagskallelsen kommer också upp till diskussion. Koivukangas är inne på Sami Kapanens linje, där spelare inte längre upplever någon tacksamhetsskuld mot landslaget.

– Det lockar inte längre med VM-slutspel och det verkar vara väldigt tydligt just i år. Det känns som att det kollektiva tänket mer och mer ersatts av vad man har för individuella behov. Behov till exempel av semester och uppladdning är vitala för många spelare.

Theo-gate

I inledningen av veckans avsnitt diskuterar Koivukangas och Vuojärvi dessutom Theoren Fleurys tweet, som rörde upp en liten storm i ishockeyvärlden.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag och många med mig tror att ett lag kan få till stånd ett bättre driv och ”go” än sin motståndare, men sen kommer vi till pudelns kärna. Beror det på att det vinnande laget har ett bättre spelsystem och en bättre taktik eller handlar det som Fleury påstår om vilja och hjärta, frågar sig Vuojärvi.

– Jag tror mer på spelsystem. Skickliga tränare har matat in ett system som gör att laget kan vara kreativt och sätta allt på spel, det finns ingen gnagande oro när man är trygg i systemet.

Columbusspelare firar seger
Columbus skrällde i NHL – eller gjorde man? Columbusspelare firar seger Bild: AFP / Lehtikuva NHL,Columbus Blue Jackets

Också Koivukangas är inne på samma linje.

– Det är en tröttsam och förenklad jargong. Argumenterar du emot den kastar folk snabbt argumentet mot dig att du inte kan förstå när du inte själv spelat.

– Man utgår från sitt eget lilla perspektiv och ser en liten del av verkligheten när det är så otroligt mycket som pågått runt dig för att ge ditt ”heart” och ”balls” möjligheten att spela en avgörande roll, understryker Koivukangas.

Lyssna på hela podden, kommentera och tyck till.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs också