Hoppa till huvudinnehåll

USA sätter stopp för Irans oljeexport - Saudiarabien och Förenade Arabemiraten ska lappa bortfallet

En kvinna framför ett oljeraffinaderi i Iran.
En kvinna framför ett oljeraffinaderi i Iran. Bild: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA Iran,olja

USA har bestämt att sluta tillåta eftergifter för sina sanktioner mot Irans oljeexport. President Donald Trump tänker i maj inte utfärda nya undantag till sanktionerna och länder som i fortsättningen importerar olja från Iran riskerar att drabbas av USA:s sanktioner.

Det var i november som USA återinförde sina sanktioner mot Iran, bland annat mot oljeexporten.

USA beviljade däremot undantag för de åtta största importörerna av Irans olja: Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Taiwan, Turkiet, Italien och Grekland. Länderna fick i begränsad utsträckning fortsätta köpa olja under ett halvt år framåt.

Nu vill USA däremot öka pressen på Iran genom att strypa dess intäkter från oljeexporten.

- Trumpadministrationen och våra allierade vill målmedvetet upprätthålla och öka den ekonomiska pressen på Iran för att få ett slut på regimens destabiliserande aktivitet, som hotar USA, våra partner och allierade och säkerheten i Mellanöstern, meddelar Vita huset i ett pressmeddelande.

Drabbar även allierade

Uttryckligen USA:s allierade är däremot bekymrade över tillgången på olja. Stora importörer såsom Kina, Indien och Turkiet kommer att påverkas märkbart av president Trumps beslut.

Indien ser inte heller Iran som ett hot på samma sätt som USA gör, och frågan skapar friktion mellan de båda länderna som i övrigt har ett nära bilateralt förhållande.

Att Irans oljeexport stryps minskar nämnvärt på det globala utbudet av olja, men USA:s administration intygar att de tillsammans med sina allierade ska skjuta till bortfallet.

- Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har garanterat ett tillräckligt utbud på oljemarknaden, säger utrikesminister Mike Pompeo.

Källor: AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes