Hoppa till huvudinnehåll

Akademiska bokhandeln kämpar med förlustaffärer men hoppas på ljusare tider

Akademiska bokhandeln i Helsingfors
Akademiska bokhandeln i Helsingfors Bild: Mikael Crawford/Yle bokhandel

För att få till en positiv trend ska man nu fokusera på de stora butikerna. Det här betyder att man den sista juli i år kommer att stänga ner filialen i köpcentret Jumbo i Vanda.

– Vårt signum är tvåspråkigheten och att ha ett brett utbud. Då är det inte den lilla bokhandeln på många orter som är det unika utan att vara på viktiga platser och gärna ha lite större butiker.

Det säger Magnus Brundin, som blev ny verkställande direktör vid årsskiftet.

"Vi måste få till en vändning i Östra centrum"

Hans uppdrag har hittills varit att gå igenom butikerna och hitta en väg framåt.

Och då har man nu kommit fram till att filialen i köpcentret Jumbo i Vanda inte är lönsam och väljer att stänga den. Butiken är öppen fram till sista juli i år.

Nyligen gjordes förändringar i Helsingfors Östra centrum. Butiken i köpcentret Itis gjordes om till en outletbutik.

– Trenden är inte positiv i Östra centrum, där måste vi få till en vändning.

Akademiska bokhandeln i Helsingfors
Efter sommaren finns det fyra stora butiker kvar runtom i Finland plus outlet-butiken i Itis, Helsingfors. Och alla de fyra större butikerna går det bra för, säger verkställande direktör Magnus Brundin. Akademiska bokhandeln i Helsingfors Bild: Mikael Crawford/Yle böcker

Med det här vill Brundin nu se positivare nyheter.

– De fysiska butikerna är ju vår marknadsplats. Det spekuleras att Akademiska bokhandeln är i kris, men det är en myt.

"Vi tappade fokuset på kunden"

Han erkänner ändå att kedjan haft sina svårigheter.

– Vi har jobbat för mycket med inre angelägenheter ett tag och tappat fokus på kunden, så vi behöver komma ut igen och visa att vi finns.

Akademiska bokhandeln i Helsingfors.
Akademiska bokhandeln köptes upp 2015 av Bonnier Books. Akademiska bokhandeln i Helsingfors. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Akademiska bokhandeln,Stockmann,bokhandel,Helsingfors

Efter att ha gått hårt åt hur Akademiska bokhandeln tidigare har skötts tror också Stig-Björn Nyberg, verkställande direktör fram till 2009, att trenden vänder.

– Nu är där rätt person som försöker rädda bokhandeln och försöker göra allt för att Akademen ska komma på fötter igen.

Men det är inte utan problem, säger Nyberg.

– Historien har visat att det mycket snabbt kan gå neråt, men det tar år att bygga upp allt igen som man förlorat när man skött det dåligt.

Akateemisen kirjakaupan entinen johtaja Stig-Björn Nyberg
Stig-Björn Nyberg anser att det skulle vara en förlust för hela Finland och en kulturskandal för alla svenskspråkiga böcker i Finland om Akademen skulle försvinna. Akateemisen kirjakaupan entinen johtaja Stig-Björn Nyberg Bild: Juha Kivioja / Yle Akademiska bokhandeln

Vart har alla fysiska böcker försvunnit?

Enligt Bokhandelsförbundet stod bokhandlar förra året för 36,6 procent av alla sålda fysiska böcker i Finland.

Det här är en minskning med 14,3 procent jämfört med 2017 och trenden har varit negativ sedan 2016.

Trots det är den fysiska bokhandeln ytterst viktig, säger Mia Österlund, docent i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi.

Den fysiska bokhandeln öppnar upp mer än vad den digitala handeln gör

Hon säger att många studier visar att trots att vi lever i en digital era så finns det en lust efter det materiella, såsom den fysiska boken.

– Det är en stegrande lust efter det taktila, den materiella boken. Hur den känns att ta på, hur omslaget ser ut med mera. Och alla sådana här aspekter kommer mer till sin rätt i en fysisk bokhandel.

mia österlund
Mia Österlund forskar inom barnlitteratur. mia österlund Bild: Yle/Jasmine Nedergård litteratur,mia österlund

Österlund nämner också att bokhandeln får oss att gå utanför våra bekvämlighetszoner.

– Om du tittar på skärmar och söker efter böcker elektroniskt så kan du hamna i sådana algoritmer att du inte kommer utanför dina bekvämlighetszoner. Men i den fysiska bokhandeln kan du också snubbla över något som du inte trodde du först var intresserad av.

Är inredningstidningar boven?

Österlund har märkt en intressant trend i speciellt inredningstidningar, gällande just den fysiska bokens närvaro eller icke-närvaro.

– I inredningstidningar så ser man ju inte ett enda hem med en bokhylla i längre. Så signalerna och diskurserna kring hur vi förväntas omge oss av böcker är ganska omförhandlade idag. Det är svårt att få folk att känna lust att samla på böcker nu för tiden.

"Min magkänsla säger att de finlandssvenska böckernas försäljning rasar"

Hur är det då med de finlandssvenska böckerna? Behöver de också de fysiska bokhandlarna?

– Den finlandssvenska litteraturen behöver få mycket synlighet, säger Österlund.

– Det kommer så oerhört mycket böcker [ut på marknaden, red.anm]. Om vi pratar om barnlitteraturen, mitt område, så kommer det i Finland 1500 böcker per år; i Sverige 2500 per år. Så både kvalitetslitteraturen och den finlandssvenska litteraturen riskerar att drunkna i mängden.

Österlund säger att den finlandssvenska litteraturen mår väldigt bra, alldeles utmärkt enligt henne. Men det här gäller bara på författar- och utgivarsidan.

– Min magkänsla för de finlandssvenska böckerna är att försäljningen rasar, att det är lite fritt fall på gång. Trenden idag är ju att alla vill skriva, men vem vill läsa?

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle