Hoppa till huvudinnehåll

Dallas fällde ut Nashville i NHL-slutspelet – Teuvo Teräväinen målskytt i Carolinas måsteseger

Dallas Stars slog ut Nashville Predators i NHL-slutspelet.
Dallas Stars slog ut Nashville Predators i NHL-slutspelet. Dallas Stars slog ut Nashville Predators i NHL-slutspelet. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved NHL,Pekka Rinne,Nashville Predators,Dallas Stars

Dallas Stars var det bättre laget i "finländarmötet" mot Nashville Predators. I nattens sjätte drabbning vann hemmalaget efter förlängning med 2–1 och avancerar därmed till slutspelets andra omgång. Regerande Stanley Cup-mästaren Washington Capitals hade sin första matchboll i slutspelsserien mot Carolina Hurricanes men Carolina klarade av den och forcerade fram en avgörande sjunde match.

Nashville Predators sällade sig till skaran av Stanley Cup-favoriter som flyger ut i första omgången av playoffs. Dallas Stars vann nattens match med 2–1 efter förlängning och avancerar till slutspelets andra omgång med 4–2 i matcher.

Hoppa över Twitterpostning

I den målsnåla matchen var det de oftast mer anonyma grovjobbarna som stod för målen under ordinarie speltid. I första perioden förde Austin Watson upp Nashville i ledning, och i andra perioden utjämnade Blake Comeau.

Eftersom ställningen var 1–1 efter 60 minuter blev det förlängning, en förlängning som hann bli 17 minuter och två sekunder gammal innan den från Jokerit och Kiekko-Vantaa bekante svensken John Klingberg avgjorde till Dallas fördel.

Hoppa över Twitterpostning

2–1 och samtidigt 4–2 i segrar åt Dallas och så var igen en av de stora favoriterna på tidigt sommarlov. Men Nashville är i gott sällskap: Tampa Bay Lightning, Pittsburgh Penguins, Winnipeg Jets och Calgary Flames har fallit ut redan tidigare.

Finländarna

Av finländarna på plan hade Nashvilles målvakt Pekka Rinne den kanske synligaste uppgiften: han räddade 49 av 51 skott. Med en räddningsprocent på 96,1 brukar man ligga starkt till, men Ben Bishop i Dallas mål drog det längre strået med 47/48 räddningar och en räddningsprocent på hela 97,9.

För Mikael Granlund blev även årets playoffs en missräkning. Tidigare i våras anslöt han sig till Nashville från Minnesota Wild, men någon frälsare blev han inte. I slutspelet noterades han för poängen 1+1 på sex matcher och i grundserien blev det bara ett mål och fyra assist på 16 matcher.

I nattens drabbning spelade han drygt 18 minuter men utan att noteras för några poäng. Poänglösa blev också Dallas blåvita trio. Anfallaren Roope Hintz spelade drygt 19 minuter medan backarna Miro Heiskanen och Esa Lindell bägge två spräckte 30-minuters gränsen: Heiskanen var i hetluften i 32 minuter och 25 sekunder, Lindell i 31 minuter och 54 sekunder – mest och näst mest av alla Dallas-spelare.

Game 7 hägrar

I matchserien mellan Washington Capitals och Carolina Hurricanes kom avgörandet däremot inte ännu i nattens sjätte match. Hurricanes tog en måsteseger inför hemmapubliken i Raleigh med målen 5–2.

I första perioden ledde Capitals två gånger, först genom Brett Connollys mål, sedan tack vare Alexander Ovetjkins fullträff.

Men bägge gångerna kom Hurricanes i kapp: först utjämnade Warren Foegele och i andra perioden lyckades Teuvo Teräväinen i målskyttet för andra gången den här slutspelsvåren – passningspoängen gick till Sebastian Aho.

I tredje perioden var hemmalaget klart bättre och vann perioden med 3–0. Carolina vann således med 5–2 vilket innebär att alla sex drabbningar i matchserien vunnits av hemmalaget. Kanske en viss fingervisning om hur styrkefårhållandena ligger inför den heta matchseriens avgörande sjunde match som spelas på onsdag i Washington?

– Nu är det bäst av en match som gäller. Vi måste hitta tillbaka vårt spel och titta framåt så att vi är färdiga inför matchen, sade Capitals-anfallaren Nicklas Bäckström efter förlustmatchen.

I Carolinas led kämpade förutom Teräväinen och Aho även Saku Mäenalanen. Mäenalanen fick förtroende i form av speltid nästan elva minuter medan firma Aho & Teräväinen stod för drygt 18 minuter respektive drygt 17 minuter. Alla slutade på +-0 i plusminusstatistiken.

Läs också