Hoppa till huvudinnehåll

Dome Karukoskis film om Tolkien får hård kritik av Tolkiens familj: "Godkänner inte filmen eller dess innehåll"

Tolkien (Nicholas Hoult) och barndomskärleken Edith (Lily Collin) strax innan han åker ut i kriget.
Tolkien (Nicholas Hoult) och barndomskärleken Edith (Lily Collin) strax innan han åker ut i kriget. Bild: Twentieth Century Fox Tolkien,Nicholas Hoult,Lily Collins

JRR Tolkiens familj och dödsbo godkänner inte Dome Karukoskis film om den unga Tolkien, rapporterar bland annat The Guardian. Familjen har uppgett att de "varken godkänner filmen eller dess innehåll på något sätt".

Filmen som utkommer i maj beskriver Tolkiens studietid och hans vänskap med andra artister och författare fram till att första världskriget bryter ut. Dessa händelser har enligt studio Fox Searchlight "inspirerat Tolkien att skriva de kända Midgård-böckerna".

På tisdag morgon uppgav familjen att den "inte har gett sitt samtycke till, godkänner eller var med i produktionen av denna film" och att de "varken godkänner filmen eller dess innehåll på något sätt".

En talesperson för dödsboet har uppgett att uttalandet gjordes främst för att klargöra familjens ståndpunkt. Familjen tänker i nuläget inte föra saken till rätten.

Tolkiens familj är väldigt mån om att skydda hans arv. Tolkiens son, Christopher Tolkien, visade redan tidigare tydlig motvilja för nya filmer. The Guardian citerar en intervju med Le Monde från år 2012 där sonen sade att "Tolkien har blivit ett monster, slukad av sin egen popularitet och absorberad av dagens absurditet" och att "kommersialiseringen har minskat verkens estetiska och filosofiska inverkan till noll".

Peter Jackson, som regisserat trilogierna Sagan om ringen och Hobbiten, har tidigare sagt att det är osannolikt att fler Tolkien-filmer kommer att göras, eftersom det är omöjligt att göra dem utan ättlingarnas samtycke.

Dome Karukosken elokuva Tolkien.
Dome Karukoski Dome Karukosken elokuva Tolkien. Bild: Laura Railamaa / Yle Tolkien (namn),J. R. R. Tolkien,Dome Karukoski,Harri Ylönen