Hoppa till huvudinnehåll

Fjärde raka mästerskapet för Classics överlägsna herrar – PSS damer jagar första titeln

Classics spelare firar sitt fjärde raka FM-guld.
Classics spelare firar sitt fjärde raka FM-guld. Classics spelare firar sitt fjärde raka FM-guld. Bild: Miikka J��skel�inen SC Classic (innebandy herrar),innebandyspelare,innebandy

Tammerforsklubben Classic är finska mästare i herrarnas innebandy. Det blev klart när Classic inför en hemmapublik på 1757 ögonpar besegrade Åboklubben TPS med 4–2 i måndagens sjätte finalmatch.

Classic vann finalserien med 4–1 i och med att TPS lyckades knipa en bortaseger i den tredje finalen.

Hoppa över Twitterpostning

Att Tammerforsklubben Classic är en maktfaktor inom finländsk innebandy är ingen överdrift. I grundserien vann laget 24 av 26 matcher och grundseriesegern kom hem med 16 poängs marginal till tvåan SPV. I slutspelet blev det 14 matcher av vilka tolv slutade i tammerforsisk seger.

Finalsystemet uppskattas

I fjol var Classics marsch till FM-guldet ännu klarare: 25 vinster i grundserien och rent facit i slutspelet. Då spelades finalen förvisso i form av en superfinal på Helsingforsarenan, medan det i år spelades en serie enligt formatet bäst-av-sju-matcher.

– Fantastiskt att få komma hit hem och spela. Inget fel med superfinal, de är fina evenemang, men nu kommer det tydligare fram vilket som är säsongens bästa lag, sade en glad Eemeli Salin i Yles intervju.

Efter en trevande start tog Classic greppet om matchbilden i slutet av första perioden när Konsta Tykkyläinen hittade Sami Johansson vid TPS-målet och den sistnämnde lyfte upp bollen bakom Pyry Luukkonen i TPS-målet. Hemmaledning med 1–0 efter första perioden.

Andra perioden hann bli drygt två minuter gammal innan Classic gick upp i tvåmålsledning. Aaro Helin överraskade Luukkonen och guldmedaljerna var starkt på väg i riktning Tammerfors.

Några minuter senare orsakade Mikko Hautaniemi en gnutta oro i Tammerforspubliken när han reducerade i numerärt underläge. Classic visade prov på lugn och erfarenhet och i stället för att panikera satte man in trean halvvägs in i perioden, med Nico Salo som firad målskytt.

Ett par minuter innan pausvilan reducerade TPS en gång till, genom Miko Kailiala och hoppet levde för Åboklubben.

Fjärde raka titeln

I tredje perioden sågs bara en fullträff och i och med att det målet sköts av Classics Joonas Pylsy var saken klar: hemmalaget Classic vinner FM-guld – för fjärde året i rad.

– Det var nog fysiskt hårda matcher. Motståndarna utmanade oss på allvar och tvingade oss att spela lite annorlunda än vad vi är vana med. Vanligt finlir räckte inte när killarna var efter en hela tiden, sade Salin.

TPS behöver verkligen inte skämmas för sin insats. Åboklubben spelade i final för första gången och fick FM-medalj för första gången.

– Man kan nog inte vinna ett silver mera än vad vi har gjort. Vi har jobbat hårt och det är fint att se hur stora framsteg vi tagit, sade TPS-kaptenen Olli Laine och syftade på lagets väg från ligakval år 2015 till FM-final 2019.

Damfinalerna startar

Damernas FM-finalserie kör i gång först tisdagen den 24 april och där möts regerande mästarlaget SB-Pro från Nurmijärvi och PSS från Borgå som jagar sin första FM-titel. Även här gäller formatet bäst-av-sju.

Final nummer 1 visas på TV2 med start klockan 19.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport