Hoppa till huvudinnehåll

FN vill förbättra situationen för kvinnor som fallit offer för sexuellt våld i konfliktsituationer

Tysklands justitieminister Heiko Maas
Tysklands utrikesminister Heiko Maas leder mötet Tysklands justitieminister Heiko Maas Bild: EPA/JULIEN WARNAND Tyskland,Heiko Maas

FN:s säkerhetsråd samlades i dag för att diskutera användning av sexuellt våld som vapen i konfliktsituationer. Under tisdag kväll röstade medlemsländerna för att förbättra eftervården för våldtäktsoffer.

Man vill förbättra situationen för kvinnor som våldtagits och utsats för andra våldsbrott i krigs- och konfliktsituationer. Exempelvis talar förslaget för att våldtäktsoffer ska ha tillgång till familjeplaneringskliniker.

Enligt internationell lagstiftning klassas användning av sexuellt våld, som till exempel våldtäkt, som ett krigsbrott sedan år 2000.

Det nya resolutionsförslaget som diskuterades i dag är framställt av Tyskland och det är Tysklands utrikesminister Heiko Maas som ledde mötet.

I mötet deltog till exempel fjolårets dubbla nobelpristagare Denis Mukwege och Nadia Muras.

Mukwege är en kongolesisk läkare specialiserad inom gynekologi och Muras är en yazidisk människorättsaktivist som arbetar mot sexualiserat våld som vapen i konfliktsituationer.

Förslaget godkändes efter en tre timmar lång debatt. Debatten föregicks av hetsiga förhandlingar eftersom en del medlemsstater, där i bland USA, inte godkände ett tidigare förslag.

Resultatet blev 13 röster för - inga emot. Kina och Ryssland avstod från att rösta.

Timo Soini representerar Finland

Enligt Utrikesministeriet är det Timo Soini som representerar Finland på mötet.

Under sin taltur talar Timo Soini för förslaget och fördömer sexuellt våld. Han tackar även Mukwege och Muras för deras arbete mot våld riktat mot kvinnor i krigssitutationer.

- De som utför dessa brott ska inte benådas, förövarna måste ta sitt ansvar och ska straffas, säger Soini.

Soini påminner att säkerhetsrådets första prioritet ska vara att skydda oskyldiga människor och påminner att det är under fredstid man kan och ska arbeta för att förebygga sexuellt våld.

USA hotade med veto

Ursprungligen föreslog Tyskland att ett övervakande organ underställt säkerhetsrådet skulle grundas. Detta för att kunna forska kring och rapportera om våldsfall.

Stormakterna USA, Ryssland och Kina motsatte sig grundandet av ett dylikt organ och förslaget har slopats i senare versioner av resolutionsförslaget.

USA hotade tidigare med sin rätt att lägga in ett veto, men nådde samförstånd med FN under tisdag dag.

Det här eftersom det i förslaget nämns att kvinnor som råkat ut för våld ska ha rätt att använda sig av familjeplaneringskliniker, rapporterar The Guardian. Det kan, enligt USA, syfta till en positiv syn på genomförandet av abort.

Landet motsatte sig, enligt The Guardian, också användningen av ordet kön eftersom de anser att det är en maskerad anspelning på transpersoners rättigheter.

Många EU-länder ställer sig positivt till förslaget

Stora EU-länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien håller inte med USA och försvarar de moment i förslaget i vilka hälsokliniker för kvinnor och familjeplanering nämns.

Också i exempelvis Sverige är man positivt inställd till förslaget och Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger på Twitter att hon förväntar sig att säkerhetsrådet är modigt under kvällens möte, eftersom sexuellt våld är ett krigsbrott. Vidare säger hon att offren måste ha tillgång till sexualhälsotjänster samt till reproduktiv hälsovård.

Källor: The Guardian, Artikeln är delvis en översättning av Yle Uutisets artikel Onnistuuko YK parantamaan sodissa raiskattujen naisten asemaa – Yhdysvallat vastustaa skriven av Yrjö Kokkonen.