Hoppa till huvudinnehåll

Från IFK:s juniorer via Nyslott till Pelicans – Sjundeåbördige Casimir Jürgens har etablerat sig i ishockeyligan

Porträttbild på Casimir Jürgens.
Ishockeyligan känns rätt just nu för Casimir Jürgens. Drömmen är att spela i NHL. Porträttbild på Casimir Jürgens. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Casimir Jürgens,ishockey,FM-ligan i ishockey,Pelicans,Sjundeå,Västnyland,ishockeyspelare

I 16 års tid representerade Casimir Jürgens från Sjundeå Helsingfors IFK i ishockey. I dag spelar 24-åringen för Pelicans i Lahtis och har visat att han hör hemma i den högsta finländska ishockeyserien.

Casimir Jürgens bodde som barn på Drumsö i Helsingfors och började spela ishockey i Helsingfors IFK. Då han var i tre - fyra års åldern flyttade familjen till Sjundeå.

Han säger att hans föräldrar ville ge honom möjligheten att spela ishockey och det naturliga klubbvalet blev Helsingfors IFK.

- Mina föräldrar, ja hela familjen och släkten, är IFK-anhängare så den vägen blev det IFK för mig, säger han.

Jag fick ett nytt perspektiv på den här grenen. Det är kanske inte så glamoröst som många tror ishockey är― Casimir Jürgens om säsongerna i SaPKo

Han tog i 20-års åldern steget från IFK:s juniorer till näst högsta serien Mestis hösten 2015. Då skrev han på för Nyslottklubben SaPKo.

- Det var två riktigt lärorika säsonger. Jag fick ett nytt perspektiv på den här grenen. Det är kanske inte så glamoröst som många tror ishockey är.

- Lönen är liten, det blir en massa resor och ändå ska man träna och leva som ett proffs. Trots det hade jag två jättefina år där, säger han.

Casimir Jürgens, SaPKo
Casimir Jürgens spelade två säsonger i Nyslottlaget SaPKo. Casimir Jürgens, SaPKo Bild: Yle / Christian Vuojärvi SaPKo,casimir jürgens

Jürgens hann med två säsonger i Nyslott innan det blev dags för ligaishockey i Lahtisklubben Pelicans.

- Klubben var intresserade av mig redan säsongen innan. Vi funderade tillsammans med familjen, flickvännen och agenten vad som är bästa alternativet för mig.

- Vi valde Pelicans för att det kändes som det bästa alternativet för mig att gå framåt som hockeyspelare, säger Jürgens.

Ligan rätt nivå just nu

Att få ett spelarkontrakt med en ligaklubb i ishockey var en dröm han haft sedan barnsben.

Ligan känns som den rätta nivån för honom just nu. Det betyder inte att han inte skulle vilja gå framåt i karriären.

- Det är klart man vill utvecklas och gå vidare. Ligan känns ändå som den rätta nivån att utvecklas och sedan kan jag gå vidare i min karriär.

Casimir Jürgens.
Casimir Jürgens spelar åtminstone två säsonger till för Pelicans i Lahtis. Casimir Jürgens. Bild: Tomi Natri /All Over Press FM-ligan i ishockey,Casimir jürgens,Casimir Jürgens,pelikaner

Jürgens har två år kvar på sitt kontrakt med Pelicans. Vad som händer efter de två säsongerna är helt öppet.

- Sedan får vi fundera vad som händer och vart vi hamnar.

Drömmer om NHL

Han utesluter inte en comeback till moderklubben Helsingfors IFK.

- Det skulle jag säkert vilja göra någon dag. Det var en dröm som pojke. Vi får väl se vad som händer i framtiden, småler han.

Casimir Jürgens.
Casimir Jürgens har hunnit med en handfull landskamper i Lejonskjortan. Casimir Jürgens. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Casimir Jürgens

Han medger att han – liksom så många andra ishockeyspelare – drömmer om att en dag få spela i den nordamerikanska proffsligan NHL.

Jürgens har aldrig draftats av en NHL-klubb, men det betyder inte att drömmen inte skulle leva vidare.

- Få se hur jag utvecklas, vi är inte där ännu, men vi får se om det kommer en chans att åka dit någon dag, säger han.

Det är alltid roligt att spela mot IFK― Casimir Jürgens, Pelicans

Det blev aldrig aktuellt för ligaspel i IFK för Casimir Jürgens efter junioråren. Varför det inte blev något kontrakt med moderklubben vet han egentligen inte.

- Det är klart att det skulle ha intresserat, det hade ju varit min dröm under juniortiden att få spela ligahockey med IFK.

- Tänker man så här efteråt så var det kanske bättre för min karriär att det blev en annan väg för mig.

Han medger att han känner sig extra taggad i matcherna mot moderklubben IFK.

- Det är alltid roligt att spela mot IFK. Det är mycket människor på läktaren och det är oftast hårda matcher.

Bra kvartsfinalserie mot IFK

I vårens kvartsfinaler möttes Helsingfors IFK och Pelicans. IFK vann matchserien med 4-2 i matcher och gick till semifinal. Jürgens säger att IFK var det bättre laget i serien.

- Det var en tuff serie där båda lagen spelade riktigt bra. IFK var lite bättre. Vi spelade en bra första match men efter det hade vi lite problem.

Tänderna blev i Kuopio

Strax före påsk opererades menisken i Jürgens knä. Han rör sig med hjälp av kryckor i tre veckor, efter det kan han börja träna lite mera. I augusti ska han vara helt återställd efter skadan.

Skip Instagram post

- Jag kan träna överkroppen, till exempel cykla med en handcykel. Men det är så jättetråkigt så det vill jag helst inte göra, säger han och blottar ett riktigt hockeyleende.

Casimir Jürgens tappade nämligen två framtänder i en match i vintras.

- Tänderna fastnade i sargen i hallen i Kuopio. Det tog nog riktigt sjukt, säger han och lovar fixa framtänderna i skick under sommaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland