Hoppa till huvudinnehåll

"Jag är en bättre målvakt nu" – Kevin Lankinen nöjd med första säsongen i Nordamerika och tacksam över chansen i landslaget

Kevin Lankinen vaktar sitt mål på landslagets träning.
Kevin Lankinen på landslagets träning under torsdagen. Kevin Lankinen vaktar sitt mål på landslagets träning. Bild: Lehtikuva Kevin Lankinen

Kevin Lankinen flyttade inför denna säsong till Nordamerika och Chicago Blackhawks organisation. För Yle Sporten berättar 23-åringen att han är nöjd med första säsongen på andra sidan Atlanten och glad över utmaningen han nu fått anta, nämligen kampen om en VM-plats.

Efter fyra år i ishockeyligan med Helsingfors IFK tecknade Kevin Lankinen i maj ifjol på ett tvåårskontrakt med Chicago Blackhawks. En mycket ivrig Lankinen drömde då om NHL-debut redan under den första säsongen.

Någon NHL-debut under säsongen 2018-19 blev det inte för Kevin Lankinens del, närmare än några matcher som reservmålvakt för Chicago Blackhawks kom inte den Vandabördige målvakten.

Tjugotreåringen berättar att säsongen varit lärorik.

– Säsongen har inneburit mycket nytt för mig, allt från flytten till ett nytt land och en ny bostad, till att byta till ett nytt lag med ny spelstil, berättar Lankinen för Yle Sporten.

Kevin Lankinen.
Kevin Lankinen har haft en lärorik säsong. Kevin Lankinen. Bild: Tomi Natri/All Over Press ishockey,Kevin Lankinen

Spel i farmarligan och farmarligans farmarliga

Istället för Chicago Blackhawks spelade Lankinen under större delen av säsongen för farmarlaget Rockford IceHogs. Det blev 19 matcher för honom i den klubben, som kommer från en av USA:s farligaste städer, med 91,0 i räddningsprocent. Därtill fick han smaka på spel i farmarligans farmarliga, ECHL.

Lankinen representerade ECHL-laget Indy Fuel i sex matcher, med räddningsprocenten 89,3.

Konkurrensen i Chicago Blackhawks organisation var hård, under den gångna säsongen hette Lankinens kollegor bland annat Corey Crawford, Cam Ward, Collin Delia och Anton Forsberg.

Skip Instagram post

– Jag har fått ta och anpassa mig till spelet i mindre rink, till exempel när det gäller djupledsspelet, förklarar han.

– Jag är en bättre målvakt nu än vad jag var för ett år sedan.

Lankinen slår fast att han är redo när chansen i NHL kommer.

– Alla matcher man får i Nordamerika och landlaget är värdefulla erfarenheter, det gäller att samla på sig så mycket erfarenheter som möjligt och vara redo när man blir uppkallad.

Kevin Lankinen.
Kevin Lankinen. Bild: Tomi Natri/All Over Press ishockey,Kevin Lankinen

Nöjd med att få chansen i landslaget

Nu väntar landslagsspel och kamp om en plats i den slutliga VM-truppen för Kevin Lankinen. Han finns med i truppen när Finland möter Sverige denna vecka.

Lankinen har endast representerat Finland på juniorlandslagsnivå tidigare.

Kom landslagskallelsen som en överraskning för dig?

– Både ja och nej, jag hade hoppats på att slippa med, så visst var det fint när Jere Lehtinen (landslagets General Manager) ringde. Det är en dröm man haft sedan barnsben att spela i landslaget, så nog är man väldigt nöjd att få vara här.

För tillfället utgör Lankinen, Eetu Laurikainen och Jussi Olkinuora Lejonens målvaktstrio. Förra natten föll Nashville, med målvakterna Pekka Rinne och Juuse Saros, ut ur NHL-slutspelet. Kevin Lankinen säger sig vara beredd på vilken roll som helst.

– Det är alltid en stor sak att få spela för landslaget, jag accepterar vilken roll som helst. Kampen om platserna är hård.

Finland möter Sverige på torsdag i Kouvola och på fredag i Helsingfors. Matcherna sänds på TV2 och Arenan.

Läs mera:

En av USA:s farligaste städer har blivit vardag för Kevin Lankinen – målvakten är redo att jobba så länge det krävs för att nå den stora drömmen och vill aldrig uppleva ishockeyns bakgård igen

Kevin Lankinen är i Nordamerika för att stanna. Han sticker inte under stol med att besvikelsen var stor då han inte fick en plats i Chicagos NHL-trupp men han tänker kämpa vidare mot den stora drömmen. ”Chicago räknar med mig på lång sikt”, säger Lankinen till Yle Sporten.

Läs mera:

Drömmen om NHL hägrar – Kevin Lankinen tänker ta chansen i Chicago: ”Jag har det som krävs”

Från skadehelvete till succéartad comeback till Helsingfors IFK förra säsongen. Utmaningen den kommande säsongen är än tuffare för målvakten Kevin Lankinen: Att vika sig en plats i NHL-klubben Chicago Blackhawks.

Läs också