Hoppa till huvudinnehåll

Mellanvägg rasade i Hangö Idrottshus strax efter att ungdomarnas basketträning var slut

Översiktsbild av en idrottshall med ett innebandymål och några koner på planen.
Spelplanen i idrottshuset kan delas upp med hjälp av mellanväggar. De är upprullade och skymtar uppe i taket på bilden. Översiktsbild av en idrottshall med ett innebandymål och några koner på planen. Bild: YLE Sporten Hangö,idrottsanlägningar

Det kunde ha gått riktigt illa när en mellanvägg i idrottshuset i Hangö rasade ner förra veckan. Tur i oturen hade ett gäng ungdomar precis avslutat sina basketträningar och gått av planen.

Olyckan inträffade på måndagseftermiddagen (15.4).

En grupp studerande från Hangö gymnasium hade precis slutat spela basket och senare på dagen stod handbollsträningar på agendan i just den delen av hallen.

Så vitt bildningsdirektören Karl-Erik Gustafsson vet var ingen på planen när mellanväggen föll ner.

Det är fråga om en så kallad ridåvägg som delar upp hallen i flera spelplaner. De väggar som i dag finns i Hangö Idrottshus är samma som installerades när hallen byggdes i början av 1980-talet.

Bod vid Seniorsvängen-evenemanget
Också i Ekenäs bollhall används ridåväggar för att dela upp hallen. Väggen skymtar till höger i bild. Bod vid Seniorsvängen-evenemanget Bild: Yle/Robert Ehrnsten Raseborg,Ekenäs,seniorsvängen

- Mellanväggen borde endast få köras upp eller ner av lärare, tränare eller vaktmästare som samtidigt kan övervaka att ingen rör sig i närheten av mellanväggen då den är i rörelse, säger Gustafsson.

Orsaken till att väggen ramlade ner var att några vajrar som håller upp väggen brast.

Det är inte första gången som det är problem med mellanväggen. En liknande olycka skedde för ungefär 20 år sedan, berättar Gustafsson.

Oklart varför vajrarna brast

Yle Västnyland har försökt nå Hangös ungdoms- och idrottschef Tommy Gröndahl om detaljer kring olyckan men han är på semester. Gröndahl är ansvarig för verksamheten i hallen.

Till Hangötidningen berättar Gröndahl att det finns två mellanväggar i hallen som delar upp hallen i olika områden.

Väggarna hålls uppe av sex till sju vajrar och två av dem hade av någon anledning brustit i den ena mellanväggen och därför föll den ner i golvet.

Mellanväggen skulle ha inspekterats senare i år

Hallen är fortsättningsvis i bruk uppger bildningsdirektör Gustafsson. Golvet som skadades reparerades redan på onsdagen och mellanväggen har fästs provisoriskt i väntan på reparation.

En röd och vit byggnad med cyklar utanför. Hangö idrottshus.
Hangö idrottshus har en gång tidigare haft problem med en mellanvägg som rasat ner. En röd och vit byggnad med cyklar utanför. Hangö idrottshus. Bild: Yle/Marica Hildén Hangö,hangö idrottshus

Tommy Gröndahl berättar till Hangötidningen att mellanväggarna brukar inspekteras ungefär vart fjärde år och att nästa inspektion skulle ha varit senare i år.

I och med olyckan vill Gröndahl nu att mellanväggarna kontrolleras varje år.

Hangötidningen var först med nyheten. I tidningens artikel kan du se en bild på mellanväggen i Hangö idrottshus.