Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Servicesamtal gör telefonräkningarna höga, Putin och Kim ska träffas för toppmöte

Kädet näppäilemässä älypuhelinta.
Kädet näppäilemässä älypuhelinta. Bild: Janne Lindroos / Yle Facebook,kaféer,mobiltelefoner,händerna,Telefon,smarttelefoner

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Akademiska bokhandeln ska fokusera på de stora butikerna för att få till en positiv trend. Kedjan har haft svårigheter, något som verkställande direktör Magnus Brundin erkänner. Vi har tappat fokus på kunden, säger han. Han berättar också att filialen i köpcentret Jumbo i Vanda stänger – butiken efter sommaren.

Formgivaren Oiva Toikka har avlidit. Han blev 87 år gammal. Toikka föddes i Viborg år 1931 och inledde sin karriär som keramisk formgivare vid Arabia 1956–1959. Han gjorde sin främsta insats som glaskonstnär vid Notsjö glasbruk (numera Iittala) och var särskilt känd för sina fågelskulpturer i glas. Helsingin Sanomat var först med nyheten.

Teleoperatörer inkluderar inte servicenummer till företag eller myndigheter i samtalspaketen. Det här irriterar många mobilanvändare. Det kan hända att reglerna för prissättning justeras – före slutet av 2020 ska Finland nämligen implementera ett EU-direktiv för elektronisk kommunikation i lagstiftningen.

Utrikes:

I Kina är applikationerna bättre än någon annanstans, trots att det styrande kommunistpartiet har byggt upp ett enastående maskineri för att censurera och kontrollera internet. Flera internetbolag har utvecklat appar som på många sätt är mer avancerade än motsvarigheterna i väst.

Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska träffas för första gången för ett toppmöte. Det spekuleras att mötet kan ske redan den här veckan och eventuellt i Vladivostok. Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA bekräftar att Kim kommer att besöka Ryssland "snart".

En ny behandlingsform gör att Parkinsonsjuka kan röra sig mycket bättre, rapporterar BBC. Forskare i Kanada har utvecklat metoden som går ut på att elektroniskt stimulera patientens ryggrad. Personer som varit bundna till hemmet kan röra sig friare med hjälp av metoden.

Väder

Det är fortsättningsvis varmt för årstiden och soligt i så gott som hela landet. I norra Lappland kan det däremot förekomma något regn till en början av dagen.

Det är klart och uppehåll i hela landet frånsett norra Lappland. Temperaturen ligger mellan 14 och 20 grader. Svag till måttlig vind omkring sydväst. I norra Lappland mulet och lokalt regn, 7–14 grader. Avtagande vind omkring väst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes