Hoppa till huvudinnehåll

Strandvägen i Korsnäs fick överraskande pengar – ”Yes, äntligen!”

Två bilar kör på Strandvägen i Korsnäs. Blå skylt som visar pil till vänster mot Bergö och Molpe.
Det är de nio kilometrarna från Molpe till Korsnäs som får ny beläggning. Två bilar kör på Strandvägen i Korsnäs. Blå skylt som visar pil till vänster mot Bergö och Molpe. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Korsnäs,molpe

För några veckor sedan fick NTM-centralen i Södra Österbotten 500 000 euro för brådskande vägprojekt. Efter att ha kört längs de österbottniska vägarna några dagar bestämde man sig för att Strandvägen i Korsnäs behöver pengarna mest.

Det är Trafikledsverket som har sparat pengar för oförutsedda vägprojekt och nu delas pengarna ut till landets NTM-centraler.

- Det var nog en överraskning. Jag visste inte om att de hade gömt undan pengar, säger Anders Östergård, direktör på NTM-centralen i Södra Österbotten.

- Yes, äntligen! Det har vi väntat på, säger Korsnäs kommundirektör Christina Båssar.

Östergård säger att NTM-centralen i Södra Österbotten brukar få ungefär tio procent av pengarna Trafikledsverket delar ut. Det skulle betyda att verket delade ut ungefär fem miljoner euro.

Lappverk med gamla lappningar

Båssar beskriver Strandvägen i Korsnäs som ett lappverk av gamla lappningar ovanpå varandra.

- Det är olika kanter på lappningarna och däremellan är det sprickor och hål i vägen. Om man på Trafikledsverket är av den åsikten att man inte kan köra 100 kilometer i timmen på vägen ens på sommaren så är nog vägen i dåligt skick, säger Båssar.

- Den är otroligt mycket lappad och det är ojämnt att köra på alla lappningar, säger Östergård.

Östergård säger att Strandvägen i Korsnäs inte är sönderkörd som många andra vägar i landskapet. Innan beslutet om vilken väg som skulle få pengarna åkte an anställd från NTM-centralen runt i Österbotten.

- Han körde två dagar, 500 kilometer per dag, och kollade alternativen, säger Östergård.

Kommunen står för en del

Enligt Östergård räcker 500 000 euro till att lägga ny asfalt på den ungefär nio kilometer långa sträckan från Molpe till Korsnäs. För att också centrum av Korsnäs ska få ny beläggning skjuter kommunen till pengar.

- Kommunen har budgeterat 150 000 euro för Strandvägen, säger Båssar.

Tidtabellen för vägprojektet är ännu inte fastslagen, men beläggningsarbetet ska vara gjort före den första september.