Hoppa till huvudinnehåll

Tävlingsdressen som kan ge fängelsestraff: "Jag bar inte hijab och en man tränade mig"

Ett par boxningshandskar ligger i en boxningsring.
Ett par boxningshandskar ligger i en boxningsring. Bild: EPA/ERIK S. LESSER boxning,boxningshandskar,Olympiska sommarspelen i Rio 2016,olympiska spelen

Den iranska boxaren Sadaf Khadem var på väg att flyga hem från en boxningsmatch i Frankrike när hon ändrade på sin planer. Orsaken var att hon hade hört att hon skulle bli arresterad i hemlandet på grund av olämplig klädsel.

För en och en halv vecka sedan skrev den 24-åriga Sadaf Khadem ett stycke idrottshistoria när hon blev den första iranska kvinnan som gått en officiell boxningsmatch.

Glädjen över segern över fransyskan Anne Chauvin blev inte långvarig. Khadem fick nämligen höra att en arresteringsorder på henne hade utfärdats. Orsak? Att hennes boxningsklädsel bestående av röda shorts, vitt skärp och grön träningsskjorta i Irans färger inte var korrekt.

Skip Instagram post

– Jag boxades i en officiell match i Frankrike. Men eftersom jag bar shorts och t-skjorta, vilket är fullkomligt naturligt i hela världens ögon, bröt jag mitt hemlands regler, sade Khaderm till tidningen L'Equipe, enligt BBC.

– Jag bar inte hijab och en man tränade mig. Många ser inte med blida ögon på det.

Khadem tränas av den tidigare världsmästaren, fransk-iraniern Mahyar Monshipour

Skip Instagram post

Iranska myndigheter lär inte ha kommenterat saken men enligt landets boxningsförbund har ingen arresteringsorder utfärdats.

– Fröken Khadem är inte medlem av boxningsförbundet och ur vår synvinkel är hennes aktiviteter hennes personliga val, uppges ordförande Hossein Soori ha sagt.

Mediehuset BBC skriver att den iranska lagen kräver att flickor och kvinnor från ungefär nioårsåldern och uppåt ska täcka huvudet samt armar och ben när de rör sig i offentligheten eller exempelvis när de idrottar. Brott mot detta påbud kan rendera i bötesstraff eller fängelsestraff i uppemot två månader.

Annan källa: Iltalehti.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport