Hoppa till huvudinnehåll

Terrorn kom som en chock efter lugnet: Sri Lanka försökte lägga tsunamin och ett närmare 30 år långt blodigt inbördeskrig bakom sig

En man som överlevde tsunamin 2004. På Sri Lanka omkom 35 000 människor då flodvågen vällde in över ön.
En man som överlevde tsunamin 2004. På Sri Lanka omkom 35 000 människor då flodvågen vällde in över ön. En man som överlevde tsunamin 2004. På Sri Lanka omkom 35 000 människor då flodvågen vällde in över ön. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Sri Lanka,Tsunami (band),Strand

Sri Lanka, det tropiska, vackra öriket strax söder om Indien, har lockat till sig besökare i århundraden. Under de senaste åren har turismen blommat upp och många lankeser har hoppat på att få lägga fasorna från inbördeskriget och tsunamin bakom sig. Men sedan kom terrorn tillbaka.

Terrordåd sörjs i Sri Lanka. En pojke med ljus.
Terrordåd sörjs i Sri Lanka. En pojke med ljus. Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka

För invånarna i Sri Lanka är påskens blodiga bombdåd, som ledde till över 300 döda och hundratals skadade, en bitter påminnelse om det blodiga krig som pågick i närmare 30 år.

- Jag tillbringade mina första 18 år i Sri Lanka så jag har sett mycket etniska stridigheter. Vårt land har skövlats efter tiotals år av konflikter mellan singaleser och tamiler, men sedan 2009 har det varit relativt fridfullt, säger en anställd på ett av de hotell som under påsken utsattes för ett blodigt attentat.

Han konstaterar att hans barn - 11 och 7 år gamla - aldrig har behövt uppleva krig, och att situationen nu är svår för dem.

- Det är verkligen sorgligt. Jag trodde att vi hade lagt våldet bakom oss i Sri Lanka, men nu har det har kommit tillbaka, säger mannen till BBC

Regeringssoldater i Nagarkovil norr om Colombo i april 2008.
Regeringssoldater i Nagarkovil norr om Colombo i april 2008. Regeringssoldater i Nagarkovil norr om Colombo i april 2008. Bild: EPA / STR EPA/STR Sri Lanka,Strand,inbördeskrig
Tamiltigrar i Batticaloa i april 2004
Tamiltigrar i Batticaloa i april 2004 Tamiltigrar i Batticaloa i april 2004 Sri Lanka,Strand,inbördeskrig,ltte

Spänning mellan tamiler och singaleser

Etniska spänningar mellan landets största folkgrupp singaleserna och den tamilska minoriteten låg bakom det inbördeskrig som bröt ut 1983.

Under det brittiska kolonialväldet arbetade tamiler ofta som tjänstemän inom regimen, men då Sri Lanka blev självständigt 1948 fick singaleserna den största makten - och tamilerna diskriminerades.

År 1949 blev indiska tamiler som arbetade på plantager fråntagna sin rösträtt. En våg av singalesisk nationalism svepte över landet vilket ledde till att tamilerna alienerades.

Tamilerna krävde självstyre i nordöstra Sri Lanka

År 1972 bildades en republik under namnet Sri Lanka. Tamilernas krav på ökat självstyre växte och gerillan Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) inledde ett väpnat uppror för en egen tamilsk stat.

karta över sri lanka
karta över sri lanka Bild: Yle tamiltigrar

År 1983 bröt inbördeskriget ut på allvar mellan de tamilska tigrarna och regeringssoldater. Politiker mördades och det blev vanligt med självmordsattacker.

År 2002 lyckades Norge få parterna att komma överens om en vapenvila. Vapenvilan övervakades av soldater från de nordiska länderna. Det rådde dock oro, och år 2006 bröt kriget ut igen.

Flaggor vajar och folket jublar över att ett närmare 30 år långt inbördeskrig är slut. Colombo, maj 2009
Flaggor vajar och folket jublar över att ett närmare 30 år långt inbördeskrig är slut. Colombo, maj 2009 Flaggor vajar och folket jublar över att ett närmare 30 år långt inbördeskrig är slut. Colombo, maj 2009 Bild: EPA / M.A.PUSHPA KUMARA EPA/M.A.PUSHPA KUMARA Sri Lanka,Colombo,inbördeskrig

Kriget tog slut 2009 genom att LTTE besegrades militärt av regeringsstyrkorna.

Grymheter begicks på alla fronter under kriget och många lankeser drevs på flykt. Kriget krävde uppemot 100 000 människors liv.

Människor som tvingats fly undan strider i Sri Lanka, april 2004.
Människor som tvingats fly undan strider i Sri Lanka, april 2004. Människor som tvingats fly undan strider i Sri Lanka, april 2004. Bild: EPA/STR Sri Lanka,flyktingläger,inbördeskrig

Anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna under slutstriderna är många.

Det finns fortfarande sår kvar efter inbördeskriget, och ömsesisiga anklagelser förekommer fortfarande.

Tsunamin på juldagen 2004 blev förödande för Sri Lanka

Sri Lanka drabbades nästhårdast efter Indonesien av den tsunami som slog till på juldagen 2004. Flodvågen följde på ett av de kraftigaste jordskalv som någonsin har uppmätts och det kändes över nästan hela Sydostasien.

Det fanns inget tsunamivarningssystem i området, och myndigheterna i Thailand och Sri Lanka meddelades alldeles för sent om tsunamin som slog till mot Sri Lankas östra, södra och sydvästra kust. Upp till tolv meter höga vågor krossade allt i sin väg och trängde ungefär två kilometer in i landet. Den största delen av kustområdet låg snabbt under mer än tre meter vatten.

Ett passagerartåg på väg från huvudstaden Colombo till Galle sveps iväg av vattnet. Mer än tusen människor ombord omkom. Det var den värsta tågolyckan någonsin i världen.

Kvinna som sörjer. Minnesstund för de omkomna i tsunamin på Sri Lanka 2004 - de värsta katastrofen i Sri Lankas moderna historia. Över 35 000 människor omkom, cirka 100 000 hus skadades och över 500 000 måste lämna sina hem.
Kvinna som sörjer. Minnesstund för de omkomna i tsunamin på Sri Lanka 2004 - den värsta katastrofen i Sri Lankas moderna historia. Över 35 000 människor omkom, cirka 100 000 hus skadades och över 500 000 måste lämna sina hem. Kvinna som sörjer. Minnesstund för de omkomna i tsunamin på Sri Lanka 2004 - de värsta katastrofen i Sri Lankas moderna historia. Över 35 000 människor omkom, cirka 100 000 hus skadades och över 500 000 måste lämna sina hem. Sri Lanka,Tsunami (band),sorg
Efter tsunamnin 2004. Hambantota, cirka 200 kilometer söder om Colombo
Efter tsunamnin 2004. Hambantota, cirka 200 kilometer söder om Colombo Efter tsunamnin 2004. Hambantota, cirka 200 kilometer söder om Colombo Bild: EPA/DENNIS M. SABANGAN Sri Lanka,Tsunami (band),Strand

Sri Lanka i dag: Religionsfrihet enligt lag, rätt god utbildningsnivå men en skev inkomstfördelning

Enligt Sri Lankas författning råder det religionsfrihet i landet men staten ska främja buddhismen. Singaleserna är ofta buddhister. Ungefär en sjättedel av befolkningen är hinduer - de flesta av dem tamiler. Det finns också muslimer och kristna i Sri Lanka.

Utbildningsnivån i Sri Lanka är högre än i många andra utvecklingsländer. Bland de yngre kan de flesta läsa och skriva. Avgiftsfri, obligatorisk skola har funnits sedan 1940-talet.

Medierna är uppdelade enligt språk och etniska linjer.

Fattigdomen har minskat men inkomsterna är ojämnt fördelade. Ett kastsystem innebär en strikt social rangordning där var och en från födseln anses ha en given plats.

Den demokratiska socialistiska republiken Sri Lanka

 • Sri Lanka består av huvudön Ceylon och ett antal små öar i Indiska oceanen. Den administrativa huvudstaden är Sri Jayawardenepura som ingår i Colombos stadsområde. Landet är en republik med över 21 miljoner invånare.
 • Singalesiska och tamil är de huvudsakliga språken men också engelskan finns kvar som språk.
 • Viktiga exportprodukter är textilier, te, gummiprodukter och ädelstenar.
 • På 500- och 300-talet f.Kr invandrade singaleser från norra Indien till Ceylon, och lite senare kom tamiler från Indien.
 • Singaleserna härskade fram till 1000-talet e.Kr över ett mäktigt rike i norra och östra Sri Lanka. De byggde palats, buddhistiska kloster och anläggningar för konstbevattning. På 1200-talet flyttade singaleserna till sydvästra Sri Lanka där de skapade två kungariken.
 • Tamilerna grundade ett rike i norr med huvudstaden Jaffna.
 • Portugiser och holländare kämpade om makten på 1500- och 1600-talet. Handeln med kryddor, till exempel kanel, var viktig.
 • Britterna tog över kontrollen på 1790-talet, och 1802 blev ön den brittiska kronkolonin Ceylon där det odlades te och gummi.
 • I slutet av 1800-talet utvecklades den buddistisk-singalesiska nationalismen samt en politisk nationalistisk rörelse. Som första koloni i Asien höll Ceylon 1931 allmänna val till ett nationellt råd.
 • Landet blev självständigt 1948, och 1972 bildades en republik under namnet Sri Lanka.
 • Ett blodigt inbördeskrig pågick under åren 1983-2009
Sri Lankas huvudstad Colombo på en karta.
Sri Lankas huvudstad Colombo på en karta. Bild: Yle/Google Sri Lanka,Colombo

Källor: Reuters, BBC, Landguiden, Nationalencyklopedin