Hoppa till huvudinnehåll

Beachhandbollen skriver historia i Sverige – anställer kvinnlig förbundskapten till herrlandslaget

En beachhandbollbild.
16 lag deltog i VM i beachhandboll sommaren 2018. (arkivbild) En beachhandbollbild. Bild: imago/Matthias Koch/ All Over Press beachhandboll

Det svenska herrlandslaget kommer i framtiden att tränas av Heléne Bernhardtz. Hon blir den första kvinnan att träna ett svenskt seniorlandslag på herrsidan.

38-åriga Heléne Bernhardtz är en av två svenskar som gått det europeiska handbollsförbundets coachutbildning inom beachhandboll. Hon har tidigare jobbat som bland annat överledare för herrlandslaget men tar nu över som förbundskapten.

– Det är väldigt ovanligt med kvinnliga ledare även inom beachhandbollen, även om vi i Sverige varit ett undantag med hälften män och hälften kvinnor i ledarstaben, säger Bernhardtz i det svenska handbollförbundets pressmeddelande.
Skip Instagram post

– Sen tycker varken jag eller spelarna att det kommer att bli konstigt då jag tidigare har arbetat med många av spelarna på både klubb- och landslagsnivå.

Med stark offensiv mot VM 2019

Heléne Bernhardzt ersätter Jesper Knutsson som förbundskapten. Knutsson har fram tills nu varit spelande tränare men fokuserar i fortsättningen endast på spelandet.

I förra sommarens VM i Ryssland slutade Sverige fyra efter att ha förlorat bronsmatchen mot Ungern. 16 lag deltog i VM-turneringen där Brasilien besegrade Kroatien i finalen.

Årets stora mål är EM i Polen som arrangeras i juli.

– Mitt mål är att vi ska kunna fortsätta den fina utvecklingen vi har haft. I EM är vårt mål att vara bland de tre främsta som kvalar in till VM 2019.

– Jag står för en offensiv beachhandboll. Gör man poäng i är man med i matcherna, därav är anfallsspelet mycket viktigare än försvarsspelet, säger Bernhardtz.

Bernhardzt första uppdrag som förbundskapten väntar redan under veckoslutet då Sverige deltar i en turnering i Kroatien.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport