Hoppa till huvudinnehåll

Björn Monnberg blir chefstränare i Handbollsakademin – fortsätter också som lots för Dicken: ”Gäller att planera väl”

Björn Monnberg.
Björn Monnberg. Björn Monnberg. Bild: Tomi Hänninen / Handbollsförbundet Björn Monnberg

Det är Dickens FM-ligatränare Björn Monnberg som kommer att axla ansvar som chefstränare för Handbollsakademin i Helsingfors med start hösten 2019. Samtidigt kommer han att fortsätta träna Dicken i herrligan.

Monnberg har jobbat som tränare i Huvudstadsregionens idrottsakademi Urhea redan i tio år.

I ett pressmeddelande säger Handbollsförbundet att jobbet är ett fulltidsuppdrag och den första tränaruppdraget som fått ett så kallat NOV-stöd av Finlands olympiska kommitté.

– Vi är väldigt nöjda över att ha nått en överenskommelse med Björn. Han var den starkaste kandidaten, har gjort ett fint jobb och kan utveckla unga spelare, säger förbundets träningschef Ken Sirenius i pressmeddelandet.

Men vad innebär det här för Monnbergs roll i Dicken?

– Jag kommer att fortsätta träna Dicken. Jag har kontrakt ännu för nästa säsong, berättar Monnberg för Yle Sporten.

– Jag har hållit på med akademin i flera år redan och nu utvidgas bara min roll. Det gäller att planera tidsanvändningen väl, tillägger han.

Tunga namn i tränarstaben

Själv ser Monnberg också fram emot att få börja jobba som chefstränare för den kommande Handbollsakademin.

– Det kommer att bli intressant. Det har funnits ett bra intresse för den här grejen och det ser jag fram emot att få vara en del av, säger han.

Det klarnade i oktober att den handbollsverksamhet som tidigare funnits i Kisakallio i Lojo under namnet Handbollsgymnasiet flyttar till Helsingfors inför skolstarten hösten 2019.

Tidigare hann förbundet meddela att man förstärkt tränarstaben med tysken Nils Kühr, som har tränarerfarenhet från bland annat tyska Bundesliga och den högsta serien i Österrike.

Utöver Monnberg, Sirenus och Kühr hör också Jaakko Horelli och Vanja Radic till tränarstaben.

Handbollsakademin i Helsingfors samarbetar med Urhea och till en början med skolorna Brändö Idrottsgymnasium, Yrkesinstitutet Prakticum, Mäkelärinteen urheilulukio och Stadin Ammattiopisto.

Läs mera:

Handbollsgymnasiet blir Handbollsakademi när utbildningshelheten flyttar från Lojo till Helsingfors: "Vi vill vara där den största koncentrationen spelare finns"

Hösten 2016 sparkade handbollsgymnasiet igång vid Kisakallio i Lojo, men efter tre år kommer verksamheten där till vägs ände. Efter ett rejält analysarbete flyttar utbildningen till Helsingfors. Vi vill vara där den största koncentrationen spelare finns, säger förbundets träningschef Ken Sirenius.

Läs också