Hoppa till huvudinnehåll

Bortkastad mat är värre än plastförpackningar - här är de bästa tipsen för att mathandla klimatsmart

 En hög med olika grönsaker och frukter, fotograferade på nära håll.
En hög med olika grönsaker och frukter, fotograferade på nära håll. Bild: Mostphotos maträtter,grönsaker,vindruva,äpple,healthy,bär,livsmedelsaffärer,vitaminer,hälsa,frukter,kiwi,pepparrot

Det är inte alltid lätt att veta vad som är det mest klimatsmarta att köpa i matbutiken. Plastfria förpackningar kan vara både bra och dåligt. Plastförpackningens inverkan på klimatet är ganska liten när det kommer till produkternas hela miljöpåverkan.

Ida Haapamäki är projektledare vid Finlands svenska Marthaförbund och hon berättar att man genom att minska matsvinnet också bidrar till klimatet på ett positivt sätt.

- I fall du köper plastfritt, men ändå slänger av maten, så blir det en större klimatpåverkan än om du skulle ha köpt mat i plastförpackning och ätit upp den.

Personporträtt på Ida Haapmäki, projektledare vid Finlands svenska Marthaförbund.
Ida Haapamäki berättar att det viktigaste man kan göra när man handlar mat är att handla så att man äter upp all sin mat. Personporträtt på Ida Haapmäki, projektledare vid Finlands svenska Marthaförbund. Bild: Yle/Tintin Råholm personporträtt,ida haapamäki

Om man vill undvika plast är det främst den onödiga plasten man inte ska köpa. Det finns flera produkter som har förpackningar fast det inte behövs. De produkterna är till exempel lök och olika frukter.

- Lök kan säljas i nätpåsar men de klarar sig hur bra som helst utan någon påse. På många grönsaker och frukter så fungerar skalet som den bästa förpackningen, säger Haapamäki.

Plastförpackningar är inte dåligt om de fyller en funktion och minskar på svinnet.

- Plasten har en funktion så länge den hjälper till att hålla produkten hållbar och fukt- och mögelfri. Om vi bara använder nödvändig plast till sådana produkter som får en fördel av det och sedan sorterar plasten så har vi redan kommit långt, säger Haapamäki.

Lök i en orange nätpåse av plast.
Lök håller väldigt bra av sig själv. Nätpåsen den förpackas i fyller ingen funktion. Lök i en orange nätpåse av plast. Bild: Yle/Tintin Råholm mat,förpackning

Miljösmart att tänka på hur maten förvaras

Gurkor är ofta förpackade i plast, men det gör också att vi har längre tid på oss att äta upp den. Bara för att produkten är lite mjuk eller har rynkor så betyder den inte att den inte går att äta, utan man måste i stället tänka på hur man tillreder maten.

- Till exempel kan man använda en gurka i soppa i stället för att skiva upp den på en smörgås.

Priset på produkterna skiljer sig inte så mycket åt, men ibland kan produkter i lösvikt vara dyrare. I längden blir det ändå billigare och bäst för miljön att köpa de produkter man behöver och som faktiskt går åt.

Någon kanske känner att det är svårt att veta vad man ska köpa för att vara så klimatsmart som möjligt. Alla har kanske inte heller möjlighet att bara köpa sådant som är bra för miljön.

- Två goda steg på vägen är att köpa enligt säsong och att köpa inhemskt. På Marthaförbundet vill vi föra konsumenten närmare råvarans ursprung, berättar Haapamäki.

En person skuffar en kundvagn framför ett stort sortiment av bland annat citrusfrukter.
Att handla i lösvikt kan bli både billigare och miljövänligare. En person skuffar en kundvagn framför ett stort sortiment av bland annat citrusfrukter. Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson dagligvaruhandel,affärer,livsmedelsbutik,affärer,kundvagnar,konsumtion,kundvagn

Mycket av produkternas hållbarhet beror också på hur man förvarar dem. Så länge man är medveten om var olika produkter ska förvaras så håller de längre och smakar bättre, vilket också gör att vi vill äta upp dem istället för att kasta bort dem.

- Med tomaterna lider nog smaken om man förvarar dem i kylskåpet, och om maten inte smakar gott hamnar den lätt i bioavfallet.

Produkter som ost och kött kan man köpa utan plast om man skulle vilja. Utbudet varierar beroende på var man handlar. Så länge man äter upp allt är plastförpackningens påverkan liten och man ska inte ha dåligt samvete för att man köper plast.

Använd egna påsar och återvinn plasten

Haapamäkis tips på hur man kan minska sin klimatpåverkan när man handlar mat är till exempel att bara handla det man behöver, inte ta en plastpåse till frukt som klarar sig utan, att äta upp hela råvaran och att cykla eller promenera till butiken.

- Då får du en bild av din miljöpåverkan under hela affärsbesöket.

Man kan ha med egna påsar, till exempel för att köpa frukter i lösvikt. Om man dessutom syr påsen själv av gamla textilier så behöver man inte köpa någonting nytt för att ha en påse att ta med till butiken.

- Det är bäst att helt undvika att ta plastpåse, eftersom den oftast bara används en gång.

Om man köper produkter förpackade i plast är det viktigt att också sortera plasten.

- Problemet är onödig plast, att plasten inte hamnar i plastinsamling, att den kastas i naturen och att vi lämnar den efter oss. Vi har mycket mer nytta av att sortera i plaståtervinning. Då kan plasten återvinnas.

Kampanjen Älskade plast syns på alla Svenska Yles olika plattformar och kanaler under april månad 2019. Via kampanjen ska vi finländare bli bättre på att sortera och återvinna plast. Kom med och sortera!