Hoppa till huvudinnehåll

Färre arbetslösa, fler lediga jobb – nu behövs mer utländsk arbetskraft, visar rapport

Bild av människor i en kontorbyggnad.
Arbetslösheten i Österbotten är nu rekordlåg och ligger på 6,2 procent. Bild av människor i en kontorbyggnad. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kontor

Arbetslösheten fortsätter att minska på Österbottens NTM-centrals område och ligger nu på 6,2 procent. Avigsidan med det strålande sysselsättningsläget är den ökande bristen på arbetskraft.

Nu görs mer för att företagen och utländsk arbetskraft ska hitta varandra, rapporterar NTM-centralen.

I slutet av mars månad fanns drygt 7 100 arbetslösa arbetssökande vid Österbottens arbets- och näringsbyrå. Det är mer än 1 000 färre än för ett år sedan, eller 12,5 procent.

Arbetslöshetsgraden är fortsättningsvis den lägsta i Fastlandsfinland. Arbetslösheten är lägst i kommunerna Larsmo (1,7 %), Pedersöre (2,0 %) och Närpes (3,1 %).

Brist på arbetskraft samtalsämne nummer ett

Samtidigt fortsätter antalet lediga arbetstillfällen att öka. Vid Österbottens arbets- och näringsbyrå fanns under mars månad totalt omkring 7 500 lediga arbetstillfällen, vilket är nästan 950 jobb fler än ifjol.

Den avigsida med det strålande sysselsättningsläget som redan länge diskuterats är den ökande bristen på arbetskraft.

I en barometer gjord av Österbottens handelskammare framkom för några dagar sedan att brist på kompetent personal är ett hinder för tillväxten inom allt fler branscher, bland annat för över hälften av industriföretagen.

- Vi måste hjälpa unga människor in i arbetslivet. Vi samarbetar med universitet och högskolor för att möjliggöra för kontinuerlig utbildning, säger Marja-Riitta Vest, överdirektör vid NTM-centralen i Österbotten.

Två kvinnor står på ett torg och tittar in i kameran.
Francesca Cucinotta och Marja-Riitta Vest. Två kvinnor står på ett torg och tittar in i kameran. Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton Österbotten,Vasa,Närings-, trafik- och miljöcentralen (ntm),marja-riitta vest

Ur NTM-centralens rapport framgår att företagen har planer på att säkerställa tillgången till den arbetskraft som de behöver bland annat genom att satsa på att utveckla personalens kunnande och utnyttja underleverantörs- och leverantörsnätverk i högre grad än tidigare.

Många vill anställa - men få söker uttryckligen utländsk arbetskraft

Dessutom har närmare 40 procent av arbetsgivarna i Österbotten och närmare 30 procent av arbetsgivarna i Mellersta Österbotten för avsikt att göra nyanställningar.

Ändå är det bara tio procent av arbetsgivarna i Österbotten och 5 procent av arbetsgivarna i Mellersta Österbotten som
uppger att de ämnar rekrytera arbetskraft med utländsk bakgrund.

NTM-centralen i Österbotten och Österbottens arbets- och näringsbyrå uppger att man nu arbetar på flera olika fronter för att få bukt med bristen på arbetskraft och särskilt görs satsningar för att få företagen och den utländska kompetensen att mötas.

NTM-centralen skriver i sitt pressmeddelande särskilt om två satsningar. I början av året startade man upp Talent Coastline, ett projekt som syftar till att göra Finland attraktivare för internationella talanger och ge företag tillgång till expertisen hos internationella talanger som redan befinner sig i Finland.

- Språkträning är förstås särskilt viktigt för att vi ska kunna ta tillvara på utländska arbetare och studenters kompetens. Både på svenska och på finska, säger Francesca Cucinotta, chef för Talent Coastline.

En annan satsning är webbrekryteringsevenemanget Finland Works, som gick av stapeln för ett par veckor sedan. Då träffade ett trettiotal finländska arbetsgivare inom ICT-, energi-, bygg- och metallbranschen och uppemot 2000 arbetssökande från olika delar av Europa varandra online.

Österbottniska företag som deltog i evenemanget uppger att de den här vägen hittat en hel del kompetent arbetskraft.