Hoppa till huvudinnehåll

Flera fall av sexuella trakasserier inom tennisen – närgångna tränare ett av problemen

En neutral bild av en tennisspelare.
Endast kvinnor uppgav sig ha blivit utsatta för trakasserier. En neutral bild av en tennisspelare. Bild: imago images / ActionPictures/ All Over Press tennis,tennisracket

15 personer har i en undersökning angett sig ha lagt märke till eller upplevt sexuella trakasserier, varav sju – alla kvinnor – säger sig ha upplevt trakasserier själva. Manliga tränare låg oftast bakom trakasserierna som till största delen var verbala.

"På tävlingar, träningar, resor. Inte bara under ett år, utan varit närvarande mer eller mindre under hela karriären."
– citat ur FCEI:s enkät.

I mars 2018 bad Finlands Tennisförbund Rf att Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) skulle utreda förekomsten av sexuella trakasserier inom tennisen – nu är den utredningen slutförd och FCEI publicerade i dag resultaten.

Målgruppen för utredningen var de idrottare som under åren 2008–2018 spelat internationella matcher och som är födda år 1970 eller senare. 376 idrottare hörde till målgruppen varav 92 svarade på enkäten.

15 tennisspelare sade sig ha upplevt eller lagt märke till sexuella trakasserier, varav sju själva hade upplevt trakasserier – alla sju var kvinnor. Främst var det fråga om trakasserier som tog sig uttryck verbalt, ordlöst så som via gester, och över telefon genom till exempel meddelanden. Två personer uppgav sig ha upplevt fysiska trakasserier.

"Tränaren kommer för nära till exempel under träningarna och berör i annat syfte än för att ge råd till exempel om ett slags rörelsebana."
– citat ur FCEI:s enkät.

"Att någon kallas hora är vanligt"

Enligt idrottarna var det främst män som var aktiva inom tennisen, oftast tränarna, som utsatt idrottarna för trakasserierna, men också andra aktiva inom grenen eller helt okända kunde ligga bakom.

"Till exempel på ett läger ville tränaren att min kompis skulle träna sätesmusklerna i rummet med honom medan de andra var lediga. Min kompis berättade också om andra saker som tränaren gjort, till exempel skickat osakliga meddelanden."
– citat ur FCEI:s enkät.

"Jag har hört och sett tränare skicka osakliga meddelanden och verbalt trakassera och antyda saker. Att verbalt antyda att någon är en hora är till och med ytterst vanligt och jag har stött på sådana fall väldigt många gånger."
– citat ur FCEI:s enkät.

I huvudsak hade trakasserierna skett för flera år sedan och ingen uppgav sig bli utsatt för dem i dagsläge. Några upplevde ändå risk för att trakasserierna skulle upprepas.

De flesta som upplevt trakasserier hade berättat om det skedda till sina närstående och två idrottare hade försökt lyfta upp saken i föreningen eller förbundet – båda upplevde ändå att de inte fick stöd eller hjälp.

– Tennisförbundet tar alla fall seriöst och vi accepterar ingen form av trakasserier. Vi kommer även i fortsättningen att utreda alla fall som kommer till vår kännedom och vi vill säkra att alla spelare har en trygg omgivning inom tennisen, kommenterade Tennisförbundets vd Teemu Purho.

FCEI kräver klarare lösningar

Enligt FCEI:s generalsekreterare Teemu Japisson visar resultaten av utredningen att det behövs bättre metoder för att ingripa och behandla problemen då det förekommer misstankar om trakasserier. Att öka vetskapen är en viktig del av det förebyggandet arbetet.

– Varenda aktör som lägger märke till osakligt beteende är skyldig att antingen ingripa eller rapportera om saken, sade han i FCEI:s pressmeddelande.

– Alla misstankar om trakasserier bör tas på allvar, någon bör ingripa och misstankarna utredas. Situationerna är ofta utmanande men bägge part bör höras och saken följas upp, sade forskaren Johanna Hentunen.

Utredningen utfördes mellan december 2018 och mars 2019 och kan läsas i sin helhet här.