Hoppa till huvudinnehåll

Iron Maidens sångare Bruce Dickinson utnämnd till hedersdoktor av Helsingfors universitet

En äldre man i läderbyxor och flygarmössa på en scen.
Bruce Dickinson på Sweden Rocks scen år 2018. En äldre man i läderbyxor och flygarmössa på en scen. Bild: Avalon. All rights reserved./All Over Press Bruce Dickinson,Iron Maiden

Filosofiska fakulteten vid Helsingfors universitet har utnämnt nya hedersdoktorer. En av dem är Bruce Dickinson, sångare i Iron Maiden.

Dickinson mottar sitt hedersdoktorat (filosofiska fakultetens allmänna hedersdoktor) in absentia.

Helsingfors universitet motiverar utmärkelsen med att Iron Maiden är ett av världens populäraste och största rockband. Tillsammans har de sålt över 90 miljoner skivor.

Dickinson har dessutom gått flygutbildning och leder ett företag för underhåll av flygplan i Cardiff. Han beskrivs som mångsidig av Helsingfors universitet.

– Han är bland annat prisbelönt ölbryggare, en inspirerande föreläsare, radioankare, manusförfattare, internationell fäktare och författare, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Bruce Dickinson
Bruce Dickinson Bild: AFP / Lehtikuva Bruce Dickinson

Filosofiska fakulteten namngav totalt nio nya hedersdoktorer. En av dem är Nobelpristagare Bengt Holmström.

Promotionen, festtillfället, hålls i Helsingfors i slutet av maj.

Hedersdoktor är en hederstitel som delas ut enbart som en utmärkelse och till personer från olika håll runtom i världen. Personerna representerar fakultetens, kulturens och samhällets olika discipliner.

Se Helsingfors universitets hedersdoktorer 2019 här..