Hoppa till huvudinnehåll

Inget blir som förr efter #metoo och #dammenbrister

Följderna av #metoo har varit omvälvande. För professorn i litteratur vid Helsingfors universitet, Ebba Witt Brattström, förändrades hela hennes syn på den klassiska världslitteraturen. I Svenskfinland satte #dammenbrister stopp för den finlandssvenka tystnadskulturen.

#metoo blev viralt efter uppdagandet av omfattande sextrakasserier inom filmbranschen i USA hösten 2017, men själva hashtaggen skapades redan 2006 av medborgarättsaktivisten Tarana Buke, också i USA.

Tarana Burke
Tarana Burke Tarana Burke Bild: creative commons /Jon Tadiello Tarana Burke,#dammenbrister

Pang på smärtan - Metoo är vittneslitteratur

En som skakades om ordentligt av #metoo är feministen och litteraturprofessorn vid Helsingfors Universitet Ebba Witt-Brattström.

Tänk att jag, som läst verk ur litteraturhistorien i tiotals år inte har fattat fullt ut vad det är jag läser!

- Ebba Witt-Brattström

- Vittneslitteratur är en genre som vanligtvis handlar om överlevandes berättelser från extrema förhållanden som koncentrationsläger eller gulag, säger Ebba Witt-Brattström.

- Men #metoo är också en sorts vittneslitteratur – och via det fattade jag plötsligt att skönlitteraturen är full av vittnesmål om samma sak – det här ständiga kränkandet av kvinnors människovärde.

- Därför pausade jag den bok jag höll på att skriva, och skrev i stället en bok som heter ”Historiens metoo-vrål” där jag påvisar det systematiska i det här.

Pärmen till Witt-Brattströms Historiens metoo-vrål
Pärmen till Witt-Brattströms Historiens metoo-vrål Bild: Norstedts Ebba Witt-Brattström,#dammenbrister

10-åriga Murasakis vittnesmål från år 1000

”Berättelsen om Gengi” av den japanska författarinnan och hovdamen Murasaki Shikibu anses vara den första kända realistiska romanen, skriven år 1000.

Oftast läses boken som att huvudpersonen är prins Gengi. Men i berättelsen finns också en liten flicka som precis som författarinnan heter Murasaki.

När hon är tio år involverar adoptivfadern Gengi henne i sina sexlekar.

- Tänk så många kvinnor genom tiderna som gått och burit på sådant här i ett helt liv utan att kunna säga något.

- Jag kan inte fatta att jag bara läst litteraturen som ”Jaha där blev en kvinna slagen och förnedrad, där, en våldtäkt jaha" osv - som att allt sådant bara måste ingå i något som vi kan kalla ”kvinnovarat”, livet igenom.

Ebba Witt-Brattström och Vilhelmina Öhman
Ebba Witt-Brattström och Vilhelmina Öhman Ebba Witt-Brattström och Vilhelmina Öhman Bild: Yle Ebba Witt-Brattström,#dammenbrister

Dammen brister – slut på toleransen för Ankdammens tystnadskultur

I Finland inleddes #metoo med hashtaggen #dammenbrister, med över 900 vittnesmål om övergrepp som kvinnor i alla åldrar, från småbarn till pensionärer, utsatts för inom den finlandssvenska communityn. Vittnesmålen handlade om alla tänkbara livsområden; hemmet, skolan, arbetet, relationer – allt.

#dammenbrister på Lillan
Uppläsning av anonyma vittnesmål på Lilla Teatern i Helsingfors 15.12.2017 #dammenbrister på Lillan Bild: Yle #metoo,#dammenbrister

- Det att vi i Svenskfinland känner varandra så väl och har mycket inbördes kopplingar leder till en tystnadskultur som gör att det är speciellt svårt för de finlandssvenska offren att komma fram med sina berättelser. Det kan lätt handla om någons morbror, chef eller pojkvän, säger Nina Nyman, som är med i administratörsgruppen.

Fokus på strukturer

Vi vill ha fokus på strukturer och inte på personer. Det är mönstren vi vill åt.

- Nina Nyman

- När vi började med #dammenbrister höjdes röster som påstod att det inte förekommer problem av det här slaget i Svenskfinland eftersom männen är så feministiskt medvetna, säger Ylva Perera, en annan av administratörerna.

- Men i dessa över 900 vittnesmål skrivna av offer finns det en finlandssvensk gärningsman involverad i varje historia.

- Överhuvudtaget kunde vi gärna börja fokusera mer också på gärningsmännen.

Samhället behöver erbjuda konstruktiva stödåtgärder för dem som vet att de har trakasserat eller riskerar att göra det.

- Ylva Perera

Pedofili, könsstympning och idén om kvinnans renhet

- Vi var förberedda på allt utom att få in berättelser om barn som blivit sexuellt utnyttjade och våldtagna, berättar #dammenbrister-administratören Vilhelmina Öhman. Men det kom också sådana vittnesmål.

- Om småbarn.

Vi var förberedda på allt utom att få in berättelser om barn.

- Vilhelmina Öhman

- Apropå vittneslitteratur, säger Ebba Witt-Brattström, så använder jag mig av den egyptiska författarinnan Nawal El-Saadawis berättelse om sin egen könsstympning.

- 200 miljoner flickor lever med det i världen. Det är fokus på flickans genitalier som ska skäras i och stympas för att hon ska vara oskyldig och ren. Det är samma slags idé om renhet och oskuld som pedofiler åtrår hos små barn.

Frozen fright

Varför gjorde hon inte motstånd? säger man ofta angående våldtäkt och sexuella övergrepp.

- Kroppen kan ta till en försvarsmekanism där medvetandet ”checkar ut” och vi blir lamslagna om vi råkar ut för ett hot som vi uppfattar som övermäktigt. Det förklarar Suzann Larsdotter, som är sexolog på RFSU i Sverge i en video på nätet.

Vi kan bli lamslagna om vi råkar ut för ett hot som vi uppfattar som övermäktigt.

- Suzann Larsdotter

I en undersökning utförd av Södersjukhuset i Stockholm uppgav 70% av 298 tillfrågade våldtagna kvinnor att de upplevt en frysreaktion medan våldtäkten pågick, och 50% uppgav att effekten var extrem.

Ovidius och Kjell Westö

- Det finns män som förstår att kvinnor borde ha samma rättigheter som män. Det ser man också i litteraturen genom tiderna. År 1 i vår tideräkning skrev romaren Ovidius boken ”Metamorfoser”, konstaterar Witt-Brattström

- Jag menar att det är helt klart att Ovidius stod på kvinnornas sida – där finns berättelser om kvinnor som förvandlas till olika djur eller träd just innan våldtäktsmannen får tag i dem.

bokpärmar
bokpärmar Bild: Yle Kjell Westö,bokpärmar

- Och i Hägring 38 beskriver Kjell Westö på ett fint sätt just frozen fright syndromet, som den 17-åriga röda fången Matilda upplever när hon blir våldtagen av ”Kaptenen” på fånglägret. Hon delar sig i två som följd av detta och lever vidare med olika personligheter inom sig.

#Dammenbrister blev bok

Bokomslaget till Dammen brister
Bokomslaget till Dammen brister Bild: Yle #metoo,#dammenbrister

- Vi i administratörsgruppen ville att vittnesmålen i #dammenbrister skulle sparas för framtiden. De finns publicerade på tidskriften Astras hemsidor och också i den bok som kom ut på årsdagen av uppropet, säger Jenna Emtö.

Vi ville också att boken skulle bli ett bevismaterial ifall någon fortfarande lever i förnekelse om att detta sker.

- Jenna Emtö

- Vi ville också att boken skulle bli en handbok för den som vill anmäla övergrepp, och ett bevismaterial ifall någon fortfarande lever i förnekelse om att detta sker.

- Genom att ta med delar av vår över 300 sidor långa chatt från de mest intensiva dagarna av administrerande av gruppen och uppropet ville vi öppna upp kring hur vi arbetade, säger Nina Nyman.

- Vi ville visa på att vi var långt ifrån perfekta, hur beslutsprocessen gick till - och kanske på det sättet sänka tröskeln för andra som kan vara intresserade av att starta upp en feministisk aktivitet.

39-5550725cade309c2429
Bokutgivning på Akademiska bokhandeln i Helsingfors 29.11.2018 39-5550725cade309c2429 Bild: Yle #metoo,#dammenbrister

Allt arbete syns inte genast

- Så här är det ofta med feministisk aktivism, fortsätter Nyman. Det kan behövas mycket förberedande arbete innan det börjar synas resultat på större skala.

- Det var ju redan 2006, efter att en tjej berättade för Tarana Burke om en upplevelse hon varit med om, som Tarana kom på att det man bör göra är säga ”me too – jag också”.

Bokutgivning på Akademen
Bokutgivning på Akademen Bild: Yle #metoo,#dammenbrister

Arbetsgruppen bakom uppropet och boken #dammenbrister består av Jenna Emtö, Nina Nyman, Ylva Perera, Ida Kronholm och Vilhelmina Öhman.

Historiens metoo-vrål av Ebba Witt Brattström utkommer den 24 april 2019 på Norstedts förlag.