Hoppa till huvudinnehåll

Marko Enberg är ny chefredaktör för Uusimaa: "Lokaltidningen är limmet som sammanfogar människorna"

Marko Enberg inne på sin redaktion.
Marko Enberg är Uusimaas nya chefredaktör. Marko Enberg inne på sin redaktion. Bild: Yle / Leo Gammals Uusimaa (tidning),Borgå,Östra Nyland (hist.),Johannes Linnankoski,tidningar,chefredaktörer,redaktioner (media),marko enberg

Efter påskhelgen har tidningens mångårige redaktör Marko Enberg tagit över som chefredaktör för Uusimaa. Samtidigt blev tidningens utseende lite färggrannare, luftigare och texten mer lättläst.

Marko Enberg har jobbat för Uusimaa sedan 1999, först som sportredaktör, sedan som nyhetschef.

Det är ovanligt att ett tidningshus väljer ny chefredaktör bland journalister inom tidningens egen redaktion.

- Onekligen är det det. Mina föregångare har ofta kommit från annat håll, men har också valts inom koncernen. Joonas Romppanen kom från Aamuposti och Anne Lahnajärvi från Tamperelainen. Men det är ett plus att känna till rutinerna och veta hur redaktionen fungerar, säger Enberg.

Nöjd redaktion

- Det var en lättnad eftersom vi känner Marko och vet hur han arbetar. Men visst känns det lite konstigt att en kollega plötsligt blir chef. Det är något vi måste vänja oss vid, men vi är mycket nöjda att Marko valdes till chefredaktör.

Det säger kulturredaktören Mia Grönstrand, som precis har återvänt till redaktionen och den nya omställningen efter en längre ledighet.

Det är inte bara redaktionen som är nöjd. På stan har Borgåbor gratulerat Enberg till den nya posten och bemötandet har varit uteslutande positivt.

- Människor har uppskattat att chefredaktören är en bekant person från trakten. Tröskeln att komma fram och hälsa är också lägre, upplever Enberg.

Fakta om tidningen Uusimaa

Uusimaa grundades 1895 av den finske författaren Johannes Linnankoski från Askola.

Uusimaa når omkring 47 000 personer dagligen. Tidningen upplever en ökning bland tvåspråkiga hushåll.

Tidningen bevakar huvudsakligen Borgå och Lovisa, men också östnyländska kommuner som saknar egna finskspråkiga dagstidningar, till exempel Askola, Pukkila och Liljendal

Tidningen utges av Etelä-Suomen Media Oy som är en del av koncernen Keskisuomalainen Oyj.

18 lokaltidningar ingår i bolaget, varav Uusimaa och Sipoon Sanomat bevakar östra Nyland.

Marko Enberg tillträdde som chefredaktör i april 2019. Han är född i Nådendal 1973, men flyttade med familjen till Borgå 1974.

Enberg är gift, har tre döttrar och är bosatt i Askola sedan 2003. Hans lokala favoritlag är Askolan urheilijat eftersom döttrarna spelar fotboll i laget.

Han började sin karriär vid Uusimaa 1999 som sportredaktör och blev tidningens nyhetschef 2017.

Samtidigt som Marko Enberg tillträdde som ny chefredaktör valde koncernen Keskisuomalainen-koncernen att förnya sina tidningars utseende, inklusive Uusimaa och Sipoon Sanomat som verkar i östra Nyland.

Man har bland annat ändrat typsnitt och lagt till färger och luftighet för att göra tidningen mera lättläst.

Uusimaas redaktion i Borgå.
Nyhetsdesken är redaktionens nav. Uusimaas redaktion i Borgå. Bild: Yle / Leo Gammals Uusimaa (tidning),Borgå,Östra Nyland (hist.),Johannes Linnankoski,tidningar,redaktioner (media)

Enberg önskar också att tidningen kunde öka mängden lokalt innehåll från det nuvarande.

- Jag önskar att vi kom närmare den vanliga människan. Vi måste bevaka myndigheterna, men det är lika viktigt att vi träffar dem som berörs av besluten. Det här är en snabbt växande region och det händer mycket. Vi vill skriva om det som intresserar och berör.

Tidningens viktigaste uppgift är att ta ställning för läsaren, lyfta fram missförhållanden och vara allmänhetens röst― chefredaktör Marko Enberg

Enligt Mia Grönstrand är Uusimaas främsta uppgift att erbjuda nyheter på finska för Borgåbor, men också för de östnyländska kommuner som saknar egna finskspråkiga tidningar, till exempel Askola och Pukkila.

- Tidningens viktigaste uppgift är att ta ställning för läsaren, lyfta fram missförhållanden och vara allmänhetens röst, säger Enberg.

Han nämner problemen kring skolskjutsar och klassificeringar av farliga vägar, som varit aktuella i flera kommuner de senaste åren.

- Oberoende ort så är lokaltidningen på ett sätt limmet som sammanfogar människorna, såväl deras oro och ängslan som glädje, säger Enberg.

Marko Enberg inne på sin redaktion.
Chefredaktör Marko Enberg. Marko Enberg inne på sin redaktion. Uusimaa (tidning),Borgå,Östra Nyland (hist.),Johannes Linnankoski,tidningar,chefredaktörer,redaktioner (media),marko enberg

Uusimaa skiljer sig från andra östnyländska lokaltidningar genom att ha ett brett innehåll som mera påminner om en rikstäckande dagstidning än en traditionell lokaltidning.

Förutom lokala nyheter finns också till exempel inrikessidor som görs gemensamt inom hela koncernen.

Specifika ämnessidor och olika teman presenteras åtminstone en gång i veckan.

På måndagar fylls tidningen med sport, på tisdagar kultur och onsdagar ekonomi, men vårens mode eller hälsa är också ämnen som lämpar sig bra.

Enberg är nöjd med hur tidningen disponerar sitt innehåll.

- När man läser tidningen söker man förstås efter nyheter men också motvikt till vardagen. Vi konkurrerar med människornas lediga tid och innehållet måste ha mångfald och nå så många som möjligt och inte någon specifik ålders- eller målgrupp.

Mia Grönstrand, kulturredaktör vid tidningen Uusimaa.
Kulturredaktör Mia Grönstrand. Mia Grönstrand, kulturredaktör vid tidningen Uusimaa. Bild: Yle / Leo Gammals Uusimaa (tidning),Borgå,Östra Nyland (hist.),Johannes Linnankoski,tidningar,redaktioner (media),kultur,kulturredaktörer,mia grönstrand

Mia Grönstrand ser också Uusimaa som en stor tidning i ett litet format.

- Vi har inrikessidor och inom kultursektorn försöker jag se vad som händer i Helsingfors som kunde locka våra läsare eller prenumeranter. Men visst är fokus ändå på Borgå.

Tidningens kulturbevakning är väldigt omfattande. Det beror bland annat på att Grönstrand, för det mesta, är tidningens enda kulturredaktör.

- Vi har ju det egna Runebergspriset för litteratur som kanske ger en känsla av vi mest bevakar litteratur men naturligtvis bevakar vi allt.

Grönstrand ser att Uusimaa fungerar riktigt bra i svenskbygden fast historien är mycket finskspråkig.

Många tvåspråkiga läsare

- Som tvåspråkig upplever jag själv att det är viktigt att Uusimaa erbjuder information om vad som händer på svenska. Det finns många tvåspråkiga prenumeranter och de flesta läser ju suveränt båda språken. Jag tycker att det skulle vara jättekonstigt om vi bara skulle bevaka den finskspråkiga kulturen.

Dagens tidning innehåller alltid lokala nyheter, men till exempel kulturen koncentreras till tisdagarna.

Om Grönstrand fick önska skulle tidningen publicera kulturartiklar något oftare än en gång per vecka.

Skulptur på Johannes Linnankoski i Linnankoski park
Författaren Johannes Linnankoski. Skulptur på Johannes Linnankoski i Linnankoski park Bild: Yle/Jeannette Lintula höst

150 år sedan Linnankoski föddes

Tidningen Uusimaa fyller 125 år i år och det är samtidigt 150 år sedan dess grundare och första chefredaktör Johannes Linnankoski föddes.

Jubileumsåret kommer att synas både i tidningen och i gatubilden.

- Vi samarbetar med Linnankoski-seura och den lokala Linnankoski-föreningen i Askola. De ordnar olika program och vi rapporterar om dem. Kulturredaktionen kommer att erbjuda prenumeranterna något speciellt under året.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland