Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Reformen av antagningen till högskolor kan orsaka stress hos högstadieelever och Egyptens president blir president på livstid

Nuori laskee matematiikan tehtäviä.
Nuori laskee matematiikan tehtäviä. Bild: Tiina Jutila / Yle matematik,skolan (fenomen),gymnasiet,gymnasister,grundskolans högstadium,läxor,studier (verksamhet),Koululainen,studerande,Miniräknare,Funktionsräknare,utbildning,universitet,naturvetenskaper,fysik

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Från och med nästa år förändras antagningen till högskolor och universitet. Det innebär till exempel att studentexamensbetyget kommer att väga tungt. "Det kan vara stressigt att tänka på framtiden redan i högstadiet."

Åbo stads nya bergbana har inget svenskt namn. Den har fått namnet Kakolan funikulaari.

Finlandiahuset lystes upp för att hedra offren på Sri Lanka. Eftersom huset höll stängt under påsken, lystes det upp på tisdag kväll, meddelade Helsingfors stad i ett pressmeddelande.

Utrikes

Högernationalisten Rasmus Paludans provocerande demonstrationer har fått mycket kritik i Danmark de senaste veckorna. Hans demonstrationer har lett till våldsamma sammandrabbningar mellan motdemonstranter och polisen, dessutom har de kostat den danska staten 24 miljoner danska kronor.

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi kan sitta kvar på sin post åtminstone fram till år 2030. Det blev klart efter en folkomröstning där nästan 90 procent röstade för ändringar i grundlagen som gör det möjligt för Sisi att förlänga sina mandatperioder.

Väder

Det varma och soliga vädret fortsätter i största delen av landet, bara i norra Lappland e det molnigare.

Det är mellan 16 och 21 grader, i öster och norr 8-14 grader.

Varning för skogsbrand gäller i landskapet Egentliga Finland och faran för gräsbränder är stor i landets södra och mellersta delar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes