Hoppa till huvudinnehåll

Motvillig Pelosi om riksrätt mot Trump: "Vi är inte där ännu"

Nancy Pelosi i talarstolen på en presskonferens om republikanernas nya förslag till sjukvårdslag.
Nancy Pelosi i talarstolen på en presskonferens om republikanernas nya förslag till sjukvårdslag. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Nancy Pelosi

Kampen om sanningen hårdnar när det gäller president Trumps affärer och den ryska inblandningen i valet 2016. Mueller-utredningen har skadat den amerikanska demokratin mer än ryssarnas köp av några annonser på Facebook, säger Jared Kushner.

Den amerikanska presidentens svärson Jared Kushner har förvånat många amerikaner med sin första kommentar till Robert Muellers Rysslandsutredning. Han anser att utredningen har distraherat landet och presidenten.

Totalt frikännande eller en väg till riksrätt

Kushner hör själv till de misstänkta och förhörda, i egenskap av rådgivare till Trump. Nu låter han som ett eko av presidenten när han talar om den ryska inblandningen som bara några Facebook-annonser.

Vita huset har tolkat Mueller-rapportern som ett totalt frikännande av Donald Trump. Det fanns inget kriminellt samarbete med ryssarna som föranleder åtal.

Många demokrater är av annan åsikt. I representanthusets utskott inkallas allt fler vittnen i utredningarna om Donald Trump och hans agerande.

Juridiken avgör igen politiska frågor

Vita huset vill inte låta de anställda vittna i utskottsförhören. Inte heller några uppgifter om Trumps ekonomiska situation eller skattedeklarationer ges ut, trots krav från demokraterna.

I stället har Trump och hans företag åtalat en utskottsordförande som bad om tillgång till Trumps räkenskaper. Trump anser att demokraternas missbrukar sin majoritet i representanhuset.

Bland demokraternas presidentkandidater talar alltfler om behovet av ett åtal mot presidenten. Hans maktutövning ska kontrolleras och prövas. Då har kongressen riksrättsförfarandet som redskap, påpekar Elisabeth Warren.

Riksrätt kan splittra

Warren och flera andra av de nitton presidentkandidaterna har talat för åtal för presidenten. Talman Nancy Pelosi försöker jämka mellan de många åsikterna i demokratiska partiet. Hon vill låta utredningarna i kongressen ha sin gång.

- Riksrätten kan förorsaka mycket splittring i USA, varnade Nancy Pelosi. Om sanningssökandet för oss dit har vi inget val. Men vi är inte där än, sa hon till CNN.

Bernie Sanders har haft huvudrollen bland demokraternas kandidater inför presidentvalet. Borgmästaren Pete Buttigieg har också klarat sig bra i opinionsmätningarna, trots det svåruttalade namnet, och faktum att han inte har något rikspolitisk erfarenhet.

Med Biden blir det ett tjog

Bäst klarar sig mannen som inte ännu är kandidat. Tidigare vicepresidenten Joe Biden väntas inom några dygn komma med sitt besked – om att han ställer upp. Han försöker bli den enande demokraten som också kan besegra Donald Trump.

Men han har varit politiker i Washington i 25 år. Både konkurrerande demokrater och definitivt republikanerna söker smuts om Biden.

Hans ålder räcker som ett slagträ. Hans sätt att röra vid mänskor väckte också uppmärksamhet, vid sidan om sakfrågor där tiden har kört förbi.

Släpp fångarna till valurnorna

Presidentkandidaterna kommer att börja debattera med varandra i slutet av juni. Hittills har de mest uppträtt på egna valmöten som ofta förmedlas av de stora tv-bolagen.

Bernie Sanders väckte uppmärksamhet med kravet på att alla fångar bör få rösträtt.

Det är en fråga som avgörs av delstaterna och i Sanders delstat Vermont har fångarna rösträtt.

Men det har de långt ifrån överallt. I flera delstater förlorar dömda brottslingar sin rösträtt för resten av livet.

"Också förskräckliga människor har rätt delta i demokratin"

Politiska observatörer undrar om fångarnas rösträtt verkligen är en viktig fråga för demokratiska partiet eller väljarna. Motståndarna anar en vilja att öka demokraternas röstetal, eftersom fångarna kan antas rösta mer på demokrater än på republikaner.

Bernie Sanders försäkrade att han menade att alla slags brottslingar ska ha rösträtt, också om de är förskräckliga människor. De avtjänar sitt straff och betalar därmed av sin skuld till samhället, sa Sanders.

Han blev ganska ensam med sitt krav. Två andra presidentkandidater tillfrågades av CNN. Kamala Harris uttryckte en försiktig vilja att diskutera frågan, medan Pete Buttigieg klart avfärdade rösträtt för dem som sitter i fängelse.

Äntligen en fråga som visar skillnader

De nitton kandidaterna till posten som presidentkandidat visar på en stor mångfald. Flera kandidater är krigsveteraner och patrioter. Vänstern, miljörörelsen, kvinnorna och de färgade har representation i kandidatskaran. Ändå är kandidaterna samstämda.

Hittills har artigheten mellan kandidaterna verkat vara stor.
Många uttrycker därför glädje över att hitta en fråga där de nitton kandidaterna är oeniga, också om det bara gällde fångarnas rösträtt.

Den demokratiska presidentkandidaten nomineras vid en partikongress sommaren 2020. President- och kongressvalet är i november samma år.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes