Hoppa till huvudinnehåll

Över 50 döda i översvämningar i Sydafrika

Hus har förstörts efter skyfall och översvämningar söder om staden Durban i Sydafrika.
Hus har förstörts efter skyfall och översvämningar söder om staden Durban i Sydafrika. Hus har förstörts efter skyfall och översvämningar söder om staden Durban i Sydafrika. Bild: AFP / Lehtikuva Sydafrika,naturkatastrofer

Översvämningar och lerskred har krävt över 50 dödsoffer i östra och sydöstra Sydafrika, i provinserna Kwazulu-Natal och Eastern Cape, uppger myndigheter.

Över tusen personer har blivit hemlösa efter att kraftiga regn har förstört byggnader och infrastruktur.

Hundratals människor har förlorat sina hem, främst i hamnstaden Durban.

Förra veckan miste 13 människor i regionen livet under en gudstjänst då en kyrkvägg störtade in efter flera dagars skyfall och kraftiga vindar.

Ett hinduiskt tempel söder om Durban skadades av översvämningar.
Ett hinduiskt tempel söder om Durban skadades av översvämningar. Ett hinduiskt tempel söder om Durban skadades av översvämningar. Bild: AFP / Lehtikuva Sydafrika,naturkatastrof

Det har regnat mer än genomsnittet under februari och mars i Kwazulu-Natal, men det finns fortfarande en oro för torka under vintern (som är i antågande på det södra halvklotet), skrev nyhetssajten News24 för en vecka sedan.

Åren 2015-2017 drabbades Kwazulu-Natal av svår torka.

Också andra delar av Sydafrika har haft problem med torka och till exempel Kapstaden hotades i fjol av ett totalstopp för den kommunala vattenförsörjningen på grund av bristen på vatten.

Den akuta vattenkrisen i Kapstaden avvärjdes ändå efter att det började regna mer än tidigare.

Källor: Reuters, AFP, News24