Hoppa till huvudinnehåll

Sri Lankas ledning grälade sinsemellan - ingen reagerade på varningarna om terrorattentatet

Kvinna sörjer offer för terrorattentaten i Sri Lanka.
Sörjande kvinna vid en av begravningarna efter attentaten i Colombo. Kvinna sörjer offer för terrorattentaten i Sri Lanka. Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka,terrorism,attentat

En häftig debatt har uppstått i Sri Lanka då det framkommit att myndigheterna hade fått flera förhandsvarningar om planerade terrorattentat utan att någon reagerade.

Hundratals människor dödades och skadades då flera självmordsbombare slog till mot kyrkor och hotell i huvudstaden Colombo med omgivning på påskdagen.

Attentatsmännen var välutbildade med god ekonomi.

Attentaten chockade lankeserna som levt i relativt lugn sedan det blodiga och brutala inbördeskriget 1983-2009.

Myndigheterna har preliminärt meddelat att man misstänker en inhemsk extremistgrupp som agerat med stöd från utlandet.

- Det finns misstankar om att dådet har kopplingar till terrorgruppen IS, sade premiärminister Ranil Wickremesinghe på en presskonferens på tisdagen.

Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe.
Premiärminister Ranil Wickremesinghe har hittills inte velat utpeka någon skyldig till bristen i informationsgången. Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe. Bild: AFP / Lehtikuva Sri Lanka,Ranil Wickremasinghe

Men många lankeser förvånas och upprörs av att säkerhetstjänsten uppenbarligen missat en grupp inhemska terrorister.

– Vi är arga på tjänstemännen som varnades om förestående attacker men som inte informerade någon om det, sade den 33-åriga revisorn Rajita Rodrigo till Washington Post under en av begravningarna.

– Hade de gjort det hade vi inte varit här i dag och begravt så många människor.

Begravning av offer för terrordåden i Sri Lanka.
Begravning av terroroffer i Colombo på onsdagen. Begravning av offer för terrordåden i Sri Lanka. Bild: EPA-EFE / M.A. PUSHPA KUMARA Sri Lanka,terrorism,attentat,begravning

Under inbördeskriget hade den lankesiska underrättelsetjänsten rykte om sig att vara synnerligen effektiv.

Deras agenter lyckades infiltrera gerillagruppen Tamilska tigrarna och stoppa flera av gerillans planerade självmordsattentat.

Civilbefolkning på flykt under strider i Sri Lanka.
Folk på flykt undan slutstriderna i inbördeskrigets sista skede. Civilbefolkning på flykt under strider i Sri Lanka. Bild: Wikimedia Commons / Ranveig Thattai Sri Lanka,Inbördeskriget i Sri Lanka

Detaljerade varningar dagarna inför attentaten

Lankesiska tjänstemän har uppgett att den indiska underrättelsetjänsten försåg sina lankesiska kolleger med flera detaljerade varningar om förestående attentat mot kyrkor.

Indierna fick informationen då de förhörde en misstänkt IS-sympatisör, uppgav indiska underrättelsekällor för CNN.

Maktkamp i Sri Lankas ledning

Bristen i informationsgången misstänks bero på att landets premiärminister och president varit inblandade i en uppslitande maktkamp sedan fjolåret.

Det har till delar lamslagit den politiska beslutsgången och även splittrat tjänstemännen inom säkerhetsapparaten.

Ett tecken på splittrad lojalitet var att vissa medlemmar av det nationella säkerhetsrådet vägrade delta i ett krismöte som premiärminister Wickremesinghe sammankallade direkt efter bombattentaten.

– Jag tror det här är det enda landet i världen där säkerhetsrådet inte ids komma då man kallas av landets premiärminister, sade regeringens talesman Rajitha Senaratne.

Fram till onsdagen hade varken presidenten eller premiärministern direkt beskyllt varandra för säkerhetsmissen.

President Maithripala Sirisena krävde i alla fall att polisen och säkerhetstjänsten omorganiseras och uppmanade polischefen och försvarsministern att avgå.

Läs också