Hoppa till huvudinnehåll

Tiina Isotalus ny ordförande för stadsfullmäktige i Karleby: "Ingen vill se en machiavellisk ledarstil"

Tiina Isotalus
Tiina Isotalus (SDP) blir ny ordförande i Karleby stadsfullmäktige. Tiina Isotalus Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,isotalus

Tiina Isotalus (SDP) tar över som ordförande för stadsfullmäktige efter Bjarne Kallis (Saml). - Ordförandens roll är att hitta gemensamma och kreativa nämnare, säger Isotalus.

Tina Isotalus blir ny ordförande för stadsfullmäktige i Karleby. Hon tar över tömmarna efter Bjarne Kallis som suttit på posten i två år.

Isotalus är magister i förvaltningsvetenskaper och jobbar för närvarande som förvaltningssekreterare i Kalajoki. Ett arbetsförhållande som tar slut i slutet av maj.

I stadsstyrelsen blir det ingen förändring för SDP:s del, Raimo Hentelä fortsätter som viceordförande och Sirpa Orjala (SDP) som ledamot.

Personligheten får komma fram

Partierna har sinsemellan kommit överens om förändringarna på förtroendeposterna.

Tiina Isotalus säger att hon och Kallis kommit bra överens, men de representerar trots allt olika åldersgrupper och är två skilda personligheter.

Det här kommer säkert att synas också i ordförandeskapet säger Isotalus.

- Personligheten får synas också i ordförandeskapet, säger Isotalus.

Isotalus säger att ordförandens roll är att lotsa fullmäktige, att leda arbetet.

- Det är inte en post där man anväder makt på traditionellt sätt. Ingen vill ha en machiavellisk ledarstil.

Föra fram staden på riksplanet

Politiskt arbete är att hjälpa till att förverkliggöra, man försöker hitta de gemensamma och kreativa stråken och samla synsätten, säger Isotalus.

- I kulisserna ska ordföranden däremot använda sin makt för att föra fram stadens intressen och intressebevakning på en nationell nivå säger Isotalus.

Text: Ari Vihanta/Yle Kokkola Översättning: Mikaela Löv/Yle Österbotten

Läs också