Hoppa till huvudinnehåll

Torrt aprilväder orsakar skogsbränder i Nordeuropa

Vy över skogsbrand med kraftig rökbildning.
Tidigare skogsbrand i Finland. Vy över skogsbrand med kraftig rökbildning. Bild: Jouko Anttila/Kauttuan Ilmailukerho Pyhäranta,skogsbränder,skogsbranden i pyhäranta

Flera skogsbränder har hållit brandmännen sysselsatta i norra Europa. I Polen har bränderna i april varit fler än tidigare år. Skogs- och gräsbrandsvarningar har utfärdats i södra och västra Finland.

I Norge brinner det på flera olika ställen, det norska rundradiobolaget NRK rapporterar om bränder i Østfolds län där vinden fällt elledningar vilket har orsakat bränder.

I södra Trøndelangs län har en stuga brunnit ner och brandkåren hade inte ännu fått kontroll över branden vid 18-tiden på onsdag kväll.

Brandkåren har tidigare lyckats släcka skogs- och gräsbränder i Sarpsborgs kommun. Den hårda vinden har spridit bränderna och brandkåren har varit tvungna att släcka bränderna med hjälp av helikoptrar.

brandman släcker skogsbrand.
Släckningsarbetet har varit omfattande. brandman släcker skogsbrand. Skogsbrand

I morse fick invånarna i 148 hus återvända hem efter att ha evakuerats på grund av risk för brand. Branden i Rogalands kommun har hittills bränt ner över 30 kvadratkilometer mark.

Både i södra och mellersta Sverige har skogsbränder förekommit på stora områden. I tisdags släcktes bränder genom vattenbombning från luften i bland annat södra Skåne och Västra Götalands län, enligt Aftonbladet.

Det är ovanligt tidigt på året för nordiska skogsbränder.

Skogsbränderna har ökat i antal i hela Europa i jämförelse med tidigare vårar. Enligt BBC är det en lång, torr vinter i kombination med en torr vår som orsakar bränderna.

Källor: NRK, Yle Uutiset, BBC, Aftonbladet