Hoppa till huvudinnehåll

”Finurligt” HIFK slog ”naivt” BK-46 och forcerade fram en femte avgörande match i handbollsligaslutspelet: ”Det kommer att koka i Karishallen”

Ardo Puna, HIFK.
Ardo Puna var HIFKs främsta målskytt i matchen. Ardo Puna, HIFK. Bild: Handbollsförbundet HIFK Handboll

Med kniven mot strupen lyckades HIFK förlänga kvartsfinalsserien i handbollens FM-liga. BK-46 föll med 29–23 – och på fredagskvällen väntar en avgörande femte match i serien. Där finns det ingen klar förhandsfavorit, menar HIFK:s Kristian Jansson.

På fredagskvällen ska det stå klart vilka två lag som avancerar till semifinal i handbollsligaslutspelet. Det efter att HIFK lyckats slå BK-46 med ryggen mot väggen.

I halvtidspausen låg hemmalaget före med två mål och efter ett avgörande ryck i den andra halvleken stod det 29–23 på tavlan.

– IFKs kvalitet, skottstyrka och litet finurliga erfarenhet i motsats till ett naivt bortalag som inte är så erfaret. Det avgjorde matchen i dag, summerar BK-lotsen Mikael Källman för Yle Sporten efteråt.

Mikael Källman.
Mikael Källman. Mikael Källman. Bild: Yle/Janne Karinkanta Mikael Källman,handboll,BK-46,Bk-46 (Handboll)

Men med tanke på att Karislaget saknar sina två bästa spelare i Oscar Kihlstedt och Andreas Rönnberg kan man inte vara allt för missnöjd, påpekar han.

– Men vi måste hjälpa målvakten Bogdan Klepa bättre än vi gjorde i dag. Men med hemmapublikens stöd i ryggen ska vi göra bättre ifrån oss med det i morgon, intygar han.

"Behöver någon faderfigur i anfallet"

HIFK:s Kristian Jansson är inte heller riktigt nöjd med lagets insats – trots att HIFK åkte iväg med segern.

– I försvaret gjorde vi väl ifrån oss, men anfallsspelet haltade lite. Vi slarvade på tok för mycket och gav dem kontringar helt gratis. Vi borde ha kunnat döda matchen mycket tidigare, analyserar han.

Kristian Jansson.
Kristian Jansson. Kristian Jansson. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,HIFK Handboll,kristian jansson

– Vi behöver någon faderfigur där i anfallet som lugnar ner killarna och säger åt dem att man inte behöver ta förhastade beslut, tillägger Jansson.

"Kommer att bli nervigt"

På fredagskvällen väntar med andra ord en femte avgörande match i Karis. Frågar man Mikael Källman är BK-46 solklara favoriter där.

– Det kommer att bli nervigt. Man måste ha fokus på situationerna och större hjärta. Men en fullsatt Karishall som kokar kommer att få laget att marschera på ett helt annat sätt, slår han fast.

Jansson tror själv på kamraternas chanser.

– En fullsatt Karishall på en fredagskväll… nä, men vi tar med oss känslan vi har just nu. Vi kommer att hjälpas åt i försvaret och sätta bollarna då vi har läge för det. Då går vi vidare, konstaterar han.

Den femte matchen mellan Grankulla IFK och Sjundeå IF spelas också på fredagskvällen. Båda matcherna kör igång klockan 19.

Resultat:

HIFK – BK-46 29–23 (14–12)
HIFK: Ardo Puna 10, Christoffer Eneberg 4, Oscar Udd 3, Vladimir Knopinskii 3, Sten Toomla 2, Roman Protcenko 2, Niclas Ahlgren 2, Olli Tamminen 1, Tom Lindström 1, Kristian Jansson 1
BK-46: Janne Korpimäki 7, Sebastian Säkkinen 3, Alex Lignell 3, Victor Westerlund 2, Robin Sjöman 2, Miska Henriksson 2, Viktor Gruzinskii 2, Oliver Nordlund 1, Albert Lindholm 1

Läs också

Nyligen publicerat - Sport