Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det löpning som gäller för fotbollstalangen Wilma Lassfolk: "Jag har aldrig gett friidrotten en ärlig chans"

Wilma Lassfolk vid Karlsplan i Vasa.
Yle Sporten träffade Wilma Lassfolk vid Karlsplan i Vasa. Wilma Lassfolk vid Karlsplan i Vasa. Bild: Yle/Antti Koivukangas friidrott,wilma lassfolk

Trots att 19-åriga Wilma Lassfolk från Närpes redan representerat Finland vid både VM och EM på juniornivå har hon aningen svårt att se sig själv som friidrottare. Det är den starka fotbollsbakgrunden som spökar, men nu har Kraft-talangen bestämt sig: Det har blivit dags att satsa 100 procent på friidrotten.

Hur vi än försöker kommer vi inte in.

Alla påtänkta infarter till arenan är antingen låsta, blockerade eller både och, så vi slår oss ner på asfalten i vårsolen för en pratstund.

Vi har träffat 19-åriga Lassfolk vid Karlsplan i Vasa, men det visar sig att den relativt nybakade sprintern egentligen inte tränat på gamla friidrottsstadion vid motorvägen i Vasa.

Istället har hon valt, och väljer, att nyttja motorvägen för att ta sig hem till Närpes och träna.

– De som känner mig vet att jag far hem så snabbt som möjligt. Som idrottare är man så bekväm att mammas mat alltid är bäst. Det är jobbigt att ställa sig och koka efter träningen, så där som ett exempel. Jag är ganska hemmakär. I Vasa är man lite på gränsen då det är så lätt att åka hem, det är nästan för lätt, skrattar Lassfolk.

Hennes bil är också redo att ta henne till Närpes efter intervjun för en träning under tränaren Jan-Erik Bergmans vakande öga.

Wilma Lassfolk löper i FM 2018.
Wilma Lassfolk springer 200 meter och 400 meter i Krafts färger. Wilma Lassfolk löper i FM 2018. Bild: SUL/Anssi Mäkinen friidrott,wilma lassfolk

Hon är egentligen något av ett mysterium som friidrottare, för redan bara det att kalla sig friidrottare är ett ganska nytt påfund.

Fram till slutet av sommaren 2018 spelade fotbollen första fiol.

– Det var ett passligt år att ta mellanår från fotbollen, jag föll för åldersstrecket i B-juniorerna i division ett i Närpes och då räckte inte orken till att börja på ny kula med fotbollen, förklarar Lassfolk.

– Det får vila ett år och så testar jag friidrotten nu. Jag har aldrig gett friidrotten en ärlig chans, så nu får vi se hur långt det räcker, att bara träna 100 procent friidrott.

"Jag är väl något av en sladdis"

Det som gör det hela speciellt är att Lassfolk, trots sin ringa totalsatsning på långsprint, redan representerat Finland på både EM- och VM-nivå som junior.

Hon löpte långstafett, 4 x 400 meter, vid 19-åringarnas EM-tävlingar i Grosseto i Italien sommaren 2017 och följde upp det med samma program vid junior-VM i Tammerfors 2018.

Wilma Lassfolkd, Mette Baas, Nea Mattila och Viivi Lehikoinen vid U20 VM i Tammerfors 2018.
Lassfolk i stafettlaget vid JVM 2018. Wilma Lassfolkd, Mette Baas, Nea Mattila och Viivi Lehikoinen vid U20 VM i Tammerfors 2018. Bild: SUL/Anssi Mäkinen Viivi Lehikoinen,mette baas

Lassfolk är en råtalang och hon medger också själv att hon nivåmässigt oftast legat fyra i tidsrankingen i de stafettlag hon varit en del av.

– Jag har hängt på lite halvt efter de andra, men ändå med. Något av en ”sladdis”, skrattar hon.

– De övriga finska löparna håller en hög standard och när jag nu dessutom är i 22-åringarnas klass tävlar man inte bara med den egna åldersklassen längre. Nu är också 1997-födda och 1998-födda med och där finns duktiga löpare. Det blir hård konkurrens, förutspår Lassfolk med tanke på den kommande sommaren.

Närpessprintern är den första att medge att hennes utveckling under de första säsongerna inom friidrotten varit raketartad.

– Sommaren 2017 gick allting spikrakt uppåt medan 2018 var lite knackigare, det blev inte personbästa i varje tävling och det tog på självförtroendet en del. Men det är mänskligt.

– Det finns idrottare som kan stampa på stället i flera år, jag måste helt enkelt vara okej med att det inte går precis som man tänkt sig. Man måste kunna ta motgångarna och ha tålamod.

Lassfolk inleder säsongen med personliga rekord som är en bit från den nationella junioreliten. På 400 meter har hon som bäst gjort 55,77 (augusti 2017) och hennes snabbaste notering på 200 meter är 25,30 (augusti 2018).

Tomheten som uppstår när laget ersätts av jaget

Mycket av diskussionen med den löpstarka anfallaren Lassfolk har en tendens att landa i fotbollen.

Fotbollen har gett henne en grundkondition, en uthållighet och en bra känsla för vad som är en lyckad eller mindre lyckad träning.

När det kommer till det här med att vara friidrottare på heltid avslöjar ett av Lassfolks svar ett krasst faktum. Hon är helt enkelt inte van med att vara friidrottare.

– Jag vet inte ens när jag skall inleda säsongen ännu! Man vill ändå prestera ganska snabbt, i juni senast, när laget till EM för under 22-åringar börjar forma sig. Det gäller att vara snabbt i ganska bra form. Inför de egna FM-tävlingarna blir det sen igen att vara i en andra formtopp, analyserar hon.

Wilma Lassfolk växlar till Viivi Lehikoinen vid U20 VM i Tammerfors.
Lassfolk växlar till Viivi Lehikoinen. Wilma Lassfolk växlar till Viivi Lehikoinen vid U20 VM i Tammerfors. Bild: SUL/Anssi Mäkinen Viivi Lehikoinen,wilma lassfolk

Hösten 2018 flyttade Lassfolk från Närpes till Vasa för att studera, men den största omställningen har hon ändå gjort mentalt. Att gå från lagidrottens lagbundenheter till att vara en individuell idrottare är inte enkelt.

– Det är stor skillnad. I laget har man allt omkring sig, någon att vinna med och någon att förlora med. Det är ett slags tomhet som uppstår i friidrotten, speciellt under den långa vintern. Ibland känns det jobbigt att åka själv till Botniahallen, men jag har oftast sökt mig till och tränat med andra och det har hjälpt mig, förklarar hon.

Förutom flera SFI-läger att ty sig till har Lassfolk också ett förstående öra från en friidrottande pojkvän.

I grund och botten har omställningen också givit henne en lyxvara.

Wilma Lassfolk kommer från Närpes.
Wilma Lassfolk. Wilma Lassfolk kommer från Närpes. Bild: Yle/Antti Koivukangas friidrott,wilma lassfolk

Tid.

– Det har funnits tid att fundera på saker och utveckla dem i rätt riktning. Det känns som att jag har gått framåt på alla plan, man har fått jobba med snabbhet, uthållighet och snabbhetsuthålligheten. Jag har haft mer tid helt enkelt, belyser hon.

"Hur skall man egentligen känna sig?"

Lassfolk berättar avslutningsvis om en osäkerhet som präglat henne som friidrottare.

Hon har helt enkelt inte vågat tro på sig själv och sitt kunnande och helt enkelt hela tiden jagat bevis på att hon nog kan mäta sig med de bästa i sin åldersklass.

– Det krävs alltid lite bevis eftersom jag är osäker på något sätt. Fotbollen har varit med hela tiden och där vet jag exakt hur en dålig träning känns eller huruvida man själv är i bra eller dålig form.

– Med friidrotten är jag osäker. Inför säsongsstarten är det så nervöst, hur skall man egentligen känna sig? frågar hon sig.

Helt klart är att stafetter inte på lång sikt kan vara det som bär Lassfolk framåt. Erfarenheterna från Grosseto 2017 och Tammerfors 2018 har hon med sig i bagaget.

– Det är tur att det behövts fyra deltagare i stafett för annars hade jag kanske inte varit med i de stora mästerskapen.

– Det börjar nu vara dags att kliva upp till en sådan nivå att man kan vara en av de två som kanske deltar individuellt också, avrundar hon.

Fem snabba fotbollsfrågor till Wilma Lassfolk

Fotboll eller friidrott?
– Fotboll kanske.

En hurudan fotbollsspelare är du?
– Jag är en snabb fotbollsspelare med ansiktet mot mål uppe i anfallet. Jag gjorde ganska många mål också.

Ditt bästa fotbollsminne?
– Umeå fotbollsfestival 2016 när vi var där med B-juniorerna och tog guld.

Vem är din favoritfotbollsspelare?
– Jag tror jag måste säga Mo Salah från Liverpool.

Mohamed Salah uppges vara i spelskick.
Mo Salah - Wilma Lassfolks favorit. Mohamed Salah uppges vara i spelskick. Mohamed Salah,Egyptens herrlandslag i fotboll,fotboll

Hur går det i herrarnas Champions League i vår?
– Jag tror det blir FC Barcelona mot Tottenham i finalen och där tror jag att FC Barcelona vinner.