Hoppa till huvudinnehåll

Ukraina anklagar Ryssland för aggression efter Putins medborgarskapsbeslut för invånare i utbrytarrepublikerna

Invånare i Donetsk firar femårsdagen av utlysandet av utbrytarrepubliken
Invånare i Donetsk firar femårsdagen av utlysandet av utbrytarrepubliken Bild: EPA-EFE Donetsk

Rysslands beslut att ge invånare i de rebellkontrollerade områdena i Ukraina möjlighet att snabbt få ryskt medborgarskap väcker oro och protester i Kiev.

Åtgärden ses som ett sätt för Ryssland att sätta press på Ukrainas politiskt oerfarna nyvalda president Volodymyr Zelenskyi.

Ryssland vill sända en signal till Kiev om att relationerna till Moskav kräver Zelenskyis omedelbara uppmärksamhet. Budskapet är att Kreml kommer att gå hårt mot Ukraina tills den nya presidenten klargjort sin Rysslandspolitik, säger analytikern Andrej Kolesjnikov till BBC Russian Service.

"Hänsynlöst"

Ukrainas avgående president Petro Porosjenko anklagar Ryssland för att ”öppet och hänsynslöst torpedera fredsprocessen i Ukraina”.

Porosjenko säger Ryssland genom åtgärden försöker skapa legitimitet för en rysk militär närvaro i utbrytarområdena.

Zelenskyis stab reagerade med att uppge att den ryska åtgärden betyder att Ryssland nu medger att landet är en ockupationsmakt i östra Ukraina. Zelenskyi har även krävt att västländerna inför nya sanktioner mot Ryssland.

"Mänskliga rättigheter"

Rysslands president Vladimir Putin försäkrar däremot att beslutet endast togs av omtanke om invånarna i rebellområdena.

− Vi har ingen önskan att orsaka problem för Ukrainas nya ledare, men att tolerera de förhållanden som människor i Doneskt- och Luhanskrepublikerna lever under är att överträda en gräns ur människorättsperspektiv, sade Putin då han undertecknade beslutet.

Zelenskyi som segrade stort i presidentvalet på söndagen har lovat att skapa fred i östra Ukraina. Han har även signalerat vilja att föra en mjukare politik mot Ryssland än vad Porosjenko gjort.

Det är oklart om det ryska beslutet i praktiken kommer att få stor betydelse för invånarna i de rebellkontrollerade områdena. Ryssland godkänner redan i dag resedokument från de två utbrytarrepublikerna och en stor del av den tidigare befolkningen arbetar redan i Ryssland.

Ukraina godkänner inte dubbla medborgarskap. Därför skulle de som vill ha ryskt pass tvingas avsäga sig sitt ukrainska medborgarskap.

Ukrainska pensioner

En stor del av invånarna i utbrytarområdena lyfter fortfarande till exempel ukrainska pensioner även om de måste resa över frontlinjen för att få pengarna. Utan ukrainskt medborgarskap skulle den resan bli mycket svår.

Men beslutet att bevilja ryska pass kan ses som ett steg i en plan att annektera utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. Ukraina befarar att Ryssland i framtiden kan motivera en mer öppen inblandning i konflikten med behovet att skydda ryska medborgare.

Kriget i östra Ukraina har pågått i fem år och krävt 13 000 människors liv. Parterna ingick offiellt en vapenvila 2015, men konflikten kräver trots det fortfarande dödsoffer i jämn takt.

Upproret mot regeringen i Kiev bröt ut 2014 och utvecklades snabbt till regelrätta krigsåtgärder. Ryssland förnekar att man bistår rebellerna med militärt stöd, men det finns en rad bevis om motsatsen.

Källor: BBC, Reuters

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes