Hoppa till huvudinnehåll

VM-laddande Lejonen slog Tre Kronor efter helvild vändning under matchens sista minuter: ”Speciellt kul att göra så här mot Sverige”

Finland-Sverige i ishockey.
Finland lyckades slå Sverige i Kouvola (arkivbild). Finland-Sverige i ishockey. Bild: Mikhail Japaridze/TASS/All Over Press Sveriges herrlandslag i ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey

Ett tvåmålsunderläge vändes till en uddamålsseger tack vare tre mål inom loppet av två minuter i matchens slutstunder. En smaskig seger för ishockeylandslaget – inte minst eftersom den kom över Sverige, påpekar lagkaptenen Mikko Lehtonen.

Med två minuter och 14 sekunder på klockan såg Tre Kronor ut att ta hem segern i träningsmatchen mellan Finland och Sverige i Kouvola.

Men 2–4 skulle snabbt vara ett minne blott.

Först pangade Arttu Ilomäki in reduceringen. En halv minut senare kvitterade Harri Pesonen matchen med sitt andra mål för kvällen. Med 48 sekunder kvar satte Eetu Luostarinen in segermålet.

Slutresultatet: 5–4 till Finland.

Det må ha varit en träningsmatch, men Lejonen stod för en vändning som inte går av för hackor.

– Vi spelade till slut. Vi inledde perioden bra, men spelade slappt på tok för mycket. Men vi tappade aldrig tron. Vi var tursamma och effektiva. Men samtidigt har vi mycket jobb kvar, summerar Lejonlotsen Jukka Jalonen i Yles tv-intervju.

"Ganska bra läge att äntligen lyckas"

För segermålsskytten Luostarinen var fullträffen landslagskarriärens första.

– Det var ett ganska bra läge att äntligen lyckas, säger han med ett brett leende efteråt.

Lagkaptenen Mikko Lehtonen är också nöjd med landslagets insats.

– Det är speciellt kul att vinna över just Sverige på det här sättet, myser han.

Utöver den redan nämnda trion lyckades också Niko Ojamäki med målskyttet för Finlands del.

VM-uppladdningen fortsätter redan i morgon då ärkerivalerna möts igen, den här gången i Helsingfors. Yle sänder matchen i TV2 och på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport