Hoppa till huvudinnehåll

Arbetare skadades allvarligt i Raseborg - företaget ska betala höga ersättningar

En skylt på en mur där det står Västra Nylands tingsrätt på svenska och finska.
Företaget och vd:n dömdes att betala dyra ersättningar. En skylt på en mur där det står Västra Nylands tingsrätt på svenska och finska. Bild: Yle/Robin Lindberg Ekenäs,Raseborg,västra nylands tingsrätt

Ett företag och företagets vd ska betala höga ersättningar efter en arbetsolycka i Raseborg försommaren 2016.

Kopplingsstycket till en lufttrycksslang träffade en arbetare i huvudet under ett uppdrag hos en kund. Arbetaren skadades allvarligt och blev permanent arbetsoförmögen efter olyckan.

Slarv med hjälm

Inrullningsapparaten hade under flera år haft en installerad kil som gjorde att slangen rullades in utan att arbetstagaren manuellt manövrerade inrullningen.

Arbetarna befann sig inom farozonen då de jobbade och det fanns en möjlighet att slangens ända kunde slå runt och träffa arbetstagaren.

Arbetaren som skadades hade inte hjälm på sig då olyckan skedde. Under rättegången kom det fram att det var allmänt att det slarvades med användning av hjälm inom företaget. Arbetarsgivaren övervakade inte att hjälm användes och poängterade inte vikten av det.

Månatliga ersättningar tills pension

Västra Nylands tingsrätt dömde företagets vd för arbetarskyddsbrott till 50 dagsböter på sammanlagt 2900 euro.

Vd:n och företaget ska dessutom betala höga ersättningar. De ska betala månatliga ersättningar till arbetaren fram tills han går i pension.

Företaget och vd:n ska också betala ersättningar på sveda och värk på 38 000 euro. De ska även betala arbetarens rättegångskostnader på drygt 11 000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland