Hoppa till huvudinnehåll

Blandade reaktioner på Bidens kandidatur: "Den enda som kan vinna mot Trump" eller "värsta möjliga kandidaten"

Joe Biden i en bild från valvideon
Joe Biden i bild från valvideon där han meddelade han kandiderar. Joe Biden i en bild från valvideon Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,Presidentval i USA

Joe Biden har inlett sin valkampanj. Inte så mycket med att möta väljarna, utan i penninginsamling, på gammaldags vis. Biden leder opinionsmätningarna, och skulle också segra över Donald Trump just nu. Men det är ett och ett halvt år till valet.

Joe Bidens kampanjvideo handlade om identitet och den amerikanska själen - och den riktade sig mot president Trump.

Biden påminde om Trumps uttalanden efter sammanstötningarna i Charlottesville i augusti 2017.

Rasister, nynazister och Ku Klux Klan-medlemmar skrek antisemitiska slagord från trettiotalets Tyskland och stötte samman med de som inte ville ha detta på sina gator.

Trump sade att det fanns mycket goda människor på båda sidor. Det kommer Biden inte att låta Trump eller väljarna glömma.

Penninginsamling på gammaldags vis

Efter att valvideon var publicerad gick Biden till en lokal pizzeria och på kvällen deltog han i privata fundraising-träffar.

Biden sägs inte vara speciellt intresserad av penninginsamling. Men när man anmäler sig sent måste man skynda på med insamlandet av pengar, för kampanjer kostar.

De rika kandidaterna tar kanske från egen ficka, men att ha många donatorer ses också som ett mått på framtida popularitet. I synnerhet i det här valet.

Biden får kritik för att vara gammaldags i sin syn på anskaffningen av kampanjmedel. Penninginsamlandet är viktigt i USA och Biden har ett nätverk av givmilda donatorer.

Demonstrant med amerikansk flagga och "Stop Trump"-trafikskylt
Demokraternas mål är att få bort Trump. Biden anses vara en kandidat som kan klara det. Demonstrant med amerikansk flagga och "Stop Trump"-trafikskylt Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,Presidentval i USA

Nya tider, ny valfinansiering understöds av partiet

De yngre kandidaterna satsar på sociala medier och nya insamlingsmetoder med mikrostöd av många.

I juni och juli hålls de fyra första valdebatterna för demokraternas presidentkandidater. Det blir stora tv-sända debatter, men alla kandidater är inte nödvändigtvis med.

Det finns två sätt att kvalificera sig för dem. Det ena är via opinionsmätningar. De kandidater som får delta ska ha mer än en procent i väljarstöd i tre regionala eller nationella understödsmätningar.

Det andra sättet att få delta är genom gräsrotsfinansiering. Det krävs minst 65 000 donatorer och de måste vara regionalt fördelade. Det ska finnas minst 200 donatorer i minst 20 delstater.

14 kandidater är redan kvalificerade för debatterna, de allra flesta via opinionsundersökningar som ger tillräckligt stöd. Åtminstone två av kandidaterna har klarat kriterierna för insamling. Det handlar alltså inte om att samla in möjligast stora penningsummor, utan att få med så många människor som möjligt.

Biden den som kan slå Trump

Det är över ett och ett halvt år till det amerikanska presidentvalet. Just nu gäller valet bara att slå de 19 andra kandidaterna i det demokratiska startfältet.

Men Biden och hans anhängare siktar högre. Enligt dem är Biden den enda som kan slå Trump i det egentliga valet. Han är den enda med tillräcklig erfarenhet och politisk tyngd. Den som kan styra landet bäst, säger han själv.

Trump&Pence svär tjänsteeden, Obama&Biden följer sammanbitna
En svår stund för Obama&Biden. Trump svär presidenteden. Trump&Pence svär tjänsteeden, Obama&Biden följer sammanbitna Bild: EPA Donald Trump,USAs president,Barack Obama,Joe Biden

Vänsterkritik

Det demokratiska partiet har gått vänsterut. Många söker spännande nya lösningar och yngre mänskor som kandidater.

Den socialistiska tidningen Jacobin har utlyst Biden till den värsta tänkbara kandidaten. Han kritiseras för att vara alltför kompromissvillig, Israelvänlig, businessvänlig nyliberal, "en katastrof som väntar på att förverkligas".

Vänstervågen kan göra att medlemmarna och anhängarna röstar fram en Sanders, Warren eller Buttigieg. Men i det slutliga valet kan det resultera i fyra år till med Donald Trump, och det vill ingen demokrat.

Det var ett argument som hördes i flera tv-debatter redan under den första kvällen efter att Bidens kandidatur offentliggjorts.

Lång erfarenhet på gott och ont

Biden är inte ny och spännande, men han var vicepresident under Barack Obamas åtta år i Vita huset.

Det är på gott och ont. Trumpanhängarna varnar redan för en återgång till den förhatliga Obamas tid som president.

Allt är ju nu bättre, enligt Trumps synsätt. Varför återgå till det gamla? Arbetslösheten var högre och Obama lyckades inte skapa lika många nya arbetsplatser som Trump har gjort, sades det i Foxnews på torsdag kväll.

- Biden är en "Obama light", men inte lika smart och övertygande, sade den republikanska aktivisten Ed Rollins. Det har också påpekats att Biden kommer från en liten delstat, och att han därför saknar tyngd.

Obama&Biden gående förbi hedersvakt till Trumps installation.
Obama&Biden i kongressen. Obama&Biden gående förbi hedersvakt till Trumps installation. Bild: EPA Joe Biden,Barack Obama, Presidentvalet i USA 2016

Misstag från en lång karriär

Biden har varit med åtskilliga decennier och har förföljs av en del misstag och dålig hantering av ärenden, i synnerhet i ljuset av metoo-rörelsen.

Redan under Bidens första dag som kandidat var namnet Anita Hill aktuellt.

Biden var ordförande i det kongressutskott som behandlade hennes anklagelser mot domaren Clarence Thomas om sexuella trakasserier år 1991.

Thomas kandiderade för en post i Högsta domstolen. Han fick den, eftersom Anita Hills berättelse inte blev trodd i utskottet.

Bidens beklagande räcker inte

Utfrågningen var direkt fientlig mot Anita Hill. Joe Biden har efteråt beklagat och önskat han hade agerat annorlunda.

På torsdagen avslöjades att Biden har haft ett samtal med Anita Hill där han beklagade det som hände och uttryckte beundran för hennes arbete mot sexuella trakasserier.

Hon har i en intervju för New York Times sagt att hon inte accepterar hans ursäkt.

- Jag kan inte nöja mig med att han säger att han är ledsen för vad som hände mig, säger Anita Hill till NYT. Biden verkar inte inse vilken skada han gjorde, och Hill vill se äkta förändring.

Joe Biden i rutmönstermiljö på demokratkonventet 2016
Det gäller att hålla sig ungdomlig. Biden är 76 år. Joe Biden i rutmönstermiljö på demokratkonventet 2016 Bild: EPA Joe Biden,Demokratiska nationella kommittéen (DNC)

Får Biden Obamas stöd?

President Barack Obama har gett besked att han inte uttryckligen stöder någon av kandidaterna. Han väntas inte ge någon rekommendation senare heller. Men han har lovat hjälp och stödsamtal åt alla demokratiska kandidater som ber om det

Inte ens hans egen vicepresident får någon specialbehandling. Biden säger att det skedde på Bidens egen begäran. Nu får alla kämpa på lika villkor i primärvalet.

Via en talesperson säger Obama ändå att hans val av Biden som vicepresident år 2008 var ett av de bästa beslut han någonsin har gjort.

Obama prisar Bidens kunskap, insikter och bedömningsförmåga, både under valkampanjerna och under hela de två presidentperioderna.

Artighet hittills

Kampen mellan demokraternas kandidater har varit artig. På torsdag uttryckte några kandidater uppskattning för Bidens beslut att hoppa in i kampanjen.

Det gör de klokt i - det var ju så Biden blev vicepresident. Han hoppade av presidentkampen 2008 redan efter det första primärvalet som gick riktigt dåligt.

De tjugo demokratiska kandidaterna konkurrerar ändå hårt nu. Också om personalen.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att Joe Biden har anställt Symone Sanders som en rådgivare. Hon betecknas som en prominent afroamerikansk politisk strateg. I valet 2016 jobbade hon för Bernie Sanders.
Hoppa över Twitterpostning

Biden söker svarta väljare

Anställningen av ny rådgivare anses som ett smart drag av Biden som behöver stor synlighet och sympati bland svarta väljare.

Hans kampanjstart anses också noga utvald. Det anses klokt att fördöma president Trumps uttalanden efter Charlottesville och att tala om identitet och själ.

Joe Biden har deltagit inte bara en, utan två gånger i försöket att bli presidentkandidat. Han deltog också i demokraternas upptakt till presidentval år 1998 då Dukakis blev kandidat.

Då avslutade Biden kampanjen tidigt efter avslöjanden om att flera gånger ha plagierat ett tal som den brittiska politikern Neil Kinnock hade hållit.

Ett tryckfel har rättats: Det var 1988 som Biden första gången försökte bli presidentkandidat för Demokraterna.
Källor: Jacobin, New York Times, CNN, Foxnews, NPR

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes