Hoppa till huvudinnehåll

Bokrecension: Berörande om sorgens molande smärta i Mikaela Nymans diktsamling

Författaren Mikaela Nyman.
Författaren Mikaela Nyman. Bild: Steve King författare,mikaela nyman

Det går inte att klara sig igenom sorgen, man måste klara av att leva i sorgen, konstaterar översättaren Katriina Huttunen i boken Surun istukka (2019) där hon skriver om sorg, skam och skuld efter dotterns självmord.

Sorgens molande smärta är också ett centralt tema i Mikaela Nymans debutdiktsamling När vändkrets läggs mot vändkrets.

Dikterna kretsar kring två systrar bosatta på varsin ö på varsin sida av jordklotet – den ena på Åland, den andra på Nya Zeeland.

De är som två sidor av samma möbiusband:

”I mina drömmar reser vi kors
och tvärs genom ett gränslöst
avfolkat Europa två sidor
av samma möbiusband

du vänder dig
jag vänder mig
vår dubbelhelix
spanar mot horisonten

du bländas av reflekterad isvidd
jag kisar mot det skarpa solljuset
i en vinterlös övärld”

Det konkreta avståndet går dock att överbrygga – efter trettiosex timmar med flyg ”tre hjärtfraktsinducerande byten (---) följt av buss och Ålandsfärja” kan diktjaget slå sig ner vid systerns sjuksäng där glykos, nitratlösning och doser av morfin pumpas in i den av sjukdom tärda kroppen.

I bagaget har de två systrarna allt från ”lemlästade dockor, saxade bilderböcker, pojkmän med läppfjun, två skilsmässor och en död hund” till gamla gräl som skaver.

Avståndet mellan liv och död krymper obönhörligen och obarmhärtigt för varje nålstick, för varje blåmärke som bildar ett pärlband av blommor på systerns månbleka hud.

Maoriska myter och riter

Förlusten av en syster innebär också att banden till barndomens landskap tänjs ut.

Vad händer med ens identitet, ens språk, ens kulturella tillhörighet om man inte har någon att dela den med på regelbunden basis?

”Nu när du är borta är signalen för svag, hittar inte
hem trots sändare och ljudvågskarta. Vem

ska nu hålla koll på flygstråken? Vem ska säga
’Flyg försiktigt’?”

Pärmen till Mikaela Nymans lyrikverk "När vändkrets läggs mot vändkrets".
Pärmen till Mikaela Nymans lyrikverk "När vändkrets läggs mot vändkrets". Bild: Ellips förlag lyrik,finlandssvensk skönlitteratur,mikaela nyman

I dikterna blir den personliga förlusten en del av en större helhet där jordbävningar, miljöförstörelse och klimatkatastrofens verkningar också sätter sina spår i vardagen i Port Vila på Vanuatu där Mikaela Nyman arbetar och bor sedan några år tillbaka.

Maoriernas myter, riter och traditioner kring släktskap, familj, liv och död hjälper författarjaget att gestalta sorgeprocessen, att bära bördan och att se framåt med det förflutna som en ständig följeslagare.

När vändkrets läggs mot vändkrets är en starkt berörande skildring av att lära sig leva i sorgen, att känna vi:et leva vidare i jaget.

”Allt går igen utom du. / Tefärgat ljus strilar / genom magnolians ludna // knoppar tassar / över högar av papper / leker i dammvirvlarna // efter andar som svepts / undan. Friden vid / skrivbordet // utlämnande / igenkännande / tingens inneboende ordning // vägrar bli ett göra / lystrar till varandet / andrummet mellan orden. // Mount Taranakis kon blånar / snöhättan blöder / och jag fångar en glimt // av dig och mig och kanske vad / vi föddes till. Inte i himlens / rodnad eller magnolians // vitrosa kronblad så mycket som / i skrivandets puls, suset / av vårt blod i mina artärer.”

 • Programledaren Sonja Kailassaari: Att ha två pappor är en rikedom

  Gästar Ira Hammermann i programmet En önskan.

  Programledaren Sonja Kailassaari har nästan 20 år bakom sig i mediebranschen och hon älskar fortfarande sitt jobb. Hennes genuina intresse för andra människor och äventyrslystna personlighet är till fördel i hennes arbete där hon ständigt träffar nya människor och får ta sig an nya utmaningar.

 • Tv-serier att se fram emot i höst

  Kulturredaktionen tipsar om intressanta tv-serier.

  Svenskt epokdrama och norskt spänningsdrama. Animerad och deprimerad häst och Drottning Elizabeth. Amerikanskt skilsmässodrama och australiensisk såpopera. De här tv-serierna lönar det sig att kolla in i höst.

 • Jan Guillou hittade sin försvunna pappa – i Finland

  Svenska succéförfattaren besöker Efter Nio.

  När den svenska succéförfattaren Jan Guillou är i Finland brukar han passa på att äta middag med sin 97 år gamla pappa Charles. Men så har det inte alltid varit. Pappan försvann ur familjens liv då Jan Guillou bara var en liten pojke. Det skulle ta årtionden innan slumpen förde dem samman igen i Helsingfors. Jan Guillou växte upp utan sin far.

 • Både näringslivet och facket eniga – företag borde satsa mer på artificiell intelligens och hundratusentals måste vidareutbildas: "Ju snabbare, desto bättre"

  Att stöda sig på AI kan bli livsviktigt i framtiden.

  Finlands näringsliv EK säger att finländska företag modigt måste börja experimentera med AI-teknik för att inte hamna på efterkälken. Tjänstemannacentralen STTK håller med. Samtidigt förutspår en framtidsforskare att AI kommer att vara livsviktig för oss alla i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje