Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt oenighet på Pohjalainens redaktion - "chefredaktörens kandidatur äventyrar tidningens oberoende"

Pohjalainens redaktionshus i Vasa.
Pohjalainens redaktionshus i Vasa. Bild: YLE/Rolf Granqvist lokaltidning

Kan Pohjalainens chefredaktör Toni Viljanmaa återvända till sin tjänst efter sin riksdagskandidatur? Nej, säger en del av tidningens redaktörer. En mycket välkommen diskussion, säger Viljanmaa själv.

- Tidningen kan inte påstå sig vara politiskt obunden om chefredaktören har varit kandidat i riksdagsvalet för ett politiskt parti, säger kulturredaktören Nadia Paavola på Pohjalainen till tidnngen Journalisti-Journalisten.

Viljanmaa kandiderade för Samlingspartiet i riksdagsvalet och samlade 1379 röster. Han blev inte invald. Efter valet meddelade Viljanmaa att han återvänder till sin post i mitten av maj ”en erfarenhet rikare”.

Fram till år 1991 var tidningen Pohjalainen knuten till Samlingspartiet. Efter det har tidningen varit politiskt obunden.

Var partimedlem två månader

Viljanmaa själv skrev i förra veckan ut sig ur Samlingspartiet efter att ha varit medlem i två månader, under den tiden han varit tjänstledig och bedrivit kampanj.

Nu diskuteras det mycket på Pohjalainens redaktion om huruvida tidningen kan påstå sig vara obunden om chefredaktören har varit riksdagskandidat.

- Redaktionen har arbetat långsiktigt på att uppnå en oberoende status, och de som i dag jobbar på Pohjalainens redaktion upplever sig jobba för en oberoende tidning. Viljanmaas agerande raserar allt det här, säger Paavola i tidningen Journalisten.

VD Olli Pirhonen på Ilkka-yhtymä som ger ut tidningen Pohjalainen säger till Yle att saken diskuteras internt på redaktionen. I övrigt vill han inte kommentera.

*Välkommen diskussion"

Toni Viljanmaa själv vill inte kommentera saken för Yle, men säger i tidningen Journalisten att han åtminstone för tillfället är Finlands mest transparenta chefredaktör.

- Mina åsikter i aktuella frågor fås fram i alla valmaskiner, säger han.

Toni Viljanmaa.
Toni Viljanmaa. Toni Viljanmaa. Toni Viljanmaa

Viljanmaa säger att diskussionen i sig är välkommen.

- Journalister tar de facto ställning i många politiska frågor, men deltar inte själv aktivt i poltiken. Vi kunde vara betydligt öppnare med våra politiska åsikter – jag tror att det är rätt vanligt att journalister har dolda agendor. Det i sin tur minskar förtroendet för journalistiken, säger Viljanmaa till tidningen Journalisten.

Källor: Pohjalaisessa kuohuu päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia - Journalisti

Pohjalaisen päätoimittajan paluu töihin kuohuttaa – asiaa käsitellään sisäisesti