Hoppa till huvudinnehåll

Jag ska bli den första - polarforskaren Roald Amundsens äventyrliga liv har blivit film

Polarforskaren Roald Amundsen ca 1920
Porträtt av Roald Amundsen ca 1920. Polarforskaren Roald Amundsen ca 1920 Bild: Nasjonalbiblioteket Roald Amundsen,polarforskare,polarexpeditioner,Norge,sydpolen

En duktig skidåkare som upptäckte en eller annan pol är den stereotypa bilden många har av polarforskaren Roald Amundsen (1872-1928). Den norska filmen Amundsen (2019) nyanserar bilden av mannen bakom myten.

- Utmaningen, säger filmproducenten Kristian Strand Sinkerud, var att ta sig in i huvudet på Roald Amundsen. Vem var egentligen den här mannen som vigt sitt liv åt att utplåna vita fläckar på kartan över jordklotet?

Först på sydpolen

Den 14 december år 1911 nådde Roald Amundsens expedition den geografiska sydpolen där ingen mänska tidigare satt sin fot.

Bilden på det lilla tältet med den hissade norska flaggan kablades ut över hela världen och väckte förundran och beundran.

Porträtt av polarforskaren Roald Amundsen år 1906.
Roald Amundsen år 1906. Porträtt av polarforskaren Roald Amundsen år 1906. Bild: Nasjonalbiblioteket Roald Amundsen,polarforskare,polarexpeditioner,Norge,sydpolen

Att Amundsen kom från ett litet land som nyss blivit självständigt fick en hel värld att tala om nationen som befolkades av modiga och äventyrliga män.

I fokus stod den självskrivne hjälten Amundsen som studerat inuiternas levnad och som i motsats till rivalen Robert Falcon Scott förlitade sig på draghundar och varm choklad i stället för hästar och te.

Den spännande kapplöpningen till sydpolen slutade som känt i Amundsens favör, men segern över ärkerivalen Scott fick inte Roald Amundsen att slå av på takten.

Mellan åren 1918 och 1925 reste han genom Nordostpassagen och efter sju långa år bland polarisarna ombord på skeppet Maud, försökte han nå Nordpolen med en flygfarkost.

Liv blir film

Roald Amundsens liv var händelserikt och kantades av den ena riskfyllda expeditionen efter den andra.

Det förefaller som om Amundsen drevs av en inre rastlöshet och en utpräglad vilja att alltid komma först - om det så gällde att ta sig till sydpolen på skidor eller till nordpolen ombord på ett luftskepp.

Roald Amundsens luftskepp (Filmposter, 2019)
År 1926 nådde Amundsen nordpolen med luftskeppet Norge. Roald Amundsens luftskepp (Filmposter, 2019) Bild: Motion Blur Films Espen Sandberg,Norsk film,historiska filmer,Roald Amundsen,polarforskare

Den norska storfilmen Amundsen av regissören Espen Sandberg tar fasta på den kluvenhet som präglar filmens huvudperson.

- Roald Amundsen var skicklig på att dölja sitt privata jag. I offentligheten framstod han som den orädde äventyraren, inte ett helt tacksamt, men nog så utmanande utgångsläge med tanke på en film, säger Kristian Strand Sinkerud.

I filmen framställs privatpersonen Amundsen som en envis, självupptagen och socialt hämmad person som konstant låter äventyret gå framom familj och plikter.

Filmposter till den norska storfilmen Amundsen
Roald Amundsen spelas av Pål Sverre Valheim Hagen. Filmposter till den norska storfilmen Amundsen Bild: Motion Blur Films Espen Sandberg,Pål Sverre Valheim Hagen,Katherine Waterston,Norsk film,polarforskare,Roald Amundsen,Christian Rubeck

Nyansernas man

Filmen visar hur den blivande polarfararen redan som liten dras till äventyret och hur han inte verkar sky några som helst medel för att förverkliga sina planer.

Roald Amundsen var äregirig och envis, men också skicklig på att hantera media.

- Roald Amundsen var tidig att utnyttja föredrag och intervjuer för att håva in pengar för de kommande expeditionerna, säger filmens andre producent Espen Horn.

Filmen ger en nyanserad bild av polarforskaren och skildrar i tur och ordning PR-geniet, den fokuserade polarforskaren och privatpersonen Amundsen som är både snäll och tillmötesgående, men sträng och principfast så fort följande äventyr kallar.

Polarforskaren Roald Amundsen i sitt arbetsrum 1910.
Polarforskaren i sitt arbetsrum 1910. Polarforskaren Roald Amundsen i sitt arbetsrum 1910. Bild: Nasjonalbiblioteket Roald Amundsen,polarforskare,polarexpeditioner,Norge,sydpolen

Filmen Amundsen kunde ha blivit ett nationellt monument över ännu en missförstådd man, men den undviker skickligt de glorifierande fallgroparna och skildrar istället en man som drivs av sin äregirighet och vilja att alltid komma först.

Genom hela livet fungerar äregirigheten som ett drivmedel. Samtidigt verkar Amundsen vara fångad av sina egna ambitioner.

Ingen superhjälte

Visst visar Amundsen polarforskarens hjältestunder, men den blundar inte heller för de misslyckade expeditionerna, den svåra relationen till brodern Leon eller kvinnorna som ständigt ser sig besegrade av äventyret.

Lite karikerat kunde man säga att Amundsen inte sökte värmen hos kvinnorna, utan kylan hos den eviga isen.

Och följdriktigt blir isen också Amundsens död år 1928, då han i ett propellerplan störtar någonstans i närheten av Svalbard. Filmen börjar och slutar med denna vansinnesexpedition, som Amundsen i all hast gett sig ut på för att finna sin försvunne kollega Umberto Nobile.

Filmproducentern Espen Horn och Kristian Strand Sinkerud
Espen Horn och Kristian Strand Sinkerud har producerat filmen. Filmproducentern Espen Horn och Kristian Strand Sinkerud Bild: Petter Lindberg/Yle Espen Sandberg,filmproducenter,Roald Amundsen,Norsk film,historiska filmer

- Så var han en superhjälte? frågar sig producenten Espen Horn och besvarar sin egen fråga med att konstatera att Roald Amundsen knappast kvalar in i hjältekategorin, men att han ägde en osedvanlig uthållighet.

Roald Amundsen trivdes aldrig i storstaden. Hans hemmaplan var de ödsliga isvidderna där kvicksilvret kröp ned till - 50 grader. Vad är det för en man som söker ensamhet och extrema väderförhållanden?

- Det om något är fortfarande fascinerande att grubbla över, säger producenten Kristian Strand Sinkerud.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje