Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Över 300 flyg inställda då SAS-piloter strejkar, ny ständig sekreterare för Svenska Akademien avslöjas i dag

SAS-plan i Barcelona
SAS-plan i Barcelona Bild: Yle scandinavian airlines

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

I slutet av året ska offentliga vården börja med fertilitetsbehandlingar med donerade könsceller. Det betyder att samkönade kvinnopar och ensamstående kvinnor som vill ha barn nu också kan vända sig till den offentliga vården, inte bara privata kliniker. Även heteropar som av någon orsak behöver donerade könsceller kan ta del av det här. För att det här ska fungera krävs många som donerar könsceller och det kan hända att köerna till behandlingarna blir långa.

I dag på eftermiddagen öppnar portarna till Borgbacken i Helsingfors igen. En nyhet för sommaren är den över en kilometer långa bergochdalbanan Taiga som kör över 100 kilometer i timmen. Ingen har ännu åkt den nya bergochdalbanan och den ska testköras innan besökare får ta del av nyheten – från och med mitten av juni är maskinen igång.

Utrikes:

SAS-piloter har tackat nej till ett medlingsbud i en tvist som bland annat handlar om högre löner och går därmed i strejk, meddelar Svensk Pilotförening (SPF). Det är cirka 1 500 piloter från Sverige, Danmark och Norge som strejkar och 70 procent av flygen ställs in. Strejken inleddes vid midnatt svensk tid. Omkring 170 000 resenärer kan drabbas av strejken, men just nu ser det ut som om flygen till och från Finland går som planerat eftersom flygen sköts av underleverantörer till SAS. Förhandlingarna i Sverige har pågått sedan mars.

Den officiella dödssiffran för terrordåden i Sri Lanka har sjunkit. Tidigare uppskattade man att över 320 personer dött efter bombningarna förra söndagen, men nu har dödssiffran sjunkit med cirka 100 personer till 253. Vice försvarsminister Ruwan Wijewardene säger att den tidigare högre siffran berodde på felaktiga uppgifter från flera bårhus. En hälsovårdsdirektör säger ändå att det finns så många likdelar att varje dödssiffra är en bedömning och att siffran troligen ligger mellan 250 och 260.

I går fattade Svenska Akademien ett beslut om vem som efterträder Anders Olsson som ständig sekreterare, avslöjar Olsson för nyhetsbyrån TT. I dag avslöjas det vem som blir ny ständig sekreterare och listan på potentiella kandidater är kort. Tre personer var aktuella, men en av dem meddelade för en tid sedan att han inte har möjlighet.

Moçambique har drabbats av ännu en kraftig cyklon endast en månad efter att cyklonen Idai dödade hundratals människor och översvämmade väldiga områden i landet. Cyklonen Kenneth nådde Moçambiques norra kust sent i gårkväll med vindstyrkor på över 60 meter i sekunden. Cyklonen rapporteras vara den kraftigaste någonsin som nått kusten i landet.

Väder

Det varma och soliga vädret fortsätter i största delen av landet, men vid sydkusten är det ostadigare. Det är tämligen klart och uppehålli hela landet, vid sydkusten dock molnigare och lokalt regn. I natt även i östra och norra Lappland ökad molnighet.

Temperaturen ligger mellan 17 och 22 grader, vid sydkusten och i landets norra delar mellan 12 och 18 grader. I norra Lappland omkring 10 grader. Mest svag vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes