Hoppa till huvudinnehåll

Regerande mästarna gillar att slå ur underläge i finalserien – lagkaptenen tror på samma framgångsrecept som tidigare

Anna Lindahl mot Kathlen Ax..
Anna Lindahl och Kathlen Ax kommer att mötas i finalserien även den här säsongen. Anna Lindahl mot Kathlen Ax.. Bild: Handbollförbundet. handboll,Dicken,kathlen ax

En bredare trupp, nya unga spelare som klivit fram och en bra träningssäsong är nycklarna till att vinna ytterligare ett FM-guld anser Dickens lagkapten Anna Lindahl. Vi har en bra grund att stå på, säger hon till Yle Sporten.

På söndag kör finalserien i damernas FM-serie i handboll igång och precis som de fem senaste åren är det Dicken och HIFK som gör upp om guldet.

Dicken har spelat hem fyra raka ligaguld men i grundserien fick man ge sig mot HIFK och laget går nu in i finalserien som utmanare.

–Vi har stor chans att överraska och vinna. Vi har ett bredare material än HIFK, precis som alla andra år, och det har avgjort även tidigare. I en lång matchserie kan det ha stor skillnad då man kan byta in fler spelare och där ligger också vår största styrka.

– Det känns lite annorlunda men samtidigt roligt att vara utmanare. Visst skulle ett femte guld kännas lite extra speciellt då det varit mycket förändringar i laget, säger Dickens lagkapten Anna Lindahl till Yle Sporten.

Anna Lindahl, Dicken.
Anna Lindahl fick ta emot bucklan förra säsongen. Anna Lindahl, Dicken. Bild: Handbollsförbundet Dicken

Dicken gick inför säsongen igenom en generationsväxling och många viktiga spelare försvann från laget. Det nya unga Dicken har ändå växt och levererat anser Lindahl.

– Våra juniorer har gjort stora framsteg och fått mycket ansvar. Vi har tränat bra hela säsongen så med det i bakhuvudet har vi en bra grund att stå på, säger hon.

Dicken måste få stopp på Linda Cainberg

Hos HIFK har läget varit stabilare och man har byggt vidare på förra årets lag.

– Det är deras styrka samt att Linda Cainberg står bakom det mesta i laget. Får vi stopp på henne så kan det bli svårt för HIFK.

– Cainberg är den som har mest erfarenhet och är tryggheten i laget men de har även många andra bra spelare, säger Lindahl och räknar även upp Kathlen Ax, Inka Jäntti och Ella Holopainen.

Linda Cainberg, HIFK.
Linda Cainberg står för det mesta i anfallsväg hos HIFK. Linda Cainberg, HIFK. Bild: Handbollsförbundet Linda Cainberg,HIFK Handboll

Då Dicken bärgat de tre senaste gulden har man haft Thomas Hivert på tränarbänken. Så är det inte längre. Hivert lämnade klubben i december och Ken Sirenius tog över. För Sirenius blir den stundande guldkampen ett elddop.

– Ken har gjort ett jättebra förberedande arbete och vi har tittat mer på video än någonsin tidigare. Allt känns väldigt bra och det blir inte på den här punkten som vi faller. Tränarens roll är att hålla laget lugnt och se till att alla vet hur man ska spela, säger Lindahl.

Tre punkter måste klaffa i finalserien

Sirenius själv känner ingen nervositet inför finalserien.

– Jag känner att vi har ett ganska bra självförtroende och mycket bra anda i laget. Det är mer förväntan än nervositet för tillfället. Alltid är man lite småpirrig men när man kommer till hallen så försvinner det då går man in i en bubbla och tänker bara på prestationen och spelet, säger han.

Enligt Sirenius finns det tre viktiga punkter som måste klaffa om Dicken ska kunna utmana HIFK i finalserien.

– Det första är vår egen prestationsnivå. Om alla spelare kommer upp i sin högsta nivå i en match så känner vi att vi kan vinna den matchen. Sedan funderar vi mycket på försvarsspelet och kontringsspelet där vi måste vara starka, säger han.

Dickens damlag i en match mot BK-46 våren 2019.
Ken Sirenius. Dickens damlag i en match mot BK-46 våren 2019. Bild: Kristian Karlsson/Yle handboll,Dicken,ken sirenius

Vilka är HIFK:s styrkor?

– De är väldigt drillade i sitt anfallsspel samt har starka individer i laget och en mycket taktiskt tänkande tränare. Det är ett tufft lag att möta, säger Sirenius.

Resultaten i grundserien spelar ingen roll

Finalserien spelas i bäst av fem matcher och som tidigast kan guldet avgöras den 7 maj. Att vinna den första matchen på söndag och koppla ett tidigt grepp om serien kommer inte att bli avgörande anser målvakten Sonja Koskinen.

– Under de tre senaste åren har vi bara vunnit den första matchen en gång. Visst kan den första matchen sätta lite prägel på serien men att vinna den är inte så viktigt. Det viktigaste är att vinna de rätta matcherna, säger hon.

Sonja Koskinen avslutar på topp.
Sonja Koskinen. Sonja Koskinen avslutar på topp. Bild: Handbollsförbundet Dicken,sonja koskinen

Koskinen gjorde comeback i Dicken under våren då Kira Itkonen skadade sig. Under säsongen har hon fått se HIFK vinna tre av de fyra inbördesmatcherna men det kommer inte att ha någon betydelse då det nu blir skarpt läge.

– Det är de här matcherna som gäller något, det som händer i grundserien är inte lika viktigt. Så klart kan det påverka på den mentala biten men det är också ganska länge sedan vi möttes, så det är glömt.

På vilket sätt är Dicken annorlunda då det gäller som mest?

– Alla tar ytterligare ett steg framåt och driver på. Det är de här matcherna som vi tränar för och vill spela, säger Koskinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport