Hoppa till huvudinnehåll

Skidförbundet tar modell av grannländerna – två nya chefstränare tar över och Matti Haavisto blir ledare för landslaget

Matti Haavisto.
Matti Haavisto. Matti Haavisto. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,matti haavisto

Finlands skidförbund har reagerat på de skrala resultaten den här säsongen. Matti Haavisto som varit chefstränare byter titel och blir i fortsättningen ledare i landslaget. Chefstränare blir i stället Teemu Pasanen och Ville Oksanen.

Förra sommaren tog Matti Haavisto över som chefstränare för de finländska skidåkarna efter Reijo Jylhä. Haavistos första säsong blev motig och resultaten i världscupen och VM var inte på förväntad nivå.

Den finländska längdskidåkningens situationen debatterades flitigt under slutskedet av säsongen och efter diskussioner med med bland annat idrottare och tränare väljer skidförbundet att möblera om i leden.

Haavisto får en ny roll som ledare i landslaget och kommer även att basa för serviceteamet tillsammans med Aki Hukka. Ny chefstränare för herråkarna blir Teemu Pasanen medan Ville Oksanen ansvarar för damerna. Till sin hjälp får Pasanen Mikko Virtanen medan Ilkka Jarva kommer att assistera Oksanen.

Krista Pärmäkoski och Matti Haavisto.
Matti Haavisto tillsammans med Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski och Matti Haavisto. Bild: Skidförbundet. Krista Pärmäkoski,längdskidåkning,matti haavisto

Skidförbundet väljer att gå in för en liknande modell som används i Sverige och Norge och målsättningen med omorganiseringen är att stärka ledarskapet och få tydligare roller.

– I Sverige och Norge har Rikard Grip och Vidar Löfshus haft liknande jobb. Med den här modellen vill vi ge tränarna mer tid att fokusera på just träningen.

– Vi tror att resurserna kommer att öka markant då det finns personer i bakgrunden som sköter alla nödvändiga förberedelser inför läger och tävlingar, säger Haavisto i ett pressmeddelande.

Skidförbundet kommer också satsa mer resurser på att stöda unga åkare för att på så vis få till en bra generationsväxling. Eero Hietanen blir ny grenchef och ska utveckla tränarutbildningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport