Hoppa till huvudinnehåll

Veckans kulturtips

Gå på festival som arrangeras till minnet av kulturpersonligheten Jocke Lybeck, läs en bok om ursprungsamerikaner här och nu, och följ en tv-serie som med nästan dokumentär exakthet förflyttar dig till Chiles militärkupphöst 1973.

Festival

I oktober 2017 omkom den omtyckta Borgåprofilen Joakim "Jocke" Lybeck i en olycka. Nu, ett och ett halvt år senare, ordnar Lybecks vänner en musikfestival till hans minne.

Jocke Lybeck var aktiv både som politiker för De Gröna och inom musiklivet i Borgå. Nu kommer många finska band och artister att hylla honom med musikfestivalen Nou Paha. Lybeck hade själv drömt om att organisera en festival med just det namnet.

– Tanken var egentligen att bara ordna en kvällskonsert. Nu blir det istället mer eller mindre tre dygn, berättar Måns Strömberg, aka dj El Bunu, som är med och ordnar festivalen och som tidigare drev Bar Mary i Borgå tillsammans med Lybeck.

WSOY-huset i Borgå
WSOY-Huset i Borgå. WSOY-huset i Borgå Bild: YLE/Stefan Härus wsoy-huset

Nästan 20 Borgåband kommer att uppträda under veckoslutet. Borgåbanden kompletteras med nationella storheter som Jonna Tervomaa & Jaakonaho sähköduo, Kauko Röyhkä, Paleface, Don Johnson Big Band, Rinneradio, Paperi T. med flera.

Var? WSOY-Huset i Borgå

När? 26-28 april. På dagen är det fritt inträde, kvällskonserterna är avgiftsbelagda

Med vem?
El Bunu ----I---------------- Saliven Gustafsson

En berättelse om vilsna ursprungsamerikaner

Bok

Jag älskar böcker där personer och händelser till en början inte verkar vara kopplade till varandra, men där man så småningom ser ett mönster och hur delarna förhåller sig till helheten.

I Tommy Orange debutbok Pow wow (på engelska There there) får vi lära känna tolv personer som alla tillhör den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Författaren Tommy Orange.
Författaren Tommy Orange är själv medlem i stammarna cheyenne och arapaho i Oakland. Författaren Tommy Orange. Bild: Bokförlaget Polaris indianer,ursprungsbefolkning,tommy orange

Alla tolv visar sig vara på väg till den stora ”pow wow”-festen i Oakland där ursprungsamerikaner samlas för att dansa, sjunga och fira sin kultur.

Fram växer en mångfacetterad och starkt berörande berättelse om förtryck och marginalisering, våld och kriminalitet, missbruk och misshandel, svek och sorg.

Vad? Tommy Orange roman Pow wow (översatt till svenska av Eva Åsefeldt)

När? Då du vill få en inblick i de urbaniserade ursprungsamerikanernas livsvillkor

Med vem?
Donald Trump ---I--------------- Petra Laiti

TV-serie som en tidskapsel från Chiles våldsamma höst 1973.

TV-serie

Vilken fantastisk hjältehistoria! En finländsk ambassadör som går emot det officiella Finlands linje och räddar ett par tusen chilenare från tortyr och möjlig död efter militärkuppen 1973

Invisible Heroes första avsnitt har några dagar efter premiären redan över 100.000 visningar på Arenan, och många facebooktrådar flödar av minnen som serien har väckt.

Då jag ser en spansk kampsång citerad minns jag också själv plötsligt exakt sångens rytm, även om jag inte hört den sedan jag var 13 år gammal.

Pelle Heikkilä som Tapani Brotherus och Mikael Persbrandt som Harald Edelstam på väg till Pablo Nerudas begravning.
Ambassadörerna. Pelle Heikkilä som Tapani Brotherus och Mikael Persbrandt som Harald Edelstam Pelle Heikkilä som Tapani Brotherus och Mikael Persbrandt som Harald Edelstam på väg till Pablo Nerudas begravning. Bild: Yle Kuvapalvelu Pelle Heikkilä,Mikael Persbrandt,invisible heroes

Serien berättar med nästan dokumentär exakthet om några väldigt dramatiska månader, allt från att chilenare på flykt klättrar över muren till ambassadören Tapani Brotherus hemgård.

Tillsammans med svenska ambassadören Harald Edelstam väljer Brotherus att sätta all energi på att först gömma undan tusentals chilenare och sedan försöka hjälpa dem ut ur landet.

En fin detalj med serien är också den språkliga mångfalden. Nästan hälften av Pelle Heikkiläs repliker gör han på spanska – imponerande – och dessutom får han och Mikael Persbrandt tala svenska med varandra. Det är fint.

Var och när? På Arenan i fem år framåt, och på söndagar i YLE1

Med vem?
Finlands kommande inrikes- och utrikesministrar

Den här veckans kulturtips fick du av Peter Lüttge, Marit Lindqvist och Tomas Jansson.