Hoppa till huvudinnehåll

5 toppgrejer för lördagskvällen: Ringande robotar, hopp till framtiden i postapokalyptisk litteratur och dyslektiker i dagens digitala värld

Dyslexi.
Dyslexi. Bild: Yle dyslexi,webbdoktorn

Här kommer lite läsning för lördagskvällen.

Peter Skult tror att vi kan lära oss och förstå framtiden med hjälp av postapokalyptisk science fiction. I sin doktorsavhandling visar han att det finns en stor mängd böcker och filmer inom postapokalyptisk science fiction som vi borde läsa och se för att kunna välja rätt väg i framtiden.

I takt med att samhället digitaliseras är det allt fler vars dagliga arbetsbild går ut på att läsa och skriva. En särskild grupp som berörs av trenden är dyslektiker – alltså människor med läs- och skrivsvårigheter. En av dessa personer är Oskar Dikert, som jobbar som lärare i historia i Vanda.

Automatiska telefonsamtal som försöker sälja något har blivit ett fenomen i Finland sedan i fjol somras. Ibland är det till och med en robot som envist försöker sälja nånting fast man upprepade gånger tackat nej.

Apple, Microsoft, Amazon, Facebook och Google – en handfull amerikanska företag som har sträckt sina tentakler långt utanför den traditionella bekvämlighetszonen. När de presenterar sina kvartalsrapporter påverkas ekonomin också i Finland.

Alla ser inte fram emot filmen om den legendariska fantasyförfattaren J.R.R. Tolkien. Tolkiens familj godkänner inte finska Dome Karukoskis film som skildrar författarens kärleksliv och förhållanden till hans nära vänner.