Hoppa till huvudinnehåll

5 toppgrejer för lördagskvällen: Ringande robotar, hopp till framtiden i postapokalyptisk litteratur och dyslektiker i dagens digitala värld

Dyslexi.
Dyslexi. Bild: Yle dyslexi,webbdoktorn

Här kommer lite läsning för lördagskvällen.

Peter Skult tror att vi kan lära oss och förstå framtiden med hjälp av postapokalyptisk science fiction. I sin doktorsavhandling visar han att det finns en stor mängd böcker och filmer inom postapokalyptisk science fiction som vi borde läsa och se för att kunna välja rätt väg i framtiden.

I takt med att samhället digitaliseras är det allt fler vars dagliga arbetsbild går ut på att läsa och skriva. En särskild grupp som berörs av trenden är dyslektiker – alltså människor med läs- och skrivsvårigheter. En av dessa personer är Oskar Dikert, som jobbar som lärare i historia i Vanda.

Automatiska telefonsamtal som försöker sälja något har blivit ett fenomen i Finland sedan i fjol somras. Ibland är det till och med en robot som envist försöker sälja nånting fast man upprepade gånger tackat nej.

Apple, Microsoft, Amazon, Facebook och Google – en handfull amerikanska företag som har sträckt sina tentakler långt utanför den traditionella bekvämlighetszonen. När de presenterar sina kvartalsrapporter påverkas ekonomin också i Finland.

Alla ser inte fram emot filmen om den legendariska fantasyförfattaren J.R.R. Tolkien. Tolkiens familj godkänner inte finska Dome Karukoskis film som skildrar författarens kärleksliv och förhållanden till hans nära vänner.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes